Kabakulak belirtileri nelerdir?

Kabakulak belirtileri genellikle çocuklarda gözlemlenir. Kabakulak, bir kişiden diğerine tükürük, burun salgıları ve yakın kişisel temas yoluyla geçen bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır .kabakulak genellikle bir virüse maruz kalmadan ilk iki hafta içerisinde kendini göstermektedir. Kabakulak belirtileri nelerdir. Kabakulak tedavisi nasıl yapılır, kabakulak kaç günde iyileşir gibi soruların işte cevabı.

Kabakulak belirtileri nelerdir?

Kabakulak, bir kişiden diğerine tükürük, burun salgıları ve yakın kişisel temas yoluyla geçen bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır .

Bu durum öncelikle parotis bezleri olarak da adlandırılan tükürük bezlerini etkiler. Bu bezler tükürük üretmekten sorumludur. Yüzünüzün her bir tarafında kulaklarınızın arkasında ve altında bulunan üç set tükürük bezi vardır. Kabakulakların ayırt edici özelliği tükürük bezlerinin şişmesidir . Tükürük bezlerinin şişmesiyle beraber kabakulak belirtileri ortaya çıkar. Kabakulak belirtileri nelerdir, kabakulak tedavisi nasıl yapılır, kabakulak kaç günde iyileşir gibi sorularınıza cevap bulmak için haberimizin ayrıntılarını okuyabilirsiniz.

Kabakulak belirtileri nelerdir?

Kabakulak belirtileri genellikle virüse maruz kalmadan sonraki iki hafta içinde belirtiler vermektedir. Kabakulak belirtileri aşağıda vermiş olduğumuz semptomlar ile kendini göstermektedir.

1-  Yorgunluk

2-    Vücut ağrıları

3-    Baş ağrısı

4-    İştah kaybı

5-  Düşük dereceli ateş

Kabakulak belirtileri 103 ° F (39 ° C) yüksek ateş ve tükrük bezlerinin şişmesi ile gelişen bir hastalıktır. Tükürük Bezleri hemen hemen hiç şişmeyebilir. Daha yaygın olarak, periyodik olarak şişer ve ağrılı hale gelirler. Tükürük bezleri tamamen şiştiğinde virüsle temas ettiğiniz andan itibaren kabakulak virüsünü başka bir kişiye geçirmeniz olasıdır.

Kabakulak tedavisi nasıl olur?

Kabakulak bir virüs olduğu için, antibiyotiklere veya diğer ilaçlara cevap vermez. Ancak, hasta olduğunuzda kendinizi daha rahat hissetmek için semptomları tedavi edebilirsiniz. Bunlar şunları içerir:

1-    Zayıf veya yorgun hissettiğiniz zaman dinlenin.

2-   Ateşinizi azaltmak için  ağrı kesici ve ateş düşürücü kullanın.

3- Buz paketleri uygulayarak şişmiş tükürük  bezlerini yatıştırın

4- Ateş nedeniyle dehidratasyondan kaçınmak için bol sıvı tüketin .

5-   Çorba, yoğurt ve çiğnemesi zor olmayan yiyecekler tüketin.

6-  Tükürük bezlerinde daha fazla ağrıya neden olabilecek asidik yiyecek ve içeceklerden uzak durun.

.Kabakulak hastalığında 10 gün sonunda hastalık bulaşıcı etkisini kaybeder. Eğer okula gidiyorsanız veya çalışıyorsanız hastanenizden 10 günlük rapor istemeyi ihmal etmeyin.

Kabakulak hastalığını bir kere geçiren kişiler bir daha bu hastalığı geçirmezler. Kişi bir kere bu virüse maruz kaldığında o virüse karşı bağışıklık kazanır.

Kabakulak belirtileri kişiden kişiye de farklılık göstermektedir. Bazı kişilerde kabakulak belirtileri az görülür bazıların da ise en belirgin şekilde belirti göstermektedir.

Kabakulak ile ilişkili yan etkiler nelerdir?

Kabakulaktan kaynaklanan komplikasyonlar nadirdir, ancak tedavi edilmezse ciddi olabilir. Kabakulak çoğunlukla tükürük bezlerini etkiler. Bununla birlikte, beyin ve üreme organları da dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerinde de iltihaba da neden olabilir.

 Orşit , kabakulaktan kaynaklanabilecek testislerin iltihaplanmasıdır. Testislere günde birkaç kez soğuk paketler yerleştirerek orşit ağrısını yönetebilirsiniz. Doktorunuz gerekirse reçeteyle ilgili ağrı kesiciler tavsiye edebilir. Nadir durumlarda, orşit kısırlığa neden olabilir .

Kabakulak kadınlarda da  yumurtalıkların şişmesine neden olabilir. Enflamasyon ağrılı olabilir ama bir kadının yumurtalarına zarar vermez. Bununla birlikte, eğer bir kadın hamilelik sırasında kabakulak bulaşırsa, normalden daha fazla düşük riski bulunmaktadır.

Kabakulak, tedavi edilmediği takdirde menenjit veya ensefalite , iki potansiyel ölümcül hastalıklara yol açabilir . Menenjit, omurilik ve beyninizin etrafındaki zarların şişmesidir. Ensefalit, beynin iltihaplanmasıdır. Kabakulak geçirirken nöbet, bilinç kaybı veya şiddetli baş ağrısı varsa doktorunuza başvurun.

Pankreatit , karın boşluğunda bir organ olan pankreas iltihabıdır. Kabakulak kaynaklı pankreatit geçici bir durumdur. Semptomlar karın ağrısı, mide bulantısı ve kusmayı içerir.

Kabakulak virüsü de her 10.000 vakanın yaklaşık 5'inde kalıcı işitme kaybına yol açar . Virüs, işitme kabiliyetini kolaylaştıran iç kulağınızdaki yapılardan biri olan kokleaya zarar vermektedir.

Kabakulak hastalığı nasıl önlenir?

Kabakulak, suçiçeği ve kızamık gibi hastalıklar aşı ile önlenebilmektedir. Okul çağındaki öğrencilerin muhakkak aşılanması gerekmektedir.

Kaynak: Diyarbakır Söz