Görüş Bildir

Sigarayı bırakmak için 5 önemli neden

Sigara kullanımı, ülkemizde ve dünyada mücadele edilen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kanser, kalp- damar, kısırlık gibi bir çok önemli hastalığın sebebi sigarayı bırakmak yeni bir yaşama yelken açmak demektir.

Sigarayı bırakmak için 5 önemli neden

Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Levent Akyıldız, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle, sigarayı bırakmak için 5 önemli neden hakkında bilgi verdi.

1- Kalp Hastalıkları

Dünyada ve ülkemizde en çok yaşamı tehdit eden hastalık kalp damar hastalıklarıdır. Sigara kalp sağlığını olumsuz yönde etkiler. Sigara ile alınan başta nikotin ve diğer zehirli maddeler, akciğer yoluyla kana karışır. Zehirli maddelerin karıştığı kan, damarla nüfuz ederek damar duvarlarını bozar, yağlanmaya neden olur. Yağ birikimi zamanla damar yüzeyinde plaklar oluşturur. Bu plaklar da damarları tıkayarak kanın rahat geçişini engelleyerek kalbin yeteri kadar beslenememesine neden olur ve böylelikle kalp krizleri tetiklenir.

2- Kanser

Sigara kullanımı akciğer, rahim ağzı, gırtlak, mesane, prostat gibi kanser türlerine neden olur. Tütünde hücrelerin genetik yapısını bozan bazı maddeler vardır. Bu maddeler hücrelerin DNA’sını bozar ve kontrolsüz bir şekilde çoğalmasına neden olur. Bu durum da kanser oluşumu demektir. Sigara kullanımıyla bu zararlı maddeler kana karışarak tüm organlara ulaştığı ve ulaştığı her organı hasta edebildiği unutulmamalıdır.

3- Erken yaşlanma

Sigara, içeriğindeki bazı zararlı maddeler nedeniyle cildin yapısını bozarak kırışıklıklara, kurumaya neden olur. Kandaki oksijen seviyesini de azaltacağından cildin beslenmesini önlüyor. Böylelikle sigara kullananlar, kullanmayanlara göre daha hızlı yaşlanma sürecine giriyor.

4- KOAH

KOAH, yaklaşık olarak 20 yıl süreyle günde bir paket sigara kullanımı ile ortaya çıkabiliyor.

Ülkemizde olduğu üzere, sigara ile çocukluk-gençlik diyebileceğimiz yaşlarda tanışılması, KOAH ve benzeri hastalıkların daha da erken yaşlarda ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Tabi hastalık genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar. KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir. Hastalık sinsi ilerlediği ve sigara bağımlıları belirtileri önemsemedikleri için KOAH teşhisi geç konulur ve bu durumda da hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olurlar. Özellikle sigara kullananlar öksürük, balgam çıkarma gibi şikayetleri önemseyip mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalıdır.

5- Kısırlık

Çiftlerden sadece birinin sigara içmesi kısırlık riskini 3 kat artırır. Sigara nedeniyle kandaki oksijeninin az olması erkeklerde sperm, kadınlarda da yumurta kalitesini düşürür. Bunun sonucunda da hamile kalma şansını azaltır. Hamile kalınsa bile embriyo kalitesiz olacağı için düşük riski doğabiliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi