Görüş Bildir

Zika virüsü 21 ülkeyi tehdit ederken, Türkiye gündemini de aldı! Zika virüsü nedir?

Güney Amerika'da binlerce bebeğin beyinlerine hasar veren Zika virüsü hakkında Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) korkutan açıklama.WHO yetkilileri virüsün 3-4 milyon kişide görülmesinin beklendiğini açıkladı

Zika virüsü 21 ülkeyi tehdit ederken, Türkiye gündemini de aldı! Zika virüsü nedir?

Güney Amerika'da binlerce bebeğin beyinlerine hasar veren Zika virüsü hakkında Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) korkutan açıklama.WHO yetkilileri virüsün 3-4 milyon kişide görülmesinin beklendiğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü bugün Güney Amerika'da ortaya çıkan ve son günlerde Avrupa'ya da sıçrayan Zika virüsü sebebiyle acil bir toplantı gerçekleştirdi.WHO Direktörü Dr. Margaret Chan virüsün, "çok hızlı yayıldığını" açıkladı.Bebeklerin küçük beyinle doğmasına neden olan mikrosefali hastalığıyla direkt bağlantısı olup olmadığının kesin olarak bilinmediği belirtilse de, "alarm seviyesinin oldukça yüksek" olduğunu duyuruldu.

Uzmanlara göre virüsü alan insanların birçoğu rahatsızlanmıyor. Hafif ateş, döküntü, kas ağrısı ve göz kızarması gibi belirtileri olan virüsün bu etkileri 1 haftadan daha fazla etkilemiyor.Şu ana kadar kesin bir tedavisi ya da aşısı bulunmayan virüsün periyodik olarak salgına neden olduğu belirtiliyor.

Yeni doğan bebeklerde görülen Mikrosefali (küçük kafa) olarak da tanımlanan bu hastalık, sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılıyor.Bebeklerde anne karnında hasar ve ölüme sebep olabiliyor.Türkiye için henüz alarm verilmedi. Ancak seyahat uyarılarının artması ve Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasının ardından, virüs üzerine tartışmalar başladı.

Avrupa'yı da esir aldı

Amerika kıtasının tamamına yayılabileceğini açıklanan Zika virüsü Avrupa'ya sıçradı.Danimarka ve Birleşik Krallık'ta virüs taşıyan hastalara rastlandı. Sivrisineklerin taşıdığı virüs özellikle hamileler için risk teşkil ediyor.

Orta ve Güney Amerika'da binlerce kişiyi etkisi alan ve özellikle hamile kadınlar için tehdit oluşturan Zika virüsü Danimarka ve Birleşik Krallık'a ulaştı.

Danimarka devlet televizyonu DR, Güney Amerika'yı ziyaret etmiş bir Danimarka vatandaşının virüs taşıdığının doğrulandığını belirtti.

İngiltere Kamu Sağlığı Merkezi ise Birleşik Krallık'ta üç kişinin Zika taşıdığının tespit edildiğini söyledi. Virüsün şimdiden 21 ülkede görüldüğü biliniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir