Kadın Doğum Uzmanlarına robotik cerrahi kursu verilecek

Ülkemizde giderek yaygınlaşan ve bir süre önce Acıbadem Adana Hastanesi’nde de uygulanmaya başlanan robotik cerrahi operasyonları için bir kurs düzenleniyor.

Kadın Doğum Uzmanlarına robotik cerrahi kursu verilecek

Robotik cerrahi uygulamaları ile ilgili olarak Acıbadem Adana Hastanesi konferans salonunda 14 Ekim 2015 Çarşamba günü saat 13:00’de gerçekleştirilecek olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları’na yönelik kursta, robot yardım ile rahim ve myom ameliyatları gerçekleştirilecek, bu operasyonlar hastanenin konferans salonundaki katılımcılara hasta mahremiyeti korunarak kapalı devre yayın sistemi ile canlı olarak izletilecek.

Düzenlenecek kursta bu yeni yöntemin sonuçlarının çeşitli yönleri ile ele alınacağını söyleyen ve Adana ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki ilk robotik jinekolojik ameliyatını gerçekleştiren ekipte yer alan Acıbadem Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar, kursu Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Güngör ile birlikte düzenleyecek.

JİNEKOLOJİK AMELİYATLARIN ÇOĞUNDA ROBOT KULLANILIYOR

Kursun özellikle yeni teknolojilerin tedavide kullanılması ile ilgilenen uzman hekimler açısından çok yararlı olacağını belirten ve yeni ameliyat yöntemlerinin yaygınlaşabilmesi için bu tip eğitimlerin önemini vurgulayan Prof. Dr. Vardar, robot teknolojisi ile rahim ve yumurtalıkların alınması yani histerektomi, yumurtalık kisti operasyonları, myom ameliyatları yanında rahim ve rahim ağzı kanseri ameliyatları ve erken evre yumurtalık kanseri ameliyatlarının da yapılabildiğini belirtti.

Özellikle myom ameliyatlarında robot teknolojisinin çok ciddi yararlar sağladığını ve bu teknolojinin karın içinde dikiş konulabilmesini çok kolaylaştırdığı için teknik olarak daha zor myomların çıkartılabilmesine de olanak sağladığını anlatan Prof. Vardar, “Rahim ve rahim ağzı kanseri ameliyatlarında robotik cerrahi biz hekimlere birçok avantaj sağlamakta. Normalde çok geniş kesilerden yapılan bu tür ameliyatlar robot yardımı ile yapıldığında enfeksiyon oranı çok daha düşük olmakta ve iyileşme de daha kısa sürede gerçekleşmekte” dedi.

KAPALI VE AÇIK AMELİYAT ARASINDA BAŞARI ORANI AYNI

Halk arasındaki yanlış bir inanış olduğunu ve buna göre kapalı ameliyatlarda operasyonun tam anlamıyla yapılamayacağı, içerdeki hastalığın tamamen çıkartılamayacağı ve yine içerde hastalıktan parça kalacağı gibi düşüncelerle zaman zaman karşılaştıklarını belirten Prof. Vardar, bu inanışın tamamen gerçek dışı olduğunu belirterek, operasyonu yapan cerrahın yeterli deneyime sahip olması durumunda yapılan kapalı ameliyatın açık ameliyattan hiçbir farkının olmadığını vurguladı.

Robotik ve laparoskopik ameliyatların hastaya en büyük faydalarından birinin de ameliyat sonrası daha az ağrı hissi, daha hızlı iyileşme ve normal hayata daha hızlı geri dönüş olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar, “Uzun bir karın kesisi yerine birkaç küçük delikten ameliyatın yapılması bahsettiğimiz hızlı iyileşmeyi doğurmakta” diyerek diğer bir avantajın ise özellikle kadınlar için çok önemli olan estetik fark olduğunu belirtti. Kapalı ameliyatlar ile geniş bir ameliyat izi yerine oluşan birkaç küçük delik izinin estetik yönden önemli bir fayda yarattığını anlatan Prof. Vardar bu avantajın da kadınlar için bir tercih sebebi olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA

Kaynak: Diyarbakır Söz