Menopoz dönemindeki kadınlar kemik kaybı yaşamamak için spor yapmalı

Kadınlar, menopozun yol açtığı sıcak basması, ciltte kırışıkların artması gibi sorunlardan yakınıyor. Ancak “osteoporoz” (kemik kaybı) en önemli problemlerin başında geliyor.

Menopoz dönemindeki kadınlar kemik kaybı yaşamamak için spor yapmalı

Her kadının Kemik Kaybına karşı henüz gençlik döneminde önlemler alması çok önemli. Bu önlemlerin başında düzenli olarak “egzersiz yapmak” geliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Görgen, her gün düzenli olarak tempolu yürümenin menopozda Kemik Kaybına karşı birebir olduğuna dikkat çekiyor.

BOY VE KEMİKLER KISALIYOR 

Doç. Dr. Hüsnü Görgen, menopozdan sonra östrojenin eksilmesiyle beraber kemik yoğunluğunda azalma ve kırıklara eğilim söz konusu olduğunu belirtti. Görgen, “menopozdan 20 yıl sonra kemik kitlelerinde kayıp oluyor. Bunun sonucunda boy kısalıyor ve kırıklara eğilim artıyor" dedi.

YAŞAM ŞEKLİ ÖNEMLİ

Kemik Kaybının önlenmesinde yaşam şekline de dikkat etmek gerektiğini belirten Görgen, bunun en etkili yollarından birinin  ise “egzersiz” olduğunu vurgulayarak, “menopoz dönemindeki kadınlara günde 2-2.5 km. yürüyüş öneriliyor ve bunun tedavinin etkinliğini artırdığı düşünülüyor. Yürüyüşün yanı sıra dans, tenis ve ip atlama gibi vücuda ağırlık bindiren spor türleri de osteoporozda korunmada etkili oluyor" dedi.

8 ADIMDA Kemik KaybıNI ÖNLEYİN 

Doç. Dr. Hüsnü Görgen, alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor:  1.  Alkol ve sigara kullanımına son verilmeli. 2.  Süt ve süt ürünlerinin, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem, kuru incir yenilmeli.

3. D vitaminiyle birlikte kalsiyum alınmalı. 4. Protein kemikler için büyük önem taşıyor, bu nedenle yeterli miktarda almanız çok önemli. 5.  Aşırı tuz tüketmeyin. 6. Günde 3 bardaktan fazla kahve ile çay içmeyin. 7.  İdeal kiloda kalın. 8.  Bol bol sebze ve meyve tüketin.

Kaynak: Diyarbakır Söz