Neden Yorgun Hissediyoruz ?

Sürekli bir durgunluk mu söz konusu ? Böyle hissediyorsanız bunun birçok sebepleri var.

Neden Yorgun Hissediyoruz ?

Kendinizi enerjik hissetmemenizin genel sebepleri uykusuzluk ya da aşırı çalışma gibi etkenler değil. Birçok sebep kendinizi tükenmiş şekilde hissetmenize neden olabilir.

Kişinin kendini yorgun hissetmesine sebep olan nedenler arasında kötü alışkanlıklar da bulunuyor. Yaşam tarzınızda yapacağınız olumlu birkaç değişiklikle daha sağlıklı olabilirsiniz...

Teknoloji kullanımı

Uyumadan önce telefon, bilgisayar, tablet gibi çağımızın teknoloji araçlarını kullanıyorsanız, o teknoloji araçlarının göz alıcı ışığı, vücudunuzun doğal sirkadiyen ritmini bozar, uyku düzeniniz bozulur. Böylece yorgun ve durgunluk halleri başlar. Bu nedenle teknoloji ile ilgili ihtiyacınızı genel olarak yatmadan önce bir iki saat içinde gidermiş olmalısınız.

Spor yapmanın önemi

 Yorgun olduğunuzda spor yapmayı istemeyebilirsiniz.Spor yapmamanın size enerji tasarrufu sağladığını düşünebilirsiniz. Ama bu çok da doğru değil.

Georgia Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmaya göre; haftanın 3 günü yapılan egzersizler (en az 20 dakika) kişilerin daha az yorgun ve daha enerjik hissetmesini sağlıyor.

Düzenli yapılan egzersizler ise kişinin direncini artıyor ve daha az yorgun olmasını sağlıyor. Ayrıca bu egzersizlerin sürekli olması halinde ise kardiyovasküler sisteminiz daha etkili çalışıyor, dokulara oksijen ve besin sağlıyor.

Tertip ve düzenin önemi

Evde veya işyerinizde çok mu düzensiz dağılım var ?

Dağınık bir oda yada kalabalık bir masa sizi zihinsel açıdan yıpratıp yorar. Bu gibi etkenler de sizin yorgun olmanıza sebep olan etkenlerden biridir.

Çözüm ise çok basit her günün sonunda iş ve kişisel eşyalarınızı organize edin ve daha tertipli hale getirmeye özen gösterin.

Su içmek

Su tüketimi insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yeterince su tüketilmediği takdirde kendinizi yorgun hissetmeniz oldukça normal. Vücutta su kaybı ile kan hacminde azalma meydana gelir. Böylece kalp yeterince verimli bir şekilde kan pompalayamaz, dolayısıyla kendinizi yorgun ve halsiz hissedersiniz.

Demir eksikliği

İnsan vücudu karmaşık bir o kadar da mükemmel bir yapıya sahiptir. Bazı şeylerin eksikliği bu karmaşık yapının bozulmasına sebep olabilir. Bunlardan biri de demir eksikliğidir. Yeterince demir almıyorsanız bu yine kendinizi yorgun hissetmenize neden olacaktır. Demir eksikliği ayrıca halsizlik, sinirlilik gibi ortaya çıkabileceği gibi odaklanmanızda zayıflık ile de kendini gösterebilir. Kaslara ve oksijenlere yetersiz oksijen gitmesi, sizi yorar.

Demir eksikliğini gidermek için yağsız sığır eti, fasulye, tofu, yumurta (sarısı), koyu yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık ezmesi ve bu yiyeceklerle beraber, emilimi artırmak için C vitamini tüketebilirsiniz.

Mükemmeliyetçilik

Bazı insanların yapısı her şeyin en iyisinin olmasını ister ve davranışlarını ona göre belirler. Fakat bu gibi davranışlar bile insan bedeninin yorgun düşmesine neden olabilir.

New York Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikoloji profesörü Irene S. Levine, "Gerçekçi olmayan, yapılması zor ya da imkansız olan hedefler koymak, sonunda tatmin olamama duygusuna neden olur" diyor.

Prof. Levine, projeler için belirli bir zaman limiti koyma ve buna uymanın, konulan bu ekstra zamanın işleri daha da geliştireceğini söylüyor.

Abartmak

Halk arasında ‘’pireyi deve yapmak’’ gibi çok sık kullandığımız bir deyim vardır. Basit bir şeyi çok önemliymiş gibi göstermek anlamında kullanılan bu deyim sizin yaşantınızda etkili ise bu da bedeninizin yorgun olmasına sebep olabilir.

Bu şekilde düşünmeye başladığınızda derin bir nefes alın, açık havaya çıkabilir, meditasyon veya egzersiz yapabilir ya da endişelerinizi bir arkadaşınız ile paylaşabilirsiniz

Kahvaltının önemi

Kahvaltı günün en önemli öğünü olarak bilinir. Sabah kahvaltı yapılmazsa beyinde yeterince enerji oluşmaz. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılama azlığı gibi sıkıntılar yaşanır.

Kahvaltı yapmayan çocuklarda okul başarısı düşer. Anlama kapasitesi, odaklanma ve konsantrasyon azalır. Vücut kendi depolarından kullanır ve hastalıklar karşısında direnci düşer. Açlık hissiyle birlikte yorgunluk ve bitkinlik oluşur.

Abur cubur tüketimi

Abur cubur yiyorsanız bu da sizi yorgun hissettirecektir. Bu tarz yiyecekler, yüklü şeker ve basit karbonhidrat içerir. Bu tarz karbonhidratlar kan şekerini artırır. Bu da yorgunluğa neden olur. Her öğün, kan şekerinizi sabit tutmalısınız, tam tahıllı ile birlikte yağsız protein alabilirsiniz.

Kaynak: AJANSLAR