Yeni mezunlara müjdeli haber

Okuldan mezun gençlere müjdeli haber SGK'dan geldi. 18 doldurup mezun olan gençler, iki yıl prim ödemeden sağlık sigortasından yararlanabilecek.

Yeni mezunlara müjdeli haber

Okuldan mezun olan gençlere müjdeli haber SGK'dan geldi. 18 yaşını dolduran gençler iki yıl prim ödemeden sağlık sigortasından yararlanabilecek.

Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü, Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Uğur Ünalan, kısa bir süre önce Genel Sağlık Sigortası kanununu yürürlüğe girmesiyle liseden mezun olan gençlerin 20 yaşına, üniversiteden mezun olanların ise 25 yaşını geçmemek şartıyla iki yıl genel sağlık sigortası prim borcuna muafiyet getirildiğini ve sağlıktan da yararlanabileceklerini söyledi.

Yozgat SGK İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda Genel Sağlık Sigortası hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Uğur Ünalan’da yeni düzenlemelerle birlikte lise ve üniversiteden mezun olan gençlerin iki yıllık süre ve üniversite mezunlarının 25 yaşını geçmemek şartıyla sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerini belirterek, “Bilindiği üzere ülkemizde yıllardır söylenen ancak bir türlü hayata geçirilememiş olan sosyal güvenlik reformu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununu yürürlüğe girmesi ile gerçekleştirilmiştir.

6663 SAYILI KANUN İLE GENÇLERİMİZİN MAĞDUR OLMALARININ ÖNÜNE GEÇİLMİŞTİR

Kısa bir süre önce 6663 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle gençlere bir takım yeni haklar verildiği ve mağdur olmalarının önüne geçildiğini vurgulayan Ünalan, “ Kanun yürürlüğünden önceki uygulamada lisede okuyan gençler 20 yaşına kadar, üniversitede okuyan gençler ise 25 yaşına kadar anne babalarının sağlık haklarından faydalanabiliyorlar. Ancak mezun olan geçlerimiz için bu haklarından faydalanma imkanı sona eriyordu. Hal böyle olunca mezun olan gençlerimize işsiz oldukları dönemde çeşitli prim borçları çıkıyor ve ödemekte zorluk çekiyorlardı.

İşte bu mağduriyete son vermek amacıyla bu durumda olan gençlerimize yeni haklar getirilmiştir. Herhangi bir kapsamda sigortaları olmasa bile sağlık hizmetlerinden faydalanmaları sağlanmıştır. Liseden mezun olanlar 20 yaşını, üniversiteden mezun olanlar 25 yaşını geçmemek şartıyla, mezun oldukları tarihten itibaren iki yıl süreyle prim borçlarına bakılmaksızın bakmakla yükümlü olunan veya hak sahibi kişi sayılmak sureti ile sağlık hizmetlerinden faydalandırılacaktır. Aynı kanun ile anne ve babası üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında olmayan gençlere de bu iki yıllık sürede primleri devlet tarafından ödenerek sağlık hizmetlerinden faydalanma imkanı getirilmiştir” şeklinde konuştu.

Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için gençlerin mezun olduklarını gösterir belge ile bulundukları şehirlerdeki SGK müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektiğini anlatan Ünalan, “Genel sağlık sigortası sistemi doğrultusunda geçmişten günümüze gerektiğinde tüm bu düzenlemeler ve 6663 sayılı kanun ile gençlerimize getirilen bu haklar ile belki de vatandaşlarımızın yıllardan beri Avrupa ülkelerinde uygulanan sağlık sistemine bakarak imrendiği uygulamaların bizim ülkemizde de fazlasıyla uygulanabileceğinin göstergesi olmuştur” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz