Görüş Bildir

Kök Hücreyle Ağrıdan Kurtuldu

Uzun süreden beri diz eklemi ağrısı çeken ve İstanbul’da gittiği birçok sağlık kuruluşunda yapılan müdahalelere rağmen ağrılarından kurtarılamayan Nuran Gül. (55), Diyarbakır’a gelerek D.Ü, Tıp Fakültesi Hastaneleri Ağrı Kliniği’ne başvurdu.

Kök Hücreyle Ağrıdan Kurtuldu

Türkiye’nin dört bir tarafından hastaların Diyarbakır’a gelerek kliniklerine başvurduğunu belirten Doç Dr. Haktan Karaman;” Uyguladığımız bu yöntemle hastalar 20 dakika gibi kısa bir sürede ağrılarından kurtuluyor.  İstanbul, Ankara, Trabzon, Van v.s.  Türkiye’nin dört bir yanından, hatta Almanya dan  hastalar bize geliyor. Artık ağrı çeken hastalarımız batının bir çok  ilinden bize geliyor. Yani hasta göçü tersine döndü. Amacımız bu yöntemi yaygınlaştırıp ağrı olanlara yaymaktır. ” dedi.

“BUGÜNE KADAR GERÇEK KÖK HÜCRE KULLANILMIYORDU"

Doç. Dr. Karaman, Kök hücre diye genellikle bugüne kadar hep kandan saflaştırma yöntemi ile elde edilen ve PRP olarak isimlendirilen bir yöntem kullanıldığını belirterek, “Aslında bu yöntem gerçek kök hücre içermediğinden hastalarda umulan başarı elde edilemiyordu. Bugün hastanemizde uygulanan bu yöntemde ise hastanın kendi karın bölgesinden özel aletlerle girilerek elde edilen ve özel bir cihazda saflaştırılan gerçek kök hücreler kullanıldı. Bu hücreler gerçek kök hücre olduklarından dolayı, enjekte edilen yerde yıpranan dokulara dönüşerek gerçek bir onarım sağlıyor. Önemli bir yan etkisi de bulunmayan bu yöntemle, vücudun çeşitli bölgelerinde yıpranmaya bağlı gelişen ve mevcut tedaviler ile bir türlü yüz güldürücü sonuçlar alınamayan ağrıların giderilmesinde ‘gerçek bir onarım sağlandığı için’ büyük umut doğurması bekleniyor” dedi.

TÜRKİYE’DE İLK UYGULAMA

 Algoloji-Ağrı Uzmanı Doç. Dr.Haktan Karaman, Dicle Üniversitesi Hastanelerinde Türkiye’de ilk defa yapılan  uygulama ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Rejeneratif Tıp ( Yenileyici Tıp) vücudun zarar görmüş, yaşlanan veya hastalıklı hücre, doku ve organlarının, yenilenmesine ve yeniden canlanmasına  olanak veren, hızla gelişmekte olan yenilikçi tıp teknolojisidir. Kök hücrelerin yüksek farklılaşma  yeteneği, düşük immünojenite  ve immün baskılayıcı özellikleri  nedeniyle Yenileyici Tıp uygulamaları  tıbbın çok çeşitli alanlarında kullanılabilmektedir. Bugün  artık uygulama alanlarından  biri  de algoloji – ağrı tedavisi olmuştur.” dedi.

AĞRI ÇEKEN HASTALARA UMUT OLACAK 

Dr.Karaman,  uygulamayı; “Bu hücreler gerçek kök hücre olduklarından dolayı, enjekte edilen yerde yıpranan dokulara dönüşerek gerçek bir onarım sağlıyor. Önemli bir yan etkisi de bulunmayan bu yöntemle, vücudun çeşitli bölgelerinde yıpranmaya bağlı gelişen ve mevcut tedaviler ile bir türlü yüz güldürücü sonuçlar alınamayan ağrıların giderilmesinde “gerçek bir onarım sağlandığı için” büyük umut doğurması bekleniyor. “  şeklinde açıkladı.

 YAĞ DOKUDAN KÖK HÜCRE ELDE EDİLMESİ

Doç.Dr. Haktan Karaman,  açıklamalarına şöyle devam etti ; “ Yağ dokudan kök hücre elde edilmesi, kemik iliğine göre daha kolay, daha az can acıtıcı ve daha yüksek verimle gerçekleştirildiğinden  dolayı son yıllarda  sıklıkla tercih edilmektedir. Yağ dokusunun kullanılmasının  nedenleri, kolay elde edilebilir, çok az red edilebilir, çok farklı hücre tiplerine  farklılaşabilir, gibi çok muazzam karakterlere sahiptir. Hastadan can acıtmayan  minicik aletlerle  büyük miktarlarda  yağ dokusu kökenli kök hücre elde etmek mümkündür.  Kök hücreler sentetik maddelerde olduğu gibi  alerji yada  başka bir sorunlara neden olmazlar. Sonuçta bu uygulamada  kullanılan kişinin kendi öz hücrelerinin  olması  kullanımlarını cazip hale getirmektedir. “

 UYGULAMA NASIL YAPILIR

Dr. Karaman uygulamayı şöyle açıkladı; “Uygulama hastanın bilinci tamamen açık  olduğu bir şekilde  yani narkoz  vermeden  sadece lokal uyuşturma  ile yapılır. Hasta sırt üstü olacak şekilde yatırılır ve tüm karnı antiseptik  solüsyonla  steril hale getirilir. Cilt altı yağ dokusu  özel çok ince  bir iğne yardımıyla  lokal anestezik  ilaçla uyuşturulur.  Bu uyuşturma aynı zamanda yağdokusunun daha kolay  aspire  edilmesini (alınmasını)  sağlar yeterli anestezi sağlandıktan sonra  özel bir iğne ve iğneye bağlı  enjektör  ile yağ dokusu toplanır.  Toplanan bu yağ dokusundan kök hücreler özel bir kitle damıtılır. Damıtılan sıvı kısmı santrafüj cihazı kullanılarak  konsantre edilir. ( yaklaşık 10 kat) . Yaklaşık olarak 10 ml   yağ dokusundan  1 ml konsante kök hücre  sıvı kısmı elde edilir.  Genellikle tek bir ekleme  yaklaşık 3 mL konsante  kök hücre  enjeksiyonu  tedavide yeterli olmaktadır.

 Yağ dokusundan kök hücre toplanması, yağ doku içindeki  rejeneratif projenitör kök hücre  izolasyonuna  enzimattik  olmayan yöntemle  kapalı sistemle  20 dakika içinde  izolasyonuna olanak sağlayan  bir tıbbi  cihaz kitiyle  yapılmaktadır. Daha sonra elde edilen kök hücre konsantrasyonu tedavi edilecek bölgeye lokal anestezi altında zerk edilir.”

YAŞLANAN VE HASTALIKLI HÜCRELER CANLANIYOR

Algoloji-Ağrı Uzmanı Doç. Dr. Haktan Karaman, “Rejeneratif Tıp’ın vücudun zarar görmüş, yaşlanan veya hastalıklı hücre, doku ve organlarının, yenilenmesine ve yeniden canlanmasına olanak veren ve  hızla gelişmekte olan yenilikçi tıp teknolojisi olduğunu ifade ederek; “ Kök hücrelerin yüksek farklılaşma yeteneği, düşük immünojenite ve immün baskılayıcı özellikleri nedeniyle yenileyici tıp uygulamaları, tıbbın çok çeşitli alanlarında kullanılabilmektedir. Bugün artık uygulama alanlarından biri de algoloji-ağrı tedavisi olmuştur” diye konuştu.

PROTEZ İSTEMEDİM

İstanbul’dan Diyarbakır’a gelerek Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Ağrı kliniğine başvuran Nuran Gül ( 55); “ Uzun süreden beridir diz ağrısı çekiyorum. Ağrısından  bezmiştim.  İstanbul’da gittiğim sağlık kuruluşları protez önerdiler, bende açık ameliyat olmak istemiyordum. İnternetten hocamızın ameliyatlarını izledim. Hocayla irtibata geçtim ve Diyarbakır’a geldim. Bu yöntem daha konforlu, sağlıklı, ağrısız ve kapalı ameliyat olduğunu ,ameliyat sonrası hemen yürüyebileceğim söylenince hocaya güvenerek Diyarbakır’a geldim. Bir gün sonrada taburcu olup İstanbul’a döneceğim. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi