Görüş Bildir

Gönüllü kök hücre bağışçıları hayat kurtarıyor

TÜRK Kızılayı Manisa Kan Merkezi Müdürü İsmet Nardal, gönüllü kemik iliği veya periferik kök hücre bağışçısı adayı olmak isteyenlerden Türkiye genelinde 109 bin ünite, Manisa'da da 2 bin 188 ünite kan örneği verildiğini belirterek, bağışlar sayesinde 26 kişinin sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Gönüllü kök hücre bağışçıları hayat kurtarıyor
Akrabaları arasından uygun verici bulunamayan kemik iliği nakli bekleyen hastalar için umut olan Türkkök Projesi ile kemik iliği veya periferik kök hücre bağışçısı adayları hayat kurtardı. Türk Kızılayı Manisa Kan Merkezi Müdürü İsmet Nardal, geçen yıl ülke genelinde kök hücre bağışçısı adayı olmak isteyenlerden 109 bin ünite kan örneği toplandığını söyledi. Bu bağışlarla dokuları uyan 26 kişinin sağlığına kavuştuğunu kaydeden Nardal, Manisa'da da kök hücre bağışçısı adaylarından 2 bin 188 ünite kan aldıklarını duyurdu. Özellikle kanser hastaları için kök hücre bağışının önemine dikkat çeken Nardal, Kızılay ekiplerinin kan bağışı sırasında vatandaşları bu konuda bilinçlendirmek için büyük çaba sarfettiğini söyledi. Nardal, "Kök hücre insanın ana hücresidir. Doğum esnasında kordon kanında bulunur. Her insanda 2 buçuk kiloya yakın kemik iliği vardır. Kan yapar, kendini yenileyebilir. Damar sistemine girince kan hücresi haline gelir" dedi.
Kemik iliğinin organları tamir etme özelliğine dikkat çeken Nardal, Sağlık Bakanlığı ile Kızılay arasında protokol yapıldığını anlattı. İsmet Nardal, kök hücre bağışçısı adayı olmak isteyenlerden bir tüp fazla kan alındığına dikkati çekerek, "Bunlar kemik iliği bankasında toplanıyor. Doku tiplemesi tahlillerinden geçiyor. 10 yıl içinde kök hücre bağışçısı olan kişiye uygun kişi bulunma şansı yüzde 5. Onun için 50 yaşından sonra kök hücre alınmıyor. Kök hücre veren kişiler çok büyük bir iyilik yapmış oluyorlar" diye konuştu. İnsanları bağış konusunda duyarlı olmaya çağıran Nardal, kök hücre naklinde hiçbir ağrı sancı olmadığının altını çizdi.DHA
Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi