Kanserle Mücadele!

Kanser hastalarının bağışıklık sistemi güçlendirilerek uygulanan immünoterapi tedavisiyle kanserli hücreler yok edilebiliyor

Kanserle Mücadele!

Bağışıklık sistemi tedavisi kanserle savaşta önemli bir yöntem oldu

Avrupa'nın kanser hastalığı klinik tedavisinde en önde gelen merkezi olan Fransız Kanserler Araştırma Merkezi "Curie Enstitüsü" Onkoloji Uzmanı Dr. Sablin:

- "Son 3 yılda immünoterapide yeni bir rönesans dönemine girildiğini söyleyebiliriz. Akciğer kanserine yönelik tedavilerde ilerlemeler kaydedildiği gibi bütün kanser türlerinde bu yöntem etkili olmaya başladı"

- "Bu tedavide daha çok 'hedef terapi' denilen teknikle her çeşit tümörle mücadele edilebiliyor"

- "Hastaları sağlık durumlarının her aşamasından haberdar ediyoruz. Hastaların en çok ihtiyacı olan şey güven duygusu"

Kanserle mücadelede yeni bir tedavi yöntemi olarak geliştirilen bağışıklık sistemi yoluyla tedavi "immünoterapi", Avrupa'da son yıllarda önemli ölçüde tercih edilen bir yöntem oldu.

Avrupa'nın kanser hastalığı klinik tedavisinde en önde gelen merkezi olan Curie Enstitüsü’nden Onkolog Dr. Marie-Paule Sablin, kanser hastalığı tedavilerindeki son yöntemler hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Dr. Sablin, "Son yıllarda özellikle bağışıklık sistemine yönelik immünoterapi yöntemiyle yapılan tedavilerde büyük gelişmeler oldu. Bu tedavide daha çok 'hedef terapi' denilen teknikle her çeşit tümörle mücadele edilebiliyor. Son 3 yılda immünoterapide yeni bir rönesans dönemine girildiğini söyleyebiliriz. Akciğer kanserine yönelik tedavilerde ilerlemeler kaydedildiği gibi bütün kanser türlerinde bu yöntem etkili olmaya başladı" dedi.

İmmünoterapi ve farklı moleküller kullanılarak uygulanan tedaviler üzerindeki araştırmaların sürdüğünü belirten Sablin, tedavilerin etkilerinin ilgili klinik denemeler bittiğinde somut bir şekilde görüleceğini aktardı.

Enstitü bünyesinde klinik araştırma bölümünde çalışmalarına devam ettiklerine işaret eden Sablin, "Kullanılan moleküllerle ilgili testler pozitif çıktığında ve hastaların bu moleküllere toleransı varsa tedaviyi uygulamaya başlıyoruz" diye konuştu.

- İmmünoterapi pahalı bir tedavi

İmmünoterapinin sindirim sistemi üzerinde bazı yan etkilerinin belirlendiğini belirten Sablin, önceki tedavilerde hastaların yaşadığı olumsuz etkilerin bu tedavide azaltılmaya çalışıldığını ifade etti.

Bu terapide kullanılan moleküllerin çok pahalı malzemeler olduğuna dikkati çeken Sablin, bunun kanser hastalarına ilk aşamada büyük bir mali yük getirdiğini ifade etti.

- "Kanser hastalarının en çok ihtiyaç duyduğu güven duygusu"

Kanser hastalarının, hastalığın geldiği aşama ne olursa olsun tedavilerinin durumu konusunda eksiksiz bilgilendirilmeleri gerektiğini belirten Sablin, "Hastaları, sağlık durumlarının her aşamasından haberdar ediyoruz. Hastaların en çok ihtiyacı olan şey güven duygusu" ifadelerini kullandı.

Dr. Sablin ayrıca tedavi öncesinde hastaların genetik profillerine de bakıldığını belirterek, kanserin erken teşhisinde ve tedavisinde genetik uzmanlarıyla işbirliği yaparak başarılı sonuçlar elde ettiklerini kaydetti.

Sablin, yeni tedavi yöntemleriyle bütün hastaları iyileştirebilmeyi ümit ettiklerini ve kanserin de diğer hastalıklar gibi tamamen tedavi edilebilir bir aşamaya getirilmesi için çalışmalarına devam ettiklerini kaydetti.

İmmünoterapi, kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve radyoterapi yönetemlerinin dışında, hastaların bağışıklık sistemi güçlendirilerek uygulanan bir tedavi. Tedavide vücut direncinin yükseltilmesi yoluyla kanserli hücrelerin yok edilmesi ve vücut içerisinde yayılması engelleniyor. İmmünoterapide ayrıca kanser hücrelerinin bağışıklık sistemine yönelik verdiği zararlar azaltılmaya çalışıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz