Görüş Bildir

Griplinin havasını solumak bile hasta ediyor

ABD’deki Maryland Üniversitesi’nde 142 öğrencinin katılımıyla yapılan bir araştırmaya göre, grip, sanılanın aksine sadece vücut sıvılarıyla bulaşmıyor.

Griplinin havasını solumak bile hasta ediyor

ABD’deki Maryland Üniversitesi’nde 142 öğrencinin katılımıyla yapılan bir araştırmaya göre, grip, sanılanın aksine sadece vücut sıvılarıyla bulaşmıyor. Araştırma, gribin bir solunum yolu hastalığı olması nedeniyle gribe yakalanmak için grip olan birisiyle aynı ortamda nefes almanın bile yeterli olduğunu söylüyor.

GRİPLİNİN HAVASINI SOLUMAK

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada 142 gripli öğrencinin bir makineye doğru diğer vücut sıvılarını bırakarak (öksürürken ya da hapşırırken havaya sıçrayan virüslü hava partikülleri) nefes almaları istendi. Aynı öğrenciler öksürmedikleri ya da hapşırmadıklarında da araştırmacılar makinenin içinde yine virüslerle karşılaştı. Yani gribe yakalanmak için tek yol gripli birisinin salyasına ya da havaya karışan öksürüğüne maruz kalmak değil, aynı odada bulunulduğu andan itibaren grip riski baş gösteriyor. Bu nedenle uzmanlar grip olunduğundan mümkün olduğunca evden çıkmamayı, elleri sık sık yıkamayı, sağlıklı insanlarla temastan ya da bir arada olmaktan kaçınmayı öneriyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi