Görüş Bildir

Fenerbahçe yıldızlarını tutamıyor

Fenerbahçe, son 10 yılda sözleşmeleri sona eren önemli futbolcularını takımda tutmakta zorlandı.

Fenerbahçe yıldızlarını tutamıyor

Milli futbolcu Gökhan Gönül'ün aralıksız 9 sezon oynadığı Fenerbahçe'yle gelecek sezon devam etmeyeceğini açıklamasıyla sarı-lacivertli yönetimin sözleşmesi sona eren önemli futbolcularını, son yıllarda takımda tutmakta zorlanmasını akıllara getirdi.

Aziz Yıldırım başkanlığındaki sarı-lacivertli yönetim, son 10 yılda takımın önemli isimleriyle sözleşmeleri bitince yeni anlaşma yapamayarak yolları ayırdı.

Bu isimlerin başında ise takıma uzun yıllar emek verip kaptanlık da yapmış olan Ümit Özat, Tuncay Şanlı, Semih Şentürk, Cristian Baroni, Mehmet Aurelio, Selçuk Şahin, Emre Belözoğlu, Dirk Kuyt, Gökhan Gönül, Caner Erkin isimleri geldi.

- Ümit, Tuncay, Rüştü aynı sezon ayrıldı

Fenerbahçe tarihinde önemli yere sahip olan Ümit Özat, Tuncay Şanlı, Rüştü Reçber, 2007 yılının yazında sarı-lacivertli takımdan sözleşmeleri biterek ayrıldı.

Takımın ilk 3 kaptanı, sarı-lacivertlilerin 100. yılındaki şampiyonlukta önemli rol oynamasına rağmen yeni sezon öncesi yönetimle sözleşme konusunda anlaşamayıp yollarına başka takımlarda devam etti.

Fenerbahçe'de 3 şampiyonluk sevinci yaşayan kaptan Ümit Özat, sarı-lacivertli takımla yeni sözleşme imzalamayıp Almanya'dan Köln takımının yolunu tuttu.

Sarı-lacivertli yönetim, kariyerine yurt dışında devam etmek isteyen ikinci kaptan Tuncay Şanlı'yı da ikna edemedi ve milli futbolcu kulübe para kazandırmadan İngiltere'nin Middlesbrough takımına transfer oldu.

Fenerbahçe'yle efsane haline gelen kaleci Rüştü Reçber de sarı-lacivertli yönetimle anlaşmayan isimlerin başında geliyor. Rüştü, Fenerbahçe'yle yeni sözleşme imzalamayarak 2007 yazında Beşiktaş'a geçti.

- Aurelio da ayrıldı

Fenerbahçe, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'ndan (EURO 2008) önce sözleşmesi sona eren Brezilya asıllı Türk futbolcu Mehmet Aurelio'yu da takımda tutmayı başaramadı.

EURO 2008'de gösterdiği performansla da Avrupa'nın dikkatini çeken milli futbolcu, İspanya'nın Real Betis takımına geçti ve Fenerbahçe orta sahasında önemli bir ismi kaybetti.

- Alex unutulmadı

Fenerbahçe taraftarı son 10 yıldaki en büyük üzüntülerden birini, takımın efsanesi haline gelen Alex de Souza'nın sözleşmesinin feshedilmesiyle yaşadı.

Sarı-lacivertlilerin tarihinin en başarılı yabancı futbolcusu olan Brezilyalı, 2012-2013 sezonun ilk haftalarında yönetim tarafından önce kadro dışı bırakıldı, kısa bir süre sonra da sözleşmesi feshedildi.

- Emre Belözoğlu iki kez gönderildi

Fenerbahçe'de takım kaptanlığı yapan bir başka isim Emre Belözoğlu, sarı-lacivertlilerden iki kez gönderildi.

Sarı-lacivertlilere 2008 yılında transfer olan Emre'nin 2012'de biten sözleşmesi yenilenmedi. Yönetim tarafından sözleşmesi uzatılmayan Emre, İspanya'da Atletico Madrid'in yolunu tuttu.

Aynı sezonun devre arasında tekrar Fenerbahçe'ye dönen tecrübeli futbolcu benzer kaderi 2015 yazında da yaşadı. Emre Belözoğlu'nun 2015 yılında biten sözleşmesi yine tazelenmedi ve tecrübeli futbolcu Fenerbahçe'ye bir kez daha veda etmek zorunda kaldı.

Sarı-lacivertli yönetim aynı sezon Selçuk Şahin, Egemen Korkmaz, Pierre Webo, Mert Günok ve Dirk Kuyt'a da yeni sözleşme teklif etmemişti.

- Şimdiden 4 futbolcu gitti

Fenerbahçe bu sezon sözleşmesi sona eren futbolculardan şu ana kadar 4'ünü elinde tutmayı başaramadı.

Sarı-lacivertlilerin önemli isimlerinden Caner Erkin İnter'e, Bruno Alves Cagliari'ye, Michal Kadlec Sparta Prag'a giderken, Gökhan Gönül de takımla devam etmeyeceğini açıkladı.

Fenerbahçe'de geçen ayın sonunda sözleşmesi sona eren Mehmet Topal, Mehmet Topuz, Raul Meireles'in ise durumu belirsizliğini koruyor.

- 10 yılda 29 futbolcu

Fenerbahçe'nin son 10 yılda sözleşmesini yenilemediği 29 futbolcu, yıllarına göre şöyle:

2007: Ümit Özat, Tuncay Şanlı, Serkan Balcı, Rüştü Reçber, Mehmet Yozgatlı

2008: Serdar Kulbilge, Kemal Aslan, Mehmet Aurelio

2009: Stephen Appiah, Can Arat

2010: Gökçek Vederson, Deniz Barış

2012: Fabio Bilica, Emre Belözoğlu

2013: Semih Şentürk

2014: Cristian Baroni

2015: Selçuk Şahin, Pierre Webo, Egemen Korkmaz, Emre Belözoğlu, Mert Günok, Dirk Kuyt

2016: Bruno Alves, Caner Erkin, Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Mehmet Topuz, Raul Meireles, Michal Kadlec, Serdar Kesimal

- Giden oyuncuların maaşı 47 milyon lira

Fenerbahçe'de sözleşmesi sona eren 8 futbolcunun yıllık garanti kazançlarının Fenerbahçe'ye maliyeti tam 47 milyon lira.

Sarı-lacivertli kulüp, takımdan ayrılan Alves, Caner Erkin, Gökhan Gönül, Kadlec ve Serdar Kesimal'in yanı sıra Mehmet Topal, Mehmet Topuz, Meireles'le sözleşme yenilemezse toplam 14 milyon 350 bin avro (yaklaşık 47 milyon lirayı) kasasından bu futbolcular için çıkarmayacak.

Fenerbahçe'yle sözleşmesi sona eren futbolculardan Alves 2 milyon 500 bin avro, Kadlec 2 milyon 100 bin avro, Mehmet Topal 2 milyon 50 bin avro, Meireles 2 milyon avro, Gökhan Gönül ve Caner Erkin 1 milyon 700'er bin avro, Serdar Kesimal 1 milyon 200 bin garanti ücret kazanıyordu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi