Prostat büyümesini kanserle karıştırmayın

Üroloji Uzmanı Dr. Ertan Kayacan, prostat büyümesinin belli yaştaki erkeklerde görülebileceğini ve bu durumun kanserle karıştırılmaması gerektiğini ifade etti.

Prostat büyümesini kanserle karıştırmayın
Prostat büyümesinin üreme bezinin hacminin genişlemesi anlamına geldiğini ve bezin büyüdükçe idrar kanalına baskı yaparak idrar ve mesane problemlerine yol açtığını belirten Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Ertan Kayacan, "Prostat bezi, erkeklerde idrar kesesinin hemen altında bulunmaktadır ve idrarın idrar kesesinden dışarı atıldığı üretra denilen kanalı çevreler. Erişkin bir erkekte prostat bezinin ağırlığı 25 -30 gram civarındadır. Prostatın başlıca görevi, meninin sıvı olan kısmını imal edip cinsel boşalma sırasında bu sıvının dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır" dedi.
Kayacan, prostat büyümesinin belirtilerinin genel olarak prostat bezinin idrar yolu ve mesaneye yakın olması yüzünden idrara çıkma sorunları olarak tanımlandığını, bu nedenle prostat büyümesi belirtilerinin alt idrar yolu enfeksiyonu belirtileri ile benzeştiğini belirtti. Prostat büyümesinin bazı erkeklerde hiç belirti göstermediğine dikkati çeken Dr. Kayacan, "Prostat büyümesinin en tehlikeli komplikasyonu, idrar kanalını tıkayarak idrarın vücuttan atılmasına engel olmasıdır. Prostat büyümesinin belirtilerini idrarın olup olmadığı konusunda şüpheye düşme, idrar yaparken zorlanma, zayıf veya kesintili idrar akışı, idrara çıktıktan hemen sonra tekrar tuvalete çıkma isteği, idrara çıktıktan sonra akıntı, idrara başlamakta zorlanma, idrarı tutmada güçlük çekme, geceleri sık sık idrara çıkma, idrar sırasında ağrı ve yanma hissi olarak özetleyebiliriz" dedi.
Prostat büyümesinin prostat kanseriyle karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Kayacan, "İyi huylu ve kötü huylu prostat büyümelerinin ayırt edilebilmesi için 50 yaşın üstündeki her erkeğin yılda bir kere prostat muayenesi yaptırması gerekir. Prostat büyümesi genellikle iyi huylu bir tümör olarak büyüme şeklindedir. Bu nedenle kişiler genellikle işeme ile ilgili sorunlarla karşılaşınca bir doktora başvurmaktadır. Belirtilerin meydana gelmesi iyi huylu prostat büyümesinde sosyal yaşamı etkileme dışında önemli bir sağlık sorununa yol açmayabilir. Prostat büyümesi prostat kanseriyle karıştırılmamalıdır. Kötü huylu prostat tümöründe prostat kanseri belirtilerin hafif ya da şiddetli şekilde oluşması, kanseri tamamen kontrol edecek tedavinin yapıldığı erken evrenin geçirilmiş olduğu dönem anlamına gelir. Bu nedenle 50 yaşın üstündeki her erkeğin prostat muayenesi olması gerekir. Ayrıca ailesinde prostat kanseri olan kişide prostat kanseri görülme sıklığı 2 - 6 kat artacağından 45 yaşından sonra kontrollere başlamalıdır" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz