Görüş Bildir

Prof. Dr. Gümürdülü: "Her detoks yöntemini uygulamayın"

İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, vücudu zehirli maddelerden temizleyen karaciğerin, zaman zaman detoksa ihtiyacı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Gümürdülü:

Son zamanlarda ortaya çıkan bitkisel ağırlıklı bazı ürünlerin karaciğeri temizlemek yerine hasar verebildiğine dikkat çeken Prof. Gümürdülü, bu konuda uzmanlardan yardım alınması ve her detoks yönetiminin uygulanmaması gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Gümürdülü, yaptığı açıklamada, karaciğerin vücuda giren zararlı maddeleri etkisiz hale getirmek için çalışan en önemli organ olduğunu hatırlatarak, yaklaşık 5 binden fazla zararlı maddeyi süzerek temizlediğini kaydetti.

Gümürdülü, iyi çalışan bir karaciğerin kalbin güçlü atışını, kan damarlarının açık olmasını, sindirimin kusursuzluğunu, beynin keskin zekasını, kasların güçlü olmasını sağlayacağına dikkat çekti. Karaciğer sağlığını korumak için yağlı, kalorili, şeker ve fruktoz oranı yüksek, işlenmiş, lif oranı düşük, gıdalardan ve tatlandırıcılardan uzak durmak gerektiğini anlatan Prof. Dr. Gümürdülü, hareketsiz bir hayatın, kilo almanın, gereksiz ilaç tüketimi ve alkol kullanmanın karaciğere zarar vereceğini dile getirdi. Karaciğerin hormonları gereken düzeyde tuttuğunu, şekerin vücuttaki seviyesini de ayarladığını da kaydeden Yüksel Gümürdülü, sağlıklı kişilerde karaciğerin günde en fazla 80 gram alkolü temizleyebildiğini ifade etti.

Detoks için uzmandan yardım alın

Sağlıklı karaciğerin hastalıkları önlemede çok büyük etkisi olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Gümürdülü, en azından yılda bir iki kez detoks yaptırılmasının faydalı olacağına işaret etti. Detoksun herkesin kullandığı bitkisel yöntemler yerine bir uzmandan yardım alınarak yapılmasının daha uygun olacağını kaydeden Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, "Günümüzde çok sık gündeme gelen bitkisel tedavilerin önemli bir bölümü başta karaciğer olmak üzere pek çok organa zarar veriyor. Birine iyi gelebilen yöntem başka kişide istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu sebeple ne olursa olsun 'ben senin ciğerini bilirim' diyen herkese inanmayın. Çünkü karaciğer vücudun en önemli ve hassas organıdır, zarar vermek ölümcül sonuçlara yol açabilir" diye konuştu.

"Karaciğer yağlanmasına iyi gelir"

Yaz ve kış aylarında karaciğer dostu sebze meyve ağırlıklı beslenmenin organı yormayacağını anlatan Prof. Dr. Gümürdülü, her gün içilen 2 litre suyun da faydası olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Gümürdülü, karaciğer detoksunun sağlıklı herkese uygulanabileceği gibi karaciğer yağlanması olanlara, yoğun egzoz dumanına ve sürekli kirli havaya maruz kalanlara, matbaa, deri, akü, boya, kimyasal madde üreten fabrikalar ile kuru temizleme ve çamaşırhane gibi yerlerde çalışanlara tavsiye edildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi