Görüş Bildir

Ihlamurun yerini ada çayı aldı

Vatandaşlar, fiyatıyla "cep yakan" ıhlamur yerine alternatif olarak ada çayını tercih etmeye başladı.

Ihlamurun yerini ada çayı aldı

Tezgahlarda 200 lira kilogram fiyatıyla hala küçük altınla yarışır konumda satışa sunulan soğuk kış günlerinin şifa kaynağı ıhlamurun fiyatının yüksek olması nedeniyle tüketiciler, ada çayına yöneldi.

Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan, ıhlamurun son günlerde kilogram fiyatının 200 liraya kadar çıkması nedeniyle vatandaşların benzer tıbbi etkiye sahip uygun fiyatlı alternatif çaylara yöneldiğini söyledi.

Soğuk algınlığı için eskiden sadece ıhlamur akla gelirken son yıllarda vatandaşların ada çayına yöneldiğini belirten Ercan, "Ada çayına geçen yıl da bu yıl da yavaş yavaş ıhlamur fiyatlarından dolayı talep artmaya başladı. Eskiden soğuk algınlığı ve griple ilgili 10 kişiden 8 tanesi ıhlamur alıyorken artık 6 kişi ıhlamur yerine ada çayı, kış çayı, gibi farklı çaylara yönelmeye başladılar." dedi.

ADAY ÇAYI ARTIK İÇİLİYOR

Kış çaylarına talep konusunda vatandaşların bilinçlendiğini anlatan Ercan, "Tüketiciler eskisi gibi değil artık daha bilinçli bu tür durumlara anında tepki veriyor. Aynı paraya veya çok daha ucuza aynı gramajdaki ürünü alabiliyor. Mesela başka çaylar alıyor. İçinde ıhlamurda var, ada çayı da var, zencefili de var hem yarı yarıya da daha ucuza." diye konuştu.

Karaborsacılardan kaynaklanan ıhlamur fiyatında artış olduğunu anlatan Ercan, bazı bölgelere indirimlerin yansımadığını ancak havaların iyi gitmesi halinde fiyatlarda düşüş beklediklerini bildirdi.

Tekirdağ'da aktarlık yapan Hasan Bedel, vatandaşların fiyatının yüksek olması nedeniyle artık ıhlamuru daha az tercih ettiğini ifade ederek, "Ihlamur fiyatları yine geçen yıl gibi yüksek seyrine devam ediyor. Bu da ıhlamur satışlarında azalmaya neden oluyor. Bu durumda ıhlamur çayına alternatif olan kış çaylarına alternatifi artırıyor. Mesela alternatif sayabileceğimiz ada çayı kuşburnu, zencefil çayları olsun daha çok tercih edilmeye başlandı." sözlerine yer verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi