Uyuz belirtileri nelerdir?

Her yaştan kişide görülebilecek olan uyuz hastalığı bulaşıcıdır. Deri altına yerleşen uyuz parazitleri kaşıntı ve kızarıklıklara yol açar. Hızlı bir şekilde yayılan uyuz hastalığı hakkındaki bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Uyuz belirtileri nelerdir?

Uyuz hastalığı basit görülmemeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Uyuz belirtisi olan kişilerden sağlıklı kişilere de parazit çok rahat bir şekilde bulaşabilir. Peki nelere dikkat etmek gerekir?

UYUZ HASTALIĞI NEDİR?

Uyuz (scabies), gözle görülmeyen bir parazit türü olan Sarcoptes Scabei Hominis'in neden olduğu, bulaşıcılığı olan, deriyi tutan, kaşıntılı bir paraziter hastalıktır.

UYUZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Daha çok geceleri görülen şiddetli kaşıntı,

-Genellikle parmak aralarında, dirsek, bilek, bel, kalça, koltuk altında görülen ve sivilceye benzeyen kırmızı renkli kabarcıklar, yaralar ve döküntüler,

-Yaygın şekilde kızarıklık ve döküntüler; baş, yüz, boyun, sırt ve tüm bedende,

-Uyuz bulaşan kişinin cildinde bazen dişi uyuz akarının deri yüzeyinin hemen altında tünel açması nedeniyle, minik oyuklar,

-Uyuz akarları, genellikle parmaklar arasında, bilekteki deri büklümlerinde, diz, dirsek, penis, göğüs ya da omuz bıçaklarında yaşamını sürdürürler.

UYUZ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Tedavide en önemli kural,  aynı ortamı paylaşan kişilerin  ve  aile bireylerinin de, şikayetleri olmasa dahi , eş zamanlı  olarak tedavi uygulaması gerekliliğidir. Bu anlamda; şüpheli kaşıntılı  kişilerin  doktora başvurması, doğru ve yeterli tedavinin alınarak yayılmanın önlenmesi  açısından çok önemlidir.Çoğunlukla ,  vücut yüzeyine uygulanan, yaşa ve hastanın durumuna göre miktarı değişebilen  losyon ve krem gibi  ilaçlar önerilir, Bunlar doktorunuzun önerdiği kullanım şekli  ve kullanım sıklığına göre özenle uygulanmalıdır. Tedaviyle paralel olarak eşyalardaki parazitleri yok etmeye yönelik uygulamalar da önerilir. Bazen kaşıntıyı azaltmak için antiallerjik ilaçlar da tedaviye eklenebilir.

Kaynak: Diyarbakır Söz