Hemoroidal hastalıkta ağrısız cerrahi

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege büyük abdest alışkanlıklarındaki yanlışlar ve ıkınmanın hemoroide neden olduğunu söyledi.

Hemoroidal hastalıkta ağrısız cerrahi

Hemoroidin belirtisi makatta kanamada kanser riski olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege büyük abdest alışkanlıklarındaki yanlışlar ve ıkınmanın hemoroide neden olduğunu belirterek hastalığın makattan kanama, makatta meme oluşması, bazen akıntı ve kaşıntı şeklinde kendini gösterdiğini ifade ediyor.

“Makatta kanama, hemoroidal hastalığın belirtisi olabileceği gibi; başta bağırsak kanseri olmak üzere hayatı tehdit edici hastalıkların ya da anal yırtık gibi diğer hastalıkların da belirtisi olabilir. Halk arasında 'basur' ya da 'mayasıl' olarak bilinen hemoroid, anal kanaldaki yastıkçıkların sarkması ve sıkışarak kanaması ile karakterize olan yaygın görülen bir hastalıktır.”

HEMOROİDİN EN YAYGIN SEBEPLERİ

“Hastalığın ana nedeni uzun süreli kabızlıktır. Kalıtımsal özellikler de en sık görülen etkenler arasındadır. Ancak hemoroidin esas nedeni defekasyon (büyük abdest) alışkanlıklarındaki yanlışlar ve ıkınmadır. Ayrıca toplumumuzda en yaygın görülen hastalıklar arasında yer alır.”

HEMOROİD TÜRLERİ

Hemoroidin, iç ve dış hemoroid olmak üzere iki tipi bulunduğunu anlatan Bahadır Ege, “İç hemoroidler genelde ağrısız; dış hemoroidler ise ağrılı olur. Dış hemoroidde kan pıhtılaşırsa 'tromboze hemoroid' oluşur ve çok şiddetli ağrıya neden olur” dedi.

HEMOROİD BELİRTİLERİ VE TEŞHİS

“Hemoroidde en sık görülen şikayetler makatta kanama, makatta meme oluşması, bazen akıntı ve kaşıntı şeklindedir. Tanı anal muayene ve rektoskop (anal kanala ışıklı bir cihaz) ile incelenerek konulur. Makattan kanama çok önemli bir belirti olup mutlaka ciddiye alınmalıdır. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerekir.

HEMOROİDİN EN İYİ TEDAVİSİ KORUNMADIR

“Hemoroid tedavisinde korunma çok önemlidir. Korunmada dikkat edilmesi gerekenlerin başında düzenli beslenme geliyor. Bunun için kepekli ekmek, bol meyve, sebze ve su tüketilmesi gerekir. Baharat, alkol, turşu gibi tahriş yapıcı maddelerden özellikle uzak durulmalıdır. Düzenli tuvalet alışkanlığı, fazla ıkınmama, ağır yük kaldırmama çok önemlidir. Diğer taraftan, sigara içmek, alkol, aşırı kahve tüketme ve obezitenin (şişmanlık) de hemoroidal hastalığın gelişimine katkısı bulunuyor. Hastalara gerektiğinde posalı diyet uygulaması yaptırılır. Tek başına posalı diyet uygulaması hemoroidal hastalığın tedavisi için yeterli olmayabiliyor.”

KOLONOSKOPİ YAPILMASI GEREKİR

“Hemoroid sorununda tedavide iğneyle kurutma 'skleroterap', 'band ligasyonu' ve cerrahi şansı bulunuyor. En uygun yönteme hasta ve hekimin birlikte karar vermesi gerekiyor. İlk aşamada, hastalığın kesin tanısının konulması ve evresinin belirlenmesi gerekiyor. Bu belirtilerin altında yatan kanser, kolit gibi daha önemli bir patolojinin atlanmaması ya da ekarte edilebilmesi için hemen her zaman bazı 'kolonoskopi' gibi endoskopik tetkiklerin de yapılması gerekmektedir.”

HEMOROİD TEDAVİSİ

“Hemoroidal hastalığın tanısı kesinleştirildikten sonra uygulanacak tedavi hastalığın evresine göre değişiyor. Çoğu erken evre vakalarda (evre 1­2); bazı diyet önerileri, dışkılama alışkanlıklarının düzeltilmesi, bazı bitkisel katkılar ve/veya bazı ilaçlar ile tedavi ediliyor. Daha ileri evrelerde (evre 2­3) ise sarkan hemoroidal dokuların sabitlenerek hastalığın yok edilmesine yönelik anoskopik bazı girimlere başvuruluyor. Bu girişimler, aynı endoskop gibi ayaktan (hastaneye yatırılmadan) uygulanıyor. Kurutucu madde enjeksiyonu (enjeksiyon skleroterap), band ligasyonu ve infrared laser uygulaması yöntemlerinin ustaca uygulandıklarında tedavi başarıları daha yüksek gösteriyor. Tamamen ağrısız olan bu yöntemlerle pek çok hastada ameliyat gerekliliği ekarte ediliyor. Çok ilerlemiş vakalarda (evre 4) ve kombine iç ve dış hemoroidlerin varlığında da cerrahi tedavi gerekebiliyor. Bu bölge ameliyatlarının ağrılı olması nedeniyle, son yıllarda geliştirilen bazı yeni teknolojiler kullanılıyor. Ultrasonik dissektör (LASER) ya da PPH stapler kullanarak gerçekleştirilen ameliyatlar sonrası başarı oranı ve hasta konforu son derece yüksek olarak gösteriliyor.”

Kaynak: Diyarbakır Söz