Görüş Bildir

Migren hastaları ramazanda şekerden uzak durmalı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Velioğlu, ramazanın yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle aç kalma süresinin uzadığını belirterek, "Uzun süre aç kalmak migren ağrılarını tetikleyebilir.

Migren hastaları ramazanda şekerden uzak durmalı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Velioğlu, ramazanın yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle aç kalma süresinin uzadığını belirterek, "Uzun süre aç kalmak migren ağrılarını tetikleyebilir. Ramazanda migren hastaları, reçel ve şeker gibi kan şekerini hızla yükseltip düşüren gıdalardan uzak durmalı." dedi.

Prof. Dr. Velioğlu, migrenin, baş ağrısının yanı sıra farklı belirtiler göstererek, kişinin günlük aktivitelerini engelleyebildiğini söyledi.

Migren ağrılarına, bulantı, kusma, ışıktan ve sesten uzak olma isteğinin eşlik ettiğini dile getiren Velioğlu, "Migren ağrısını tetikleyecek birçok faktör olabilir. Yorgunluk, uykusuzluk, güneş altında fazla kalmak ve tüketilen bazı gıdalar, migren ağrısının şiddetini artırabilir." diye konuştu.

Velioğlu, beyaz peynir, yoğurt gibi tiramin içerenlerin yanı sıra çikolata, fındık, fıstık, portakal gibi gıdaların, migren ağrısını tetikleyebildiğini kaydetti.

- "Hem sıcak hem de açlık ağrıları tetikleyecektir"

Ramazanın yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle aç kalma süresinin uzadığına işaret eden Velioğlu, "Biliyoruz ki hem sıcak hem de açlık ağrıları tetikleyecektir. O nedenle hastalarımızı, aşırı güneş altında kalmamaları ve ramazanda tüketecekleri gıdalara dikkat etmeleri konusunda uyarıyoruz." ifadelerini kullandı.

Migren hastalarının ramazan boyunca kan şekerlerine dikkat etmesi gerektiğini belirten Velioğlu, "Kan şekerinin düşmesi ve uzun süre aç kalmak migren ağrılarını tetikleyebilir. Ramazanda migren hastaları, reçel, şeker, bal gibi kan şekerini hızla yükseltip düşüren gıdalardan uzak durmalı, gün boyunca kan şekerini sabit tutan karbonhidratlı gıdaları tercih etmelidir." bilgisini verdi.

Bu hastalığı bulunanlara, sahura kalkmalarını öneren Velioğlu, şöyle devam etti:

"Hastalar sahurda da kanda daha uzun süre kalan karbonhidratlı gıdalar tüketmelidir. Unlu değil, bakliyat ve lifli gıdalar tercih edilmelidir. Bu gıdaları, kan şekerinin daha yavaş düşmesini sağladığı için tercih ediyoruz. İftarda da yine aynı şekilde migren ağrılarını tetiklemeyen gıdalar tercih edilmeli. Oruç çorbayla açılmalı, sonrasında da belli aralıklarda az ama sık beslenilmelidir. Gün boyunca tokluk sağlayacak gıdaların tüketilmesine özen gösterilmelidir."

Velioğlu, migren ağrılarının aktif döneminin ramazana denk gelmesi durumunda mutlaka doktora başvurulması ve onun önerisine göre davranılması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi