Görüş Bildir

Kasık fıtığı erkeklerde

Kasık fıtığı erkeklerde

Kasık fıtığı erkeklerde

Kasık fıtığı normal çocukların yaklaşık %2-3’ündegelişirkenerken veya düşük kilolu olarak dünyaya gelenbebeklerde daha sıkrastlanır; prematüre (olgunlaşmamış)  bebeklerin %30’unda da kasık fıtığı gelişebilir. Kasık fıtığının, erkek bebeklerde rastlanma oranının kızlardan 5–6 kat fazla olduğunu söyleyen Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen konuyla ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

ÇOCUKLARDAKİ KASIK FITIĞI

Çocuklardaki kasık fıtığı; oluşumu,tipi ve tedavi tekniği olarak yetişkinlerdeki kasık fıtığındanfarklılık gösterir. Çocuklarda görülen kasık fıtığının oluşumu, erişkinlerdeki gibi kendini zorlamak sebebiyle oluşmaz,daha çok genetiktir.Çocukluk çağında kasıkta fark edilen ve zaman zaman ortaya çıkıp kaybolan şişlik, akla öncelikle kasık fıtığını getirmelidir. Genellikle ağlama, öksürme ve ıkınma gibi hareketlerle kasık bölgesinde ortaya çıkan ve elle itildiğinde kaybolan bir şişlik şeklinde belirti verir. Bazen kesede, bağırsak ve gazın sıkışmasıyla ağrı, huzursuzluk ve kusmaya neden olabilir.Dikkatli ve yumuşak bir baskıyla karın içine gönderilemeyen fıtığa da boğulmuş fıtık denir. Sıkışan bağırsağın veya yumurtalığın kanlanmasıdurup, kangrene neden olabilir. Bu durumda karın ağrısı, karında şişkinlik, dışarı çıkamamave kusma gibi sorunlar ortaya çıkar buda çocuğun genel durumunu bozar. Boğulmuş fıtık,çocuğun hayati tehlikesini arttıran ve acilen cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur.

EN KISA SÜREDE AMELİYAT ŞART

Fıtığın ameliyat dışında bir tedavisi olmayıp, korse ve fıtık bağı gibi araçların da çocuk fıtığı tedavisine yararı yoktur. Kasık fıtığı, kanaldan geçen organların sıkışarak boğulması ve kangren olma riski nedeni iletanı konulduktan sonra uygun olan en kısa zamanda cerrahi müdahale gerektirir. Aksi takdirdefıtığın içine giren bağırsak boğulma riski nedeniyle acil ameliyat gerektirebilir. Çocuklarda, özellikle bebeklerde acil ameliyatların riski normal şartlarda yapılan ameliyatların riskinden çok daha fazladır.

KASIK FITIĞI AMELİYATI

Kasık fıtığı, acil bir durum olmadan, tanı konulduktan hemen sonra uygun şartlar altında,deneyimli uzmanlar tarafından ameliyat edilirsetekrar oluşma olasılığı çok düşüktür. Fıtık ameliyatı "günübirlik cerrahi" olarak uygulandığı içinçocuğun hastanede yatmasına gerek olmayıp, aynı gün taburcu edilebilir. Bu ameliyattaki temel prensip, açık kalan kasık kanalının kapatılarak karın içiyle olan iştirakin ortadan kaldırılmasıdır. İşlem sırasında ameliyat bölgesine uzun etkili ağrı kesiciler yapıldığı için ameliyat sonrasındaçocuğu rahatsız edecek kadar ağrı olmaz. Ameliyat sonrasında aşırı şişlik, kızarıklık, ağrı, ateş, bulantı ve kusma gibi belirtiler varsa; yaradan kan, iltihap geliyorsa mutlakadoktorunuza başvurmanız gerekir.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi