Görüş Bildir

Yaz aylarında Kırım Kongo’ya dikkat

Acil Hekimi Dr. İsmet Topaç, vatandaşların kırsal bölgelerden döndükten sonra vücutlarını kontrol etmelerinin önemine vurgu yaparak, “Vücudunda keneye rastlayanlar mutlaka sağlık kuruluşlarına başvursunlar” dedi.

Yaz aylarında Kırım Kongo’ya dikkat

Yaz aylarında vaka sayısında artış olan Kırım Kongo hakkında konuşan Acil Hekimi Dr. İsmet Topaç, kenelerden buluşan Kırım Kongo'nun kanama ile kendini gösterdiğini söyledi.

Mikrobik bir virüsün hastalığa neden olduğunu belirten Topaç, “Fakat mikrobik bir virüs bu hastalığı yapıyor. Piyasada bizim bildiğimiz yaklaşık 850 tane bu gruptan kene var. Bunların sadece 30 tanesi bizim dediğimiz hastalığı yapabilir. Bunlar vücuda girdikleri zaman genellikle çalılıkta gezen, piknik alanına giden ve bakımsız alanlarda dolaşan insanlara bulaşma ihtimali yüksek. Eğer bu tür alanlara gideceksek kendimize muhakkak dikkat etmemiz lazım. Özellikle belirli yaygın olduğu bölgeler var. Bunlar; Tokat, Sivas ve Yozgat üçgeni şeklinde bilinir. Bu bölgelerde zehirli dediğimiz kene grubu daha çok tespit edilmiş. Bu kenelerin vücuda girdiği anda muhakkak bu işin ehli olan kişiler tarafından alınması, kişinin kendi çıkartmaması gerekir. Eğer çıkartırsa da biraz dikkatli ve belirli koşullar çerçevesinde çıkartması gerekiyor” dedi.

“Yapılan aşı 26 hastadan 24’ünde etkili oldu”

Dr. Topaç, konuşmasının devamında şunları söyledi: “2007 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) askeri bir hekim arkadaşımız yüzde 90 ölümcül olabilecek denilen 26 hastada bir aşı denemiş ve bunların 24’ünde hastaların ölümcül tehlikeden kurtuldukları görülmüş. Hastalık eğer vücuda ısırma yoluyla geçmişse, bir 3 gün kuluçka süresi var. Ondan sonra 14’üncü güne kadar hastalık yapabilir ama mikrobun yada dediğimiz kenenin vücut salyaları ile bulaşmışsa 5-6 güne kadar çıkabilir. Keneyi vücuttan çıkarttıktan sonra muhakkak antiseptik, batikon veya sabunla güzelce yıkamamız gerekir. Boğaz enfeksiyonu gibi geçen bir tedavi şekli yok. Burada sağlık çalışanları olarak bizler de bir risk altındayız. Burada hastalara dikkatli bakmamız lazım. Sonuç olarak şunları söyleyebiliriz; piknik alanlarına gideceksek kendimizi korumamız gerekir, bu hastalık bulaştıysa muhakkak bir sağlık kuruluşunda çıkartmamız lazım, mümkünse tedavi hızından kaçmamamız gerekir ve en önemlisi vatandaşların vücudunu kontrol etmelerinde fayda var. Çünkü hastalık yaptığı zaman geriye dönüş bazen daha zordur, ölümle sonuçlanabilir. Vücudun tüm organlarında kanama yapabilir. Zaten ilk olarak kendisini akciğerde yada vücutta kanamayla kendini gösterebilir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi