Görüş Bildir

Kekemeliğe 14 günde çözüm

Diyarbakır’daki bir konuşma merkezinin uyguladığı yöntemle konuşma bozukluğu ve kekemelik 14 günde tarih oluyor.

Kekemeliğe 14 günde çözüm

Korku, psikolojik nedenler, taklit, özenti gibi belirtilerle çocuklarda ortaya çıkan kekemelik, kader olmaktan çıkıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sadece Diyarbakır’da bulunan konuşma merkezi, kekemeliği 14 günde ortadan kaldırıyor. Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Akay Konuşma Merkezi Müdürü Filiz Aktay, son dönemlerde özellikle Diyarbakır’da terör olaylarının arttığını, özellikle Sur ilçesindeki 4-9 yaş arasındaki çocuklarda kekemeliğin başladığını söyledi. Korkuya bağlı olarak ortaya çıkan kekemeliğin çocuğun hayatın her alanında karşısına çıktığını kaydeden Aktay, özellikle öz güven eksikliği nedeni ile kimi çocukların kekemeliğini gizlemek için konuşmadığını dile getirdi. Aktay, “Çocukların hayatlarının her alanında karşısına çıkan kekemeliğe terapilerle son veriyoruz. Takılan kekemelik 14 günde, tutuk kekemelik ise 27. günün sonunda ortadan kalkıyor. Merkezimizde sadece kekemelik düzelmiyor, burada öz güven artıyor, kendini daha iyi ifade etme olanağı oluşturuluyor” dedi.

4 GÜN ÖLÜM SESSİZLİĞİ

Birçok nedenin kekemeliği tetiklediğini aktaran Akay Konuşma Merkezi eğitmenlerinden Nevroz Ay ise, korku, psikolojik nedenler, taklit, özentinin çocuklarda kekemeliğe neden olduğunu söyledi. Korku ve psikolojik etkiyle beraber özellikle taklit ve özentinin çocuklar üzerinde çok etkili olduğunu belirten Ay, çocukların sırf başkasını taklit etmek için yaptığı konuşmanın bir süre sonra alışkanlığa dönüştüğünü, bunun akabinde konuşma bozukluğunun başgösterdiğini ifade etti. Kekemeliğe son vermek için ilk önce öğrencilere 4 gün boyunca asla ses çıkarmamaları yönünde telkinlerde bulunduklarını vurgulayan Ay, “Bu 4 gün içerisinde ne evde, ne arkadaşlarının yanında ne de okulda hiçbir şekilde konuşmamaları gerekiyor. Öğrencilerimize dinleme yaptırıyoruz. 4. günden sonra sunum odasında diyafram çalışması, nefes egzersizleri yaptırıyoruz. Balon şişirip, mum üflemesi yaptırıp 4 günlük sessizliğin ardından kekemeliğe son vermek için en önemli adımı atıyoruz. Daha sonra dinleme, yavaş ve noktalı konuşmalarla kekemeliğe son veriyoruz” diye konuştu.

“TEKNİK BİZDEN, GAYRET ÖĞRENCİDEN”

Kekemeliğin doğuştan gelmediğini kaydeden Ay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Konuşma bozukluğu sonradan oluşuyor, doğuştan gelen bir bozukluk söz konusu değil. Konuşma bozukluğu ve kekemeliğin yetişkinlerde düzelmesi daha zor, çocuklarda başarı oranımız daha yüksek. 1 ay zorunlu eğitim almalarını istiyoruz, 14. günde bitiyoruz. Geri kalan günlerde alıştırmalar yaparak konuşma bozukluğuna tamamen son veriyoruz. Öğrencilerimizden isteğimiz kendilerine güvenmeleri ve bu durumun üstesinden gelebileceklerini düşünmeleri. Yüzde 50 biz yardımcı oluyoruz ama diğer yüzde 50 de öğrencimizde bitiyor. Yol ve teknik bizden, istek öğrencilerimizden. Konuşma bozukluğu ortadan kalkan öğrencilerimiz, neden daha önce gelmedim diye kendine kızıyor.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi