Futbol Neden Geride?

Söz Haber'in "Bırakın Vatandaş Konuşsun" haber ekibi, "Diyarbakır'da Futbol Neden Geride" sorusunu vatandaşa sordu. Ortak tepki; "Futbolda birliktelik yok, küskünlük ise çok" denildi.

Futbol Neden Geride?

Şaban YILMAZ/Filiz YAŞA

DİYARBAKIR-Söz haber ekibi, tarihi şan ve büyük başarılarla dolu olan Diyarbakırspor’un Süper Lig'de mücadele ettiği 2009-2010 sezonu sonunda küme düşmesi ve sonraki yıllardaki önü alınamayan düşüşü ve kentin futboldaki gerilemesini, "Bırakın Vatandaş Konuşsun" portalında, Diyarbakırlıların nabzını yokladı.

Yıllardır kenti temsil eden Yeşil-Kırmızılı Diyarbakırspor'un kümeye düşmesi ve ardından amatöre kadar inmesinin yansıra, takımın icralık olması ve ardından kapanması Diyarbakır futbol tarihine kara leke olarak geçişini halka soran Söz Haber ekibi, "Diyarbakır'da futbol neden geri" sorusuna yanıt aradı.

İşte Söz Haber ekibinin, Diyarbakır’da futbol neden gerilerde? Geçmiş yıllarda kenti 1. Lig ve Süper Ligde temsil eden takım zaman içinde niye kapandı? sorularını, “Bırakın vatandaş konuşsun” başlığıyla sordu.

“SPOR TABAN BİRLİKLERİNİN BU BİR EL ATMASI LAZIM”

Gerilemenin sebepleri üzerinde görüş beyan eden Şener Özdil, “Bu konuda bizim çalışmalarımızda var. Diyarbakırsporun kümeye düşmesinden sonra bu şehirde futbol bayağı geriye gitti. Modern futbolun tekrar otaya çıkması için spor taban birliklerinin bu konuya bir el atması lazım. Tekrar o güzel günlerin, güzel maçların geri gelmesi temennisiyle muhakkak bir çalışma yapılması lazım. Bunun için alt yapı konusu kaçınılmazdır. Alt yapı konusuna el atılması halinde Diyarbakır’da tekrar futbolun hatta tüm spor branşlar da gelişir. Tesisleşme yolunda iyi adımlar atmamız lazım. Yetenekli gençlerimizi buralarda istihdam ettikten sonra bu konuda ciddi bir yol alınır. Bu tür çalışmaların olması şart” dedi.

“AMEDSPOR VE DİYARBEKİRSPOR’LADA BAŞARACAĞIZ”

Fırat güneş, de, Diyarbakır’ın  1,5 milyonluk bir kent olduğuna değinerek, “Düşünün ki ilçe takımları süper liglerde oynarken böylesine geçmişi başarılarla dolu büyük bir kentin takımı olan Diyarbakırspor maalesef süper ligden düştü. Diyarbakır’da futbol bayağı geri. En azından PTT 1. Liginde bir takımımızın olması gerekirdi. İnşallah bunu Amedspor ile Diyarbekirspor’lada başaracağız. Bölgemizde bayağı zengin iş adamları var. Hep beraber bu takımlarımıza sahip çıkarsak, bu kente sahip çıkarsak, bu zor değil. Onlar maddi anlamda destek sağlar, bizde tribünde destek sağlarsak, herkes bir katkı sağlarsa başarı kendiliğinden gelir. Tek arzumuz inanın budur. Diyarbakır takımlarını Süper Lig ve PTT 1. Lig’de görmektir. Tüm Diyarbakırlıların maçlara gelmesi ve destek vermesi lazım” diye konuştu.

“HER ŞEYDEN ÖNCE SAHİPSİZ BİR MEMLEKET”

Diyarbakır’ın sahipsiz olduğunu savunan Barış Kara ise “Diyarbakır’da futbol konusunda tribün açısından çok ilerdeyiz ancak futbol açısından gerideyiz. Hatta epey bir gerideyiz. Bunun sebeplerini saymakla bitiremeyiz. Her şeyden önce sahipsiz bir memleket Diyarbakır. Bir memlekette bu kadar iş adamı varken bir şehrin takımının bu kadar geride kalması hiç kimsenin kafasına yatmıyor. Herkes Diyarbakır spor’a ve futbola önem verdi. Deplasmanlara ve maçlara giden binlerce gencimiz var. Ama takımımız her zaman geride. Bizim için, bu şehir için bir şeyler yapmaları lazım. Bu takıma iyi transferler yapmalıyız. İş adamlarımızın takımlarımızın arkasında durmaları lazım. Futbolun bütün güzelliklerini bize yansıtmaları lazım” dedi.

“DİYARBAKIR ÜZERİNE BİRÇOK OYUN OYNANIYOR”

Emre esen, taraftarların bilinçlenmesini isteyerek, “Diyarbakır’da futbol bu dönemde geride, yapılan yanlışlar yüzünden. Diyarbakır’da futbolun düşüşü Bursaspor maçıyla başladı. Diyarbakır üzerine birçok oyun oynanıyor. Halende oynanıyor. Ama bir şekilde halkımız bilinçleniyor. Bunları aşacağımıza inanıyorum. Diyarbakır da futbol hak ettiği yere gelecektir. Ben buna inanıyorum. Diyarbakır halkımızın oynanan bu oyunlara gelmemesi lazım” şeklinde konuştu.

Diyarbakır halkının takımlarına sahip çıkması gerektiğini ifade eden Berat Elhakan, “Hakemlerin adil davranmadığını düşünüyorum dört senedir eleniyoruz hala 3. Ligdeyiz güneydoğu halkının bizi desteklemesini istiyoruz” diye konuştu.

“ÇOK İYİ FUTBOLCULARIMIZ VAR”

Yusuf Deniz de, Diyarbakır’da futbolun geride olduğunu düşündüğünü anlatarak, “Burada çok iyi futbolcular var ama onlara destek yok. Bizim futbolcularımız batıdakiler gibi değerlendirilmiyor. Diyarbakır’da futbol kampları bile düzenlenmiyor” dedi.

“SİYASİ OLAYLARDAN DOLAYI FUTBOLDA İLERLEME OLMUYOR”

Akif Akkum, siyasi atmosferin futbola da yansıdığına işaret ederek, “Bölgemizde futbol oldukça geride. Doğru düzgün bir kulübün yükseklerde olmaması bizi çok üzüyor. Siyasi olaylardan dolayı futbolda ilerleme olmuyor, aksine amatör takım durumuna düştü. Eski efsanenin geri dönmesini istiyoruz. Sokakta gelişen futbol sahalara yansımıyor” diye konuştu.

Mümtaz Şaşar da “Diyarbakır’da futbolu geri bıraktırdıkları kanısındayım Biz çok ilerdeydik bizi kasıtlı bir şekilde geride bıraktılar ama biz pes etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

“TFF VE TÜRK HAKEMLERİ YÜZÜNDEN BÖLGEMİZDEKİ FUTBOL OLDUKÇA GERİDE KALDI”

Yiğit Güzelöz ise “TFF ve Türk hakemleri yüzünden bölgemizdeki futbol oldukça geride kaldı. Geçen yıl İstanbul’da düzenlenen futbol maçında Diyarbakır forması dışında hiçbir formayı sahaya almadılar ama Sakarya spora baktığımızda bütün tribünlerden formalar vardı. TFF’nin tutumu böyle olmamalıydı bize  karşı. Beş bin, altı bin civarında binlerce taraftarımız final maçında dışarıda kaldı. Haksız bir penaltı verildi doğal olarak sahaya indi taraftar ve sahaya inen taraftarları terörist ilan ettiler. Taraftarlar  televizyon kanallarında  terörist olarak yansıtıldı” diye konuştu.

“GAFFAR’DAN SONRA DİYARBAKIR’A SAHİP ÇIKAN OLMADI”

Velat Sevim de merhum Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın vefatının ardından kentin sahipsiz kaldığını belirterek,  “ O vefat ettikten sonra Diyarbakır futboluna sahip çıkan olmadı ne yazık ki, tek amacımız Diyarbakır sporun süpere lige yükselmesi. Başkanlarımız da düzelmesi için sahip çıkmıyor” dedi.

Kaynak: Spor Merkezi