Görüş Bildir

Kulakta ani basınç değişimi

Kulakta ani basınç değişiminin yol açtığı durumlar hakkında bilgi veren Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr.Kağan İpçi, kulaktaki ani basınç değişikliklerinin ani sancılara ve uzun vadede kalıcı duyma kayıplarına neden olabildiğini ifade etti.

Kulakta ani basınç değişimi

Östaki kanalının, orta kulak ile geniz boşluğunu birleştiren anatomik bir oluşum olup , görevinin orta kulağın rahat havalanmasını sağlamak ve normal bir işitmeye katkıda bulunduğunu anlatan Op.Dr.Kağan İpçi, östaki tüpünün istirahat halinde kapalı olup yutkunurken, esnerken ve çene hareketleri ile açıldığını belirtti.

Östaki kanalının sürekli kapalı kaldığı durumlarda kulaktan tıkanıklık, yutkunurken çıtırtı hissi veya yine yutkunurken tıkanıp açılma, seslerin yankılanması derinden gelmesi gibi şikayetlerin ortaya çıktığını söyleyen Koru Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr.Kağan İpçi, tıkanıklığın uzun süre kalmasının kulakta ani sancılara ve uzun vadede kalıcı duyma kayıplarına neden olabildiğini ifade etti.

KULAK BASINCI

Şikayetlerin özellikle burun tıkanıklığına neden olan üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve uçak yolculuğu, dalış gibi ani basınç değişikliklerinde daha da belirginleştiğini belirten Op.Dr.Kağan İpçi, “Yarık damak gibi anatomik deformiteler, mide reflüsü ve alerjik nezle gibi kronik hastalıklar, başta geniz eti olmak üzere geniz boşluğu kitleleri de bu rahatsızlığın diğer nedenleri arasındadır.” dedi.

Kulak muayenesi sonrası bir takım testlerle tanının kesinleştirilmeye çalışıldığını da ifade eden Koru Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr.Kağan İpçi, “Muayenede burun ve geniz boşluğunun endoskopik muayenesi önemlidir. Mekanik tıkanıklıklar bu şekilde tespit edilebilir. Bazı durumlarda ise herhangi bir mekanik tıkanıklık olmasa da östaki kanalının fonksiyonel tıkanıklığı görülebilir. Bu rahatsızlık ‘’ Östaki Disfonksiyonu ‘’ olarak tanımlanabilir” diye konuştu.

ÖSTAKİ TIKANLIĞI

Östaki tıkanıklığında tedavinin mekanik tıkanıklığın ilaç veya cerrahi ile ortadan kaldırılmasına dayandığını anlatan  Op.Dr.Kağan İpçi, “Östaki disfonksiyonunda medikal tedavinin yeri olmakla beraber uzun süren rahatsızlıkta, medikal tedaviye yanıt da alınamıyorsa östaki tuboplasti denen , östaki kanalının balonla genişletilmesi esasına dayalı bir cerrahi şikayetleri ortadan kaldırabilir. Bu cerrahi genel anestezi altında kapalı yöntemle burun kanalından endoskopik olarak yapılır.” diye konuştu.

Op.Dr.Kağan İpçi sözlerini şöyle sürdürdü: “Milimetrik incelikte kateterler endoskopik görüş altında Östaki kanalının geniz boşluğundaki girişinden içeri yerleştirilir. Kateter içindeki balon 10 bar basınç altında şişirilerek kanal genişletilir. İşlem sonrası , tıbben engel bir durum yoksa aynı gün taburculuk mümkündür. Hasta ertesi gün işe dönebilir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi