Fıtıklara ameliyatsız çözüm!

Prof. Dr. Gülçin Gülşen, bel ve boyun fıtığı tedavisinde son yenilik olan uzay teknolojisi ile ameliyatsız tedavi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Fıtıklara ameliyatsız  çözüm!

“Bel ve boyun fıtığının sadece %5’lik kısmı cerrahi teknikler ile tedavi edilse de %95 lik kısmı cerrahi dışı teknikler iletedavi edilir. Bel ve boyun fıtığı tedavisinde Uzay Terapisi Ünitesi diğer adıyla DRX 9000 SpinalDekompresyon Yöntemi ameliyatsız çözüm tekniklerinin başında gelir.”

Bel ve boyun fıtığına ameliyatsız çözüm:

“NASA uzay araştırmalarında, astronotların uzay yolculuklarında yani yerçekiminin olmadığı ortamda bel ağrılarının geçtiği ve disk aralığının genişlediği görülür. Bunun üzerine, bu düşünceden yola çıkılarak DRX-9000 cihazı ile yerçekimsiz bir ortam yaratılarak ameliyatsız fıtık tedavisi geliştirilir.DRX9000 cihazı, ameliyat olması önerilen ya da ameliyat olup iyileşememiş bel ve boyun fıtığı hastalarda kullanılan,  ameliyatsız bir tedavi yöntemidir. DRX9000C bel ve boyun fıtığı tedavisinde CE kalite belgelerine sahiptir ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış ilk ve tek sistemdir. Cihaz Amerika başta olmak üzere dünyada birçok ülkede kullanılmaktadır.”

Bel ve boyun fıtığı şikayeti artıyor

“Bel ve boyun fıtığı, omurganın boyun ve bel bölgesindeki omurların arasında bulunan kıkırdak yapının (disk) dışa taşarak omuriliğe ya da kol ve bacaklara giden sinirlere bası yapması nedeniyle oluşur. Ofis ortamında uzun süre sabit pozisyonda çalışma ya da yoğun spor programı gibi nedenlerle günümüzde bel ve boyun fıtığı yaşayanların sayısı her geçen gün artıyor. İnsanların yaklaşık %80’iyaşamlarının bir döneminde en az bir kez bel ağrısı yaşar. Bel ağrısının en yaygın sebebi ise bel fıtığıdır. Daha sonra kaymalar, kireçlenmeler, aşırı kilo, skolyoz yani omurga eğriliği, tümörler, enfeksiyonlar, karın içi hastalıklara bağlı da bel ağrısı ortaya çıkabilir. Bu nedenle bel ağrısının çok iyi bir şekilde analiz edilip teşhisin tam olarak konulması gerekir. Beli ağrıyan 3 kişiden birinde bel fıtığı olduğu gözleniyor. Boyun ağrıları ise daha az görülmekle birlikte her 5 kişiden birini etkiliyor.”

Fıtığın diğer sebepleri ve belirtileri

“Omurlardaki disklerin ihtiva ettiği su oranı, yaşlanmayla birlikte azalmaya başlar. Disk zamanla elastikiyetini kaybederek kuvveti aktarma veya çevre dokulara dengeli bir şekilde yayma görevini yerine getiremez. Aşırı yük binmesi sonucunda diskin içindeki yumuşak kısım etrafındaki kapsülü kolayca yırtarak dışarıya doğru çıkar ve bel fıtığı oluşur. Bel fıtığı için mutlaka ağır kaldırmak gerekmiyor. Bele yük binmesi, ani öne eğilme veya ters bir hareket, uzun süreli oturma ya da öksürme gibi sebeplerle de olabilir. Bu durumda bel ve boyunda ağrı ve hareket kısıtlılıkları, tek veya her iki kol ya da bacağa yayılabilen ağrılar, kollarda, bacak ve ayaklarda uyuşma, karıncalanmalar, güçsüzlükler, idrar ve büyük abdest kaçırma, cinsel problemler görülebilir.”

Bel ve boyun fıtığının ameliyatsız tedavisi

“Bel ve boyun fıtığının tedavisinde önce ilaç ve istirahat ile fıtığın ilerlemesi engellenir, sonrabel ve boyun kaslarını güçlendirme egzersizlerine başlanır. Bel ve boyun fıtıklarında bası başlamışsa fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri uygulanır. Tedavinin amacı daralan omurga aralığını açarak diski rahatlatmak, taşmayı engellemek ve basıyı ortadan kaldırmaktır.”

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen“Uzay terapisinde kullanılan DRX-9000 cihazıyla, omurlar bilgisayar kontrollü uygulanan çekim kuvveti ile açılır. Hangi aralıkta daralmış ise,yani fıtık nerede ise o aralığa kişiye özel belirlenen program dahilinde çekim uygulanır.Omurların arasındaki mesafe genişleyince, dışarı taşan diskin içeri girmesi sağlanır. Disk içindeki sıvı, oksijen ve besleyici maddeler, doku hasarının iyileşmesini sağlar.

DRX 9000 tedavisi her bel ve boyun fıtığına uygulanmaz. Omurilik kanalına parça düşmesi, bel omurgasındaki kırıklar, şiddetli kemik erimesi, omurga tümörleri, omurgada iltihabi hastalık olanlarda ve hamilelerde kullanılmaz. Ortalama 15-20 seans olarak uygulanan bu tedavinin ardından hastalığın aşamasına göre %86 -95 arasında bir başarı sağlanır.

DRX 9000 tedavisi standart değildir. Kişinin muayene bulguları ve tetkik sonuçlarına göre tedavi programı düzenlenmelidir. Hasta seçimi ve hekimin belirlediği program tedavinin başarısının anahtarıdır. Uygun anahtar ile ancak tedavinin başarı kapısı açılabilir.

Tedavi sonrası düzenli olarak hekim tarafından önerilen egzersizlerin yapılması,yaşam şeklinin düzenlemesi çok önemlidir. Omurgaya yapışan kasların kuvvetli olması ve omurgayı doğal bir korse gibi sarması fıtığın oluşması ve tekrarlamasına karşı koruma sağlar.”

Kaynak: Diyarbakır Söz