Görüş Bildir

''İltihaplı romatizmada erken tanı önemli''

Romatoid Artrit (RA) Uzmanı Prof. Dr. Vedat Hamuryudan, ''Erken tanı sayesinde şekil bozuklukları olmadan, sakatlık meydana gelmeden hastalığın ilerlemesi durdurulabilir'' dedi.

''İltihaplı romatizmada erken tanı önemli''

Pfizer'in sponsorluğunda başlatılan ''RAndevu: RA'da Sanatla Buluşma' sosyal sorumluluk projesi, halk arasında iltihaplı romatizma hastalığı olarak bilinen Romatoid Artrit hastalarıyla hekimleri buluşturdu.

Etkinlikte, hastalar yaşadıkları süreci resimler ve karikatürlerle ifade edebilme imkanı buldu.

Prof.Dr. Vedat Hamuryudan, hastalığın genellikle 40-50 yaş aralığında görüldüğünü söyledi.

İLTİHAPLI ROMATİZMA

Hastalık için herhangi bir beslenme şeklinin olmadığını ifade eden Hamuryudan, hastalıkta genetik yatkınlığın önemli olduğunu ancak çevresel faktörlerin de hastalığı tetiklediğini kaydetti.

Endüstriyel ürünlerin, özellikle de sigaranın bu hastalığı ortaya çıkardığına işaret eden Prof.Dr. Hamuryudan, Türkiye'de her bin kişiden beşinde, bu hastalığın görüldüğünü vurguladı.

Prof.Dr. Hamuryudan, hastalığın ilk belirtisinin eklem ağrısı ve eklemlerdeki şişkinlik olduğunu belirterek, bu hastalığın romatizmadan farklı olduğuna dikkati çekti.

İltihaplı romatizmada daha çok ''vücudun kendi eklemlerini düşman olarak gördüğünü'' ifade eden Hamuryudan, bağışıklık sistemindeki bozukluk nedeniyle vücudun eklemleri kemirmeye başladığını anlattı.

Hastalığın küçük eklem bölgelerinde, yani el ve ayaklarda daha çok görüldüğünü vurgulayan Hamuryudan, şöyle devam etti:

''Bu hastalıkta iki türlü tedavi yöntemi var. Birincisi hastanın şikayetlerini gidermeye yönelik, yani 'bugünü iyi yaşasın, ağrısı geçsin.'' İkincisi ise zamanla iltihap nedeniyle eklemleri bozduğu için hastalığın tamamen kontrol altına alınması ve eklemlerde sakatlık yapılmasının önüne geçilmesi yönünde. Bunun için farklı grupta ilaçlar kullanıyoruz.''

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Hastalıkta erken tanının önem taşıdığını ifade eden Prof.Dr.Vedat Hamuryudan, ''Erken tanı sayesinde, şekil bozuklukları olmadan, sakatlık meydana gelmeden hastalığın ilerlemesi durdurulabilir'' dedi.

Hastalığın her türlü iklim şartlarında görülebildiğini anlatan Hamuryudan, ''Kutuplarda da, çölde de var. Halk arasında yaygın olarak bilinen Karadeniz bölgesindeki bazı etmenler ağrıyı daha fazla hissetmemize sebep olabilir'' diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi