Görüş Bildir

"Tütünle mücadele akciğer kanserini azalttı"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, son yıllarda ülkede tütünle mücadelenin ön planda olduğunu belirterek, "Bu mücadele sonucu tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tütüne bağlı akciğer kanserinde bir miktar düşüş sağlandı." dedi.

Yılmaz, 27. Uluslararası Patoloji Kongresi'ne katılmak için geldiği Antalya'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün farklılaşan sigara profilinin, akciğer kanserinin histopatolojisinde de değişikliğe yol açtığını söyledi.

Önceden sigaralarda katran içeriği daha yüksekken, "santral kanserler" denilen başlangıç hava yollarındaki hastalıkların daha ön planda olduğunu anlatan Yılmaz, skuamöz hücreli karsinom türünde kanserlerle karşılaşıldığını dile getirdi.

Artık "light" sigaralarda nikotin içeriğinin azaldığına değinen Yılmaz, sigaradaki nitrozamin düzeylerinin arttığını kaydetti. Yılmaz, bireylerin, nikotin düzeyi nedeniyle sigara sayısını artırdığını, bu durumun da farklı genetik özelliklerde kanser türleriyle karşılaşmalarına yol açtığını bildirdi.

Tütünle mücadele kapsamında Türkiye'de önemli çalışmalara imza atıldığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Türkiye'de geçen yılın verilerine bakıldığında, 44 bin civarında akciğer kanseri vakası bildirildi. Sigarayla mücadele sonucu akciğer kanserinde bir miktar düşme eğilimi ortaya çıktı. Son 5 yılda 100 binde 56 rakamından 100 binde 50 gibi rakamlara gerileme var. Son yıllarda ülkemizde tütünle mücadele çok ön planda. Bu mücadele sonucu tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tütüne bağlı akciğer kanserinde bir miktar düşüş sağlandı. Bu düşüş kadınlarda aynı oranda devam etmekte ancak erkeklerde 100 binde 6 oranında düşme ortaya çıktı. Bu oran sigara içme oranına bağlıdır."

- Elektronik sigara kullanımı

Yılmaz, son günlerde yaygın hale gelen elektronik sigara kullanımıyla, sigara içme davranışının tekrarlandığını ifade etti.

Elektronik sigarada değişen düzeylerde nikotin olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Elektronik sigara, sigarayı bırakmak için önerilen bir yöntem değildir. Sonuçta diğerlerine göre başarılı olmuş bir yöntem değildir. Elektronik sigara da sonuçta bir kimyasal maddedir ve sağlığa zararlıdır." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi