Görüş Bildir

Sporcu olma yolunda ilk pedalı çevirdiler

Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesinin başlattığı "Güvenli Bisiklet Sürüş Eğitimi Projesi" kapsamında bisiklet kullanmayı öğrenen 120 kız, geleceğin sporcusu olma yolunda çaba sarf ediyor.

Sporcu olma yolunda ilk pedalı çevirdiler

Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesinin başlattığı "Yaz Sporu Okulları' kapsamında "Güvenli Bisiklet Sürüş Eğitimi Projesi" kapsamında ilk kez bisiklet ile tanışan 13-25 yaş grubunda 120 kız, hocaları eşliğinde eğitim alarak geleceğin sporcuları olmak için ter döküyor.

Kentte, Yakutiye Kaymakamlığının desteğiyle gerçekleştirilen projede hocalar eşliğinde üç aşamalı eğitim alan kızlar, trafikte bisiklet kullanma kurallarının yanı sıra teknik bilgileri de öğreniyor.

Bisiklet sporunda kadınların daha fazla yer alması ve obezite ile mücadele etmek amacıyla başlatılan proje ile eğitim alan kızlar, 30'ar kişilik gruplara dahil olarak bir aylık eğitim sürecinden geçiriliyor.

Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde bisiklet antrenörü ve Türkiye Bisiklet Federasyonu Bisiklet İl Temsilcisi olan Mustafa Kocaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece kadınlar için bir ay süren güvenli sürüş eğitimi ile hayatında hiç bisiklet sürmemiş 120 öğrenciye bunu öğrettiklerini söyledi.

Öncelikli hedeflerinin kadın bisikletçi sayılarını artırmak olduğunu belirten Kocaman, "Bu eğitimin amaçlarından bir tanesi de çağımızın problemlerinden biri olan obeziteye karşı 'biz de varız' diyebilmek. Şu anda bu sportif aktivite ile obezite ile de savaş başlatmış durumdayız." dedi.

Bisikletin motorsuz bir araç olduğunu ve kullanıcılarının da tüm trafik kurallarına uyması gerektiğini ifade eden Kocaman, "Bizim önemli olarak üzerinde durmak istediğimiz şeylerden birisi de bisiklet kullanan kadınları trafikte ne yapmaları konusunda bilinçlendirmek. 'Ben bisiklete bindim, geçtiğim her yer bana serbest, hepsi bana ait.' diye bir şey yok. Bu kurallar, Karayolları Kanunu'nun 2 bin 918. maddesinde yeri ve tanımı belirlenmiştir." diye konuştu.

Kocaman, eğitimde trafik kuralları ile teknik bilgilerin de öğretildiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Eğitimlerimiz 3 aşamada gerçekleşiyor. Birincisi, bisiklet üzerinde denge duruşu ve pedala vurarak ilerleyebilmesi. İkincisi, denge koordinasyonu eğitimleri ve bununla birlikte kendi bisikletinde ortaya çıkan problemleri çözebilmesi, bisiklet bakımı, lastiği patlayınca onarabilmesi gibi sorunları aşabilmesi. Üçüncüsü ise en önemli gördüğümüz eğitim olan trafik kurallarına göre güvenli bisiklet sürüşü. Bisikletlinin güvenliği için ne yapması gerekiyor, özellikle gece sürüşlerinde hangi kıyafetleri ya da aksesuarları yanına alması gerekiyor gibi eğitimlerimizi verdik."

"Bisiklet sürmek herif işi değil kadın işidir"

Projeye dahil olarak bisiklet sürme eğitimi alan öğrencilerden 18 yaşındaki Merve Ula, eğitmenleri sayesinde bisiklet kullanmayı öğrendiğini bildirdi.

Bisiklet sporunda kadınların daha fazla desteklenip söz sahibi olması gerektiğini dile getiren Ula, şöyle konuştu:

"Buraya ilk geldiğimizde bisiklet sürmeyi bilmiyorduk. Ama aldığımız eğitimle koordinasyonu, dengeyi öğrendik. Trafikte ve kırsal alanda bisiklet nasıl sürülür, sağ olsun hocalarımız hepsini öğretti. Az sayıda kadın bisiklet sporcusu var. Bu 'kadınlar bisiklet süremez" diye bir algıdan da kaynaklanıyor olabilir. Bizim bunun için 'Bisiklet sürmek herif işi değil kadın işidir' diye bir sloganımız da var. Biz de eski algıyı kırmak amacıyla buraya geldik. Amacımız milli sporcu olarak, milli müsabakalara katılarak sesimizi Türkiye'ye ve dünyaya duyurmak."

"Hedefimiz 35 bin öğrenciye ulaşmak"

Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil de Yakutiye Kaymakamlığı ile yaz sporlarında 24 branşta faaliyet gösterdiklerini belirterek, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, vakıf ve derneklerle 35 bin öğrenciye sportif faaliyetleri gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Taşkesenligil, "Bisiklet sporu da bu faaliyetlerden bir tanesi. Amacımız bu yıl içinde 35 bin sporcuya ulaşmaktır. Bu aktivitelere katılan öğrencilerimizin tamamını sporcu haline getirmek istiyoruz. Bu sporcuların önümüzdeki yıllarda lisanslı olarak başarı sağlaması ve ülke sporuna kazandırılması en büyük isteğimizdir." diye görüşlerini aktardı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi