Görüş Bildir

Şekeri yükselten bu gıdalardan uzak durun!

İnsan vücudunda bağışıklık sistemini alt üst eden besin gruplarının başında şeker geliyor.

Şekeri yükselten bu gıdalardan uzak durun!

İnsan vücudunun en büyük düşmanlarının başında şeker geliyor. Hemen hemen her yiyecekte bulunan şeker, kimsenin karşı koyamadığı bir besin grubu. Zararları diş çürükleri, obezite ile başlarken beraberinde kalp ve şeker hastalığını da getirir. Sanıldığı gibi sadece tatlı olan besin gruplarında bulunmaz. İşte şekeri yükselten besinler:

1. Beyaz ekmek toplum olarak çok fazla tükettiğimiz en zararlı şeker kaynaklarından biri. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı buğday ekmeği, çavdar ekmeği ya da kepekli ekmek tüketin.

2. İçeceklerinize şeker ilave etmeden tüketin. Örneğin; çayınızı şekersiz için ve bunu alışkanlık haline getirin.

3. Hazır meyve suları ve asitli içecekler tüketmeyin. Asitli içeceklerin ve hazır meyve sularının katkı maddesi ve şeker oranı oldukça yüksektir. Kendi hazırladığınız şeker ilavesi olmayan taze meyve sularını tüketin.

Şekeri yükselten bu gıdalardan uzak durun

4. Fastfood ve kızartmalar en büyük düşmanınız. Dışarıda yemek yeme alışkanlığını sonlandırın ve pişirme şekli olarak haşlama, ızgara ve fırınlama yöntemlerini tercih edin.

Diyet yapanların vazgeçilmezi: Buharda pişirme tekniği

Diyet yapanların vazgeçilmezi: Buharda pişirme tekniği

 5. Beyaz pirinç ve makarna şekeri yükselten besin türleridir ve genellikle gözden kaçırılır. Bunlar yerine esmer pirinç, kepekli makarna, bulgur pilavı tüketin. Daha fazla lif içerir, tok tutar ve kan şekerini dengeler.

Şekeri yükselten bu gıdalardan uzak durun

6. Patates mutfağımızın olmazsa olmazıdır. Ancak içerisinde çok fazla nişasta barındırmasıyla başlıca şeker kaynağıdır. Dengeli tüketin.

7. Pastane ürünleri olan pasta, kraker, çikolata gibi yüksek şekerli gıdaları tüketmeyin. Fazla olmamak kaydıyla taze meyve tüketin. Meyvelerin içerinde de şeker olduğunu, fazlasının zararlı olduğunu unutmayın.

Şekeri yükselten bu gıdalardan uzak durun

8. Fazla miktarda tüketilen kırmızı et, içerdiği yağ oranıyla vücuttaki şeker miktarını yükseltir. Kırmızı eti dengeli ve porsiyon şeklinde tüketin. Tavuk, hindi, balık gibi daha az yağ içeren et gruplarını da tüketebilirsiniz.

9. Tam yağlı süt içerdiği yüksek yağ oranıyla kan şekerini oldukça arttırır. Yarım yağlı sütleri tercih edin.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi