Türkiye'de 7 yetişkinden 1'i kronik böbrek hastası

Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, dünyada her 10 yetişkinden 1'inde kronik böbrek hastalığı olduğunu belirterek, "Ülkemizde ise her 7 yetişkinden 1'inin kronik böbrek hastalığı olduğu düşünülmektedir" dedi.

Türkiye'de 7 yetişkinden 1'i kronik böbrek hastası

Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, kronik böbrek hastalığının böbrekleri hasara uğratan ve normal görevlerini yapmasını engelleyen uzun süreli bir hastalık olduğunu söyledi. Prof. Dr. Süleymanlar, "Bu hastalığın teşhisi, üç aydan daha uzun süren idrar albumin atılımı artışı veya böbrek fonksiyonunda önemli azalma ile konulur. Bu hastalık tansiyon yüksekliği, kansızlık, kemik hastalığı ve kalp-damar hastalıkları gibi komplikasyonlara yola açabilir" diye konuştu.

BELİRTİLERİ NELER?

Kronik böbrek hastalığının, ileri aşamaya gelinceye kadar genellikle ciddi belirti vermeyebileceğini kaydeden Prof. Dr. Süleymanlar şunları söyledi: "Bununla birlikte halsizlik, çabuk yorulma ve enerji kaybı, konsantrasyon bozukluğu, iştahsızlık, uyku bozuklukları, geceleri kas krampları, ayak ve bacakta şişlik olması, özellikle sabahları göz çevresinde şişlik olması, ciltte kuruluk ve kaşıntı, geceleri daha sık idrara çıkma, bunlardan biri veya birkaçına sahip olan kişilerde kronik böbrek hastalığı veya yetmezliği olabileceği akla gelmeli ve gerekli testler yapılmalıdır. Şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, şişmanlık, yaşlılık, ailesinde şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği ve böbrek hastalığı bulunanlar, sigara içenler, kronik böbrek hastalığı ve kronik böbrek yetmezliği riski taşımaktadır."

Dünyada 500 milyondan fazla insanda bu hastalığın olduğunu, her 10 yetişkinden 1'inde değişik derecelerde kronik böbrek hastalığı olduğunun hesaplandığını söyleyen Prof. Dr. Süleymanlar, "Ülkemizde ise her 7 kişiden 1'inde kronik böbrek hastalığı olduğu düşünülmektedir" dedi.

BÖBREKLERİMİZİ KORUMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ

Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, şişmanlığın böbrek hastalıklarını önemli oranda tetikleyen bir faktör olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Süleymanlar, "Böbreklerimizi korumak için düzenli egzersiz yapmalı, sağlıklı beslenmeli ve ideal vücut ağırlığımızı korumalı, tuzu azaltmalı, yeterli su içmeli, sigaradan ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmalıyız" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz