Görüş Bildir

"Yılda 1,3 milyon insan veremden hayatını kaybediyor"

Halk Sağlığı Müdürü Fatih Mehmet Aslan, yılda yaklaşık bir milyon 300 bin insanın verem hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

İl Halk Sağlığı Müdürü Fatih Mehmet Aslan, "24 Mart Dünya Tüberküloz Günü" ile ilgili yazılı açıklamada bulundu. Her yıl dünyada yaklaşık 8 milyon 600 bin insanın verem hastalığına yakalandığını belirten Aslan, bunlardan bir milyon 300 bininin hayatını kaybettiğini söyledi.

Öslan şöyle dedi; "Verem (tüberküloz) hastalığı solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Verem, insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen hâlâ tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre, günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri (2 milyar kişi) tüberküloz mikrobu ile enfektedir. Bu insanların yüzde 10'unun yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanma ihtimali bulunmaktadır. DSÖ tarafından her yıl dünyada yaklaşık 8,6 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığı ve 1,3 milyon insanın bu hastalıktan öldüğü belirtilmiştir. Dünya genelinde tüberküloz hastalığının görülme oranının en yüksek olduğu bölgeler Afrika ve Güney Doğu Asya'dır."

VEREM HALA ÖLDÜRÜCÜ

Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama verem hastalığının belirtileri olduğunu söyleyen Aslan,  "Akciğer tüberkülozunda öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı şikâyetleri görülmektedir. 2-3 haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu yakınmaların başka çok hastalıkta da rastlanabilmesi nedeniyle bu tür şikâyetleri olanların aile hekimlerine ya da en yakın Toplum Sağlığı Merkezi Verem Savaşı Birimlerine müracaat etmesi gerekmektedir." dedib

Ortalama 6-8 aylık tedaviyle verem hastalığında yüzde 95-99 iyileşme sağlandığını dile getiren Aslan, "İlaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık ortadan kalkmaktadır. Verem tedavisinde ilaçların tam ve düzenli kullanılması büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde verem hastalığını teşhis ve tedavi ücretsiz olarak yapılmaktadır." diye konuştu.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi