Kızılay Kan Bağış Otobüsü Diyarbakır'da

Türk Kızılayı, Diyarbakır Kızılay Kan Merkezi, kendisine bağlı Bingöl, Batman, Elazığ, Siirt, Şırnak, Mardin ve 54 hastanenin kan ihtiyacını karşılamak için çalışmalarına devam ediyor.

Kızılay Kan Bağış Otobüsü Diyarbakır'da

Yenişehir ilçesi Ofis semtinde bulunan bulunan Kızılay kan bağış otobüsü, 6 vilayet ve 54 hastanenin kan ihtiyacını karşılamak için çalışıyor. Kan bağış otobüsünde görevli doktor Deniz Akelma, güvenli kan bağışı için uğraştıklarını söyledi. Vatandaşın kan bağışı konusunda yeterli olmadığını kaydeden Akelma, "Kan alma işlemi, tıbbi bir işlem olduğu için öncelikle kişi reşit mi değil mi bakıyoruz ve kan bağış formunu doldurmasını istiyoruz. Daha sonra vücut ağırlığına ve aç olup olmadığın, herhangi bir bulaşıcı hastalık geçirip geçirmediğine bakıyoruz.

KAN BAĞIŞI OTOBÜSÜ

Kan veren kişiye bazı özel sorular soruyoruz ve kişinin beyanına göre hareket ediyoruz" dedi. Alınan kanın farklı testlerden geçtiğini söyleyen Akelma "Alınan kan test için merkeze gönderiliyor ve orada 4 farklı testten geçiyor. Hepatit B, AİDS, sifilis, HCG testleri yapılıyor. Test sonuçlarına göre hareket ediyoruz, güvenli kan almaya çalışıyoruz. Donörlere, kan verdikten sonra soda ve kek ikram ediyoruz. Kan verdikten sonra donörlerin kan değerlerine dikkat etmeleri gerekiyor bu yüzden bol su içmeliler. Ayrıca 2 saat boyunca da sigara içmemeliler" diye konuştu.

Farklı il ve ilçelerde 3 kan bağış otobüsünün daha bulunduğunu kaydeden doktor Deniz Akelma, kanın parayla satılmadığını, hastalara verilen kan karşılığında asla para alınmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz