Sağlıkta yanlış yönlendirme hastalık kadar tehlikeli

Almanya Beslenme Topluluğu ev sahipliğinde, 20-23 Ekim tarihleri arasında Berlin’de 'Yaşam Boyunca Beslenme ve Sağlık' temasıyla düzenlenen Avrupa Beslenme Konferansı’nı Türkiye’den sadece Sabri Ülker Vakfı takip etti.

Sağlıkta yanlış yönlendirme hastalık kadar tehlikeli

Konferans kapsamında düzenlenen basın toplantısına avrupa gıda bilgi konseyi Genel Direktörü Dr. Laura Fernandez Celemin ve Sabri Ülker Vakfı Genel Sekreteri Begüm Mutuş katıldı.

Toplantıda beslenmenin birey ve toplum sağlığının en önemli belirleyici faktörlerinden biri olduğuna vurgu yapan Begüm Mutuş “Amacımız topluma bilimsel geçerliği kanıtlanmış bilgi ulaştırmak. Ancak beslenme ve gıda konularındaki bilgi kirliliği, insanları yanlış yönlendirebiliyor” dedi.

BİLGİYE AÇIZ FAKAT...

Google'da 'beslenme' başlığı altında arama yapıldığında 32 saniyede 15 milyona yakın sayfanın çıktığına dikkat çeken Mutuş, dünyada ise bu rakamın aynı başlık altında 402 milyon, 'Sağlık' başlığı altında ise 3 milyar 700 milyon sayfaya ulaştığını belirtti. “Bu bilgi açlığını gösteriyor” diyen Mutuş, Anadolu Üniversitesi'nin TÜBİTAK'ın desteğiyle yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını da paylaştı: Türkiye’de “ciddi bir rahatsızlıkla karşılaşan” vatandaşların yüzde 94’ü doktora gitmeyi ve doktordan bilgi almayı doğru buluyor.

İnterneti takip edenlerin yüzde 66'sı, bu yayınlar sayesinde "sağlığımla ilgili olarak artık daha bilinçli davranabiliyorum" diyor. Sağlık profesyonellerinin yüzde 21'i, medya profesyonellerinin ise yüzde 12'si kamuoyundaki Sağlıkla ilgili bilgilerden şüphe duyuyor. Vatandaşların yüzde 51'i gazete ya da dergilerdeki, yüzde 45'i   televizyondaki, yüzde 48'i internetteki Sağlık konulu yayınların referans kaynağının kafa karıştırdığını düşünüyor.

Kaynak: Star

Kaynak: Diyarbakır Söz