Görüş Bildir

Tedavide zaman kaybı yaşamayın

Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Bingöl, "Alerjik hastalıkların ayrımına doğru şekilde varılarak tedavi uygulanmalıdır, aksi takdirde çocuğa yanlış ilaçlar verilerek zaman kaybı yaşanmaktadır"

Tedavide zaman kaybı yaşamayın

Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Gülbin Bingöl, viral enfeksiyonların yol açtığı rahatsızlıklarla benzer özellikler taşıyan alerjik hastalıkların ayrımına doğru şekilde varılarak tedavi uygulanması gerektiğini, aksi takdirde çocuğa yanlış ilaçlar verilerek zaman kaybı yaşandığını bildirdi.

Prof. Dr. Bingöl, yazılı açıklamasında, mevsimin değişmesiyle doğada ve sosyal hayatta yaşanan farklılıkların, çocukların sağlığını da yakından etkilediğini, bu dönemde çok hızlı yayılan virüsler, grip ya da solunum yolu enfeksiyonlarına neden olurken, nemli havanın da etkisiyle alerjik sorunların daha fazla yaşandığını belirtti.

Hatta bazen de bu iki sorun birbirleriyle karıştırılarak, alerjik sorunların es geçilebildiğini vurgulayan Bingöl, şunları kaydetti:

Alerjik sorunlar es geçilmesin

"Ülkemizde sıklığı tam olarak bilinmemekle beraber özellikle Amerikan nezle otu poleni sonbaharda pik yapıyor ve alerjik duyarlılığı olan kişilerde burun akıntısı, hapşırma, burun kaşıntısı, gözlerde kızarıklık gibi bulgulara neden olabiliyor. Bunun dışında özellikle mantar sporları nemli havalarda ve yağmurlu günlerde havada uzun süre kalabiliyor ve alerjik bulguların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Ev dışı ve ev içi küf mantarlarına alerjisi olan çocuklar bu durumdan daha fazla etkileniyor. Yine ev tozu alerjisi olan çocuklarda da alerjik bulgularda alevlenme görülebiliyor."

Alerjiyle mücadelede grip aşısı, maske kullanımı, evin nemini azaltma, fazla eşya ve halıdan kaçınma, ortamda sigara içilmemesi, hazır gıdalardan uzak durulması ve el yıkamanın önemine işaret eden Prof. Dr. Bingöl, okulların açılmasıyla baş gösteren en önemli sorunlardan birinin viral enfeksiyonlar olduğunu dile getirdi.

Tedavide zaman kaybı yaşamayın

Bingöl, şunları kaydetti:

"Sonbaharda özellikle grip gibi virüsler çok fazla görünüyor. Bu virüslere bağlı grip, nezle gibi bulgularla öksürük ve hırıltı sık yaşanan sorunlar arasında yer alıyor. Özellikle dış ortamla yeni tanışan kreş çocuklarında bu tablo yaşanıyor. Tüm bu belirtiler alerjide de görünüyor. O nedenle de bu iki hastalığın ayrımına doğru bir şekilde vararak olması gereken tedaviyi uygulamak gerekiyor. Aksi takdirde çocuğa yanlış ilaçlar verilerek zaman kaybı yaşanıyor. Okula başlayana kadar bilinen bir alerjisi olmayan çocukların okul döneminde polen, ev tozu akarı veya mantar sporlarına karşı duyarlılıkları gelişebiliyor. Bu nedenle yeni bir ortama giren çocuklardaki bazı belirtilere de dikkat etmek gerekiyor. Alerji geliştiğinde üst ve alt solunum yollarıyla ilgili bulgular görülebiliyor. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, burun kaşıntısı, genizde kaşıntı hissi, gözlerde kızarıklık, sulanma gibi sorunlar yaşanıyor. Bunların dışında düzelmeyen kuru öksürük, hışıltı, nefes darlığı gibi alt solunum yollarıyla ilgili bulgular da gözlenebiliyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi