Komşu İran'da Domuz Gribi hortladı! Domuz Gribi 34 kişinin ölmesine mahal verdi

Komşu da domuz gribi vukusu hortladı. İran Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre İran'da domuz gribi hastalığına yakalanan 34 vatandaş öldü.

Komşu İran'da Domuz Gribi hortladı! Domuz Gribi 34 kişinin ölmesine mahal verdi

Komşu da domuz gribi vukusu hortladı. İran Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre İran'da domuz gribi hastalığına yakalanan 34 vatandaş öldü.

İran Sağlık Bakan Yardımcısı Ali Ekber Seyyari, "33 kişinin ölümüne neden olan domuz gribinin gelecek günlerde daha da yayılacağı öngörülmektedir" dedi.İran Sağlık Bakan Yardımcısı Ali Ekber Seyyari, "33 kişinin ölümüne neden olan domuz gribinin gelecek günlerde daha da yayılacağı öngörülmektedir" dedi.

İran'ın resmi ajansı İRNA'nın haberine göre, İran Sağlık Bakan Yardımcısı Ali Ekber Seyyari, "Grip sebebiyle 28 kişi Kirman, 5 kişi de Sistan-Beluçistan eyaletinde hayatını kaybetti" dedi.

Hayatını kaybedenlerden 4 kişinin hamile olduğunu dile getiren Seyyari, grip türünü H1N1 (domuz gribi) olarak duyurdu.

Ölümlerin yaşandığı iki eyaletin dışında, Tahran, Kermanşah, Doğu ve Batı Azerbaycan eyaletlerinde aynı hastalığa yakalananlar bulunduğunu belirten Seyyari, "Sağlık Bakanlığı, bu hastalığın gelecek günlerde ülkede daha da yayılacağını öngörmektedir" ifadelerini kullandı.

Domuz Gribi nedir?

Domuz gribi, Orthomyxoviridae ailesinden, herhangi bir virüs tarafından oluşmuştur.Domuzlarda oluşan virüse çok benzediği için adına Domuz Gribi denmektedir.Hastalık tıp alanında İngilizce swine influenza virus kelimelerinin baş harflerinin bir araya getirilmesiyle kısaca SIVolarak adlandırılır. Bilinen tüm SIV tipleri ya Influenzavirus A (çoğunlukla) ya da Influenzavirus C (ender) tipindedir. Aşısı bulunmaktadır. 2009 salgınına neden olan virüs, influenza A virüsünün alt türlerinden biri olan H1N1'dir.

Kümes hayvanları ve domuzlar ile yakın temasta çalışan kişiler, özellikle korumasız bir şekilde temasta bulunanlar, eğer hayvan insana bulaşabilen bir virüs taşıyorsa enfeksiyon kapma riski altındadır. Buna karşılık, hastalıklı bir hayvanın eti uygun bir şekilde pişirildiği zaman herhangi bir risk arz etmemektedir. SIV, insandan insana bulaşabilecek şekilde yapısını değiştirebilmektedir. 2009 yılındaki domuz gribi vakalarının bu tip bir virüs tarafından oluştuğu belirtilmektedir

Kaynak: Diyarbakır Söz