Kıl kurdu özellikle de çocukları kansızlığına etken

Çocuklarda en sık rastlanan kansızlığın sebebinin bağırsak kurtları olabileceği yönünde uzmanlar çalışmalarını tamamladı.Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, bağırsak kurtlarının belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi

Kıl kurdu özellikle de çocukları kansızlığına etken

Çocuklarda en sık rastlanan kansızlığın sebebinin bağırsak kurtları olabileceği yönünde uzmanlar çalışmalarını tamamladı.Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, bağırsak kurtlarının belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi

Çocuklarda, gelişme geriliğinin önemli nedenlerinden biri olan bağırsak kurtları; el, ağız, dışkı ve nadiren de deri yoluyla bulaşabiliyor. Özellikle bir yaş civarındaki çocuklarda; kansızlık, iştahsızlık ve mide-bağırsak şikayetlerine de yol açabilen sorun, hijyen kurallarına dikkat edilerek ve erken evrede tedaviye başlanarak kontrol altına alınabiliyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, bağırsak kurtlarının belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

BEBEKLİKTEN İTİBAREN BULAŞABİLİR

Bağırsak kurtları yani parazitlerin bulaşmasına zemin hazırlayan en önemli sorun, hijyen kurallarına dikkat edilmemesidir. Bu nedenle bebek doğduğu ve beslenmeye başladığı andan itibaren bağırsak kurtlarıyla karşılaşma riski de oluşur. Bebeklerde anne sütünden ek besinlere geçildiği dönemde besinler hazırlanırken hijyen kurallarına uyulması çok önemlidir. Aksi takdirde parazit bulaşabilir. 12 ay civarındaki bebeklerde her şeye dokunma ve bulduklarını ağzına götürme güdüsü güçlü olduğundan, bu yaş grubunda bağırsak parazitlerine daha sık rastlanır. Bağırsak kurtlarına bağlı enfeksiyonlar genellikle belirti vermez. Ancak çocuklarda ilerleyen dönemde anemi, beslenme bozukluğu, fiziksel ve zihinsel gelişimde azalmaya neden olabilir.

Bağırsak paraziti nedir?

Barsak parazitleri dünya nüfusunun yaklaşık yarısından fazlasının sağlığını olumsuz etkiler. Kirli sulardan, bulaşmış sebzelerden, musluklardan, pişmemiş etten, parazit yumurtalarının döküldüğü çarşaf ve çamaşırlardan, topraktan, enfekte hayvanlardan hatta havadan bile geçebilir. Bağırsak parazitlerinin neden olduğu enfeksiyonların çoğunluğu her hangi bir belirti göstermez ve tanı genellikle dışkı incelemeleri yoluyla konulur. Bağırsak parazitlerinin belirtileri bir çok faktöre göre değişiklik gösterir. Parazitin türüne, yerleştiği organa ve parazitin miktarına göre belirtiler değişir. Geceleri anüste kaşıntı, kansızlık, beslenme bozukluğu, kusma ve ishal, karın ağrısı, uyurken ağızdan normal miktardan fazla salya gelmesi ve yastığın salya ile ıslanması gibi belirtiler görülebilir. Bağırsak parazitleri yerleştikleri diğer organlara hasar vererek bir çok hastalığa neden olabilirler. Örneğin; apendisi tıkayarak apendisite neden olabilirler, erişkinler kız çocuklarında, genital bölgeye geçerek bölgesel iltihaplanmalar, akut bakteriyel idrar yolları infeksiyonu, vajinit ve salpenjite gibi bir çok rahatsızlığa yol açılabilir. Barsak parazitlerine bağlı enfeksiyonlar başarılı bir şekilde güvenli ve geniş spektrumlu antiparazitik ilaçlar ile tedavi edilebilir.

Kaynak: Diyarbakır Söz