Gebelik öncesi çiftlere "balans ayarı"

Dünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, erkek ve kadında gebeliğe engel olan faktörler üzerinde "balanslama" çalışması yaptıklarını söyledi.

Gebelik öncesi çiftlere

Prof. Dr. Gürgan, Türkiye'de son iki yıldır sağlıklı gebelik için "balanslama" bir diğer deyişle dengeleme çalışmaları gerçekleştirildiğini belirtti.

Günümüzde daha çok faktörün gebeliği olumsuz etkilediğine işaret eden Timur Gürgan, erkeklerde en önemli etkenler arasında şişmanlık, genetik yatkınlık, stres, sigara ve alkol kullanımının yer aldığını ve spermin kalitesini olumsuz etkilediğini anlattı.

Kadınlarda da yaş, yumurta rezervi, kilo, ilaçlara cevap verme, psikolojik durum gibi faktörlerin gebeliğin önünde engel oluşturabildiğini kaydeden Gürgan, "Bizler de kişiye özel diyetlerle iyi bir yumurta veya sperm sağlayarak balanslama yani dengeleme gerçekleştiriyoruz" dedi.

Gebeliği önleyen faktörü belirleyip kişiye özel tedavi yaklaşımının benimsendiğini ifade eden Prof. Gürgan, "Sağlıklı çocuğa ulaşabilmek için tedavide ne öngörülüyorsa, gebeliğe ne katkıda bulunuyorsa kişiye özel tedaviyle o alana yoğunlaşıyoruz. Mesela balanslaması bozulan sperm nasıl balanslanır onu görüyoruz" diye konuştu.

Kişiye özel tedavilerle iyi bir yumurta elde etmeyi amaçladıklarını, hatta son zamanlarda gelişmeyen yumurtaları aktive ettiklerini dile getiren Timur Gürgan, şu bilgileri verdi:

"Dengelenmiş yumurta ile dengelenmiş spermi bir araya getirip iyi dölleme sağlayıp embriyo elde ediyoruz. Bu embriyolar için özel laboratuvarlar kullanıyor ve gelişip gelişmediğine bakıyoruz. Son yıllarda bu embriyoların içinden 3. veya 5. günü hücre alıp genetik olarak iyi olup olmadığını belirliyoruz. İkinci önemli durum da doğurganlık aşısı. Aşı ile rahim içi zarının iyi dengelenmesi amaçlanıyor. Dengelenmiş embriyo, dengelenmiş rahimle birleştiğinde daha çok gebelik oluşuyor."

- Çevresel faktörlerin önemi

Gebelik üzerine yapılan bilimsel çalışmaların çevresel faktörlerin önemini ortaya koyduğunu işaret eden Gürgan, global ısınma, hava kirliliği, stres, yorgunluk gibi unsurların insanın modern dünyada yaşamasını zorlaştırdığını anımsattı.

Çevresel faktörlerin kişinin kanser gibi bazı hastalıklara yakalanmasına neden olabildiği gibi yumurta ve spermi de kalitesiz hale getirdiğini söyleyen Timur Gürgan, kişilerin çocuk sahibi olamamasındaki en önemli etkenlerden birinin de "gıda" olduğunu bildirdi.

Obezite oranının her geçen gün yükseldiğine, insanların daha fazla genetiği değiştirilmiş gıda kullandığına dikkati çeken Timur Gürgan, "Son zamanlarda yeni bir yaklaşım duyacaksınız o da bağırsak sisteminin mikroorganizmalarını dengeleyerek beslenme ile daha sağlıklı sperm ve yumurta ile kısırlığın azaltılması hedefleniyor. 'Herkes tüp bebek, aşı ya da ilaçla hamile kalacak' diye bir şey yok. Kişilerdeki problemi önceden saptarsanız bazen çok büyük tedavilere gerek kalmaksızın gebelik elde edebilirsiniz" diye konuştu.

Sadece yumurta ve spermin değil, esas olarak çiftin dengelenmesinin büyük önem arz ettiğini aktaran Prof. Gürgan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çocuk sahibi olamayan çiftlerin büyük kısmı çevresel faktörlerden etkileniyor. Arkadaşlar, mecburiyetler, ekonomik durumlardan çocuk sahibi olamıyorlar. Zihin, beden ve psikolojilerini dengelersek tedaviye ihtiyaç duymadan gebe kalabilirler. Kişinin dengelenmesi, bedenin dengelenmesi dolayısıyla sperm ve yumurtanın da dengelenmesi anlamına gelebiliyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz