Görüş Bildir

Tansiyon hastaları dikkat! Bu haber sizler için...

Yüksek tansiyon hastalarının güneşin dik olarak geldiği saatlerde; sabah 10 ile öğleden sonra 16 arasında güneşin altında uzun süre kalmamalarını ve baş bölgelerini korumaya özen göstermeleri gerektiğini de söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gülcan Abalı tavsiyelerde bulundu. Tansiyon hastaları bu haber sizler için...

Tansiyon hastaları dikkat! Bu haber sizler için...

Sıcak havaların özellikle aşırı nemle birleştiği takdirde hipertansiyon hastalarında olumsuz etkilere yol açabildiğine dikkati çeken Doç. Dr. Gülcan Abalı, “Aşırı su ve tuz kaybı, kontrol altında hipertansiyonu olan bir hastanın kan basıncında ani düşmelere yol açabilir. Ayrıca kan basıncını düşürmek için kullanılan ilaçların bazıları da vücuttan su ve elektrolit atımı sağladığı için olumsuz bir tablo meydana gelebilir. Bu nedenle hipertansiyon hastaları mümkün olduğunca bol su ve sıvı almalı, tuzlu gıdaları tüketirken de ölçülü olmalıdırlar” diyor.

MADEN SUYU TÜKETİMİNDE ÖLÇÜLÜ OLUNMALI

Doç. Dr. Gülcan Abalı, tansiyon hastalarının sıcak havaların etkisi ile terlediklerinde bol miktarda su ve sıvı tüketmeleri gerektiğine işaret ederek, mineraller bakımından zengin olan maden suyunun da tercih edilebileceğini söylüyor. Ancak maden sularının sodyum içeriği nedeniyle ölçülü tüketilmesinde yarar olduğunu belirten Abalı, “Maden sularının içinde kaynağına göre çeşitli oranlarda sodyum bulunmakta. Tansiyon hastaları serinleyeyim derken fazla miktarda maden suyu tüketirlerse tansiyonları yükselebilir” diyor.

TANSİYONUN BEKLENENDEN FAZLA DÜŞMESİ TEHLİKELİ

Damarların genişlemesi sırasında tansiyonun düştüğünü, büzülmesi sırasında da yükseldiğini ifade eden Doç. Dr. Gülcan Abalı, “Burada bahsettiğimiz büzülme atar damarlardan çok, daha küçük damarlarla alakalı. Bu nedenle sıcak hava damarlar üzerinde gevşetici etki yapıyor. Bu da damarların genişlemesine ve tansiyonun düşmesine neden oluyor. Söz konusu durum sağlıklı insanlar için de yüksek tansiyon hastaları için de geçerlidir. Yüksek tansiyon ilaçları kullanan hastalarda bu tehlike arz eden bir durumdur. Bir de tansiyon hastaları idrar söktürücü etkisi olan ilaçları kullanıyorlarsa bu durum yaz sıcaklarında sorun yaratabilir. Çünkü terlemeyle zaten su kaybedilmekte. Bu ilaçları kullanan kişilerde tansiyon beklenenden çok daha fazla düşebilir” diyor.

Tansiyon düşüklüğünün yorgunluk, halsizlik, oturduğu yerden aniden ayağa kalkıldığında baş dönmesi gibi belirtiler ile ortaya çıkabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Gülcan Abalı, hastanın böyle bir durumda ilacı kesmeden kendisini takip eden doktora başvurarak kullandığı ilaçların dozlarının gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyor.

AŞIRI SICAKLARDA GÜNEŞTEN KORUNUN

 Yüksek tansiyon hastalarının güneşin dik olarak geldiği saatlerde; sabah 10 ile öğleden sonra 16 arasında güneşin altında uzun süre kalmamalarını ve baş bölgelerini korumaya özen göstermeleri gerektiğini de söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gülcan Abalı şu tavsiyelerde bulundu:

"Aşırı sıcaklarda mümkün oldukça dışarı çıkmayın ve iyi havalandırılmış kapalı alanlarda vaktinizi geçirin. Dışarı çıktığınızda ise açık renkli ve pamuklu elbiseler giyinin, şapka takarak başınızı güneşten koruyun.”

Kaynak: İha

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi