Görüş Bildir

Sıcak Havalarda Beslenme Önerileri

Sıcak havalarda beslenmenin önemine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Arslan; “ Yaz aylarıyla beraber değişen beslenme alışkanlığı ve yanlış beslenme; başta, sıvı ve elektrolit kaybıyla kimi zaman da besin zehirlenmelerine kadar varan olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Sıcak havalarda yaşanan aşırı terlemeyle vücudun kaybettiği suyun korunması için günde 2 buçuk ila 3 litre arasında sıvı tüketimi önemli.

Sıcak Havalarda Beslenme Önerileri

Yaz aylarında kızartma ve yağ tüketiminden uzaklaşarak, ağırlıklı olarak günde 5 ila 9 öğün sebze ve meyve tüketilmeli ”diyor.

Yaşamın her evresinde olduğu gibi yaz mevsiminde en fazla gereksinim duyulan besin maddesi; sudur. Artan sıcaklığın etkisi sonucu oluşan; terlemeyle birlikte vücutta çok fazla sıvı ve mineral kayıpları olmaktadır. Bu kayıpların da yerine konulması için günlük 2,5lt-3lt sıvı tüketilmesi idealdir.

SICAK HAVADA BESLENME

Havaların daha elverişli olmasından dolayı yaz mevsiminde kışa göre spor daha fazla yapılacağından; yılın bu döneminde spora başlamadan 15 dakika önce 1-1,5 bardak, spor sırasında ise 15 dakikada bir yarım bardak su içilmesi uygundur.

Yaz sezonunda sebze ve meyve tüketiminde artış olduğundan, besin zehirlenmelerinden korunmak için; bütün sebze ve meyveler bol akan su altında yıkanmalı ve sütlaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlıların sütlerinin pastörize olmasına dikkat edilmelidir.

KIZARTMA VE YAĞLAR

Yaz aylarında kızartma ve yağlardan alabildiğine uzaklaşarak, ağırlıklı olarak sebze ve meyve günde 5 ila 9 porsiyon olarak tüketilmelidir. Bu şekilde beslenme başta kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıklarının önlenmesi, kan şekeri düzenlenmesinde büyük rol oynuyor. Ayrıca çilek, erik, maydanoz, yeşilbiber gibi sebzelerde bulunan antioksidan, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.

Et seçimindeyse bağışıklık sistemi için çok önemli bir yeri olan omega-3 yağ asitlerinin en zengin olduğu besinlerden biri olan balık haftada 2 kez tüketilmelidir. Sıcak havalarda tabaklardaki yemek porsiyonları daha küçük olmalıdır. Yağ oranı yüksek gıdalar yerine bağırsakların çalışmasını kolaylaştıran posalı gıdalar tercih edilmelidir. Serinlemek için ise; gazlı, şekerli, kafeinli içecekler yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih edilmeli, alkol tüketimi azaltılmalı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi