Görüş Bildir

Torku Konyaspor Aykut Kocaman'dan 'Beşiktaş ile işimiz kolay, iş Fenerbahçe de'

Torku Konyaspor Teknik Direktörü Aykut Kocaman, Beşiktaş ve Fenerbahçe lig maçları öncesinde çarpıcı açıklamalarda bulundu. 'Fenerbahçe ve Beşiktaş, buraya gelecek ama nasıl çıkacak bilemeyiz' Cevabı çok net oldu: "Ben hayatım boyunca ne isem o olmaya çalıştım. Fenerbahçe karşılaşması bizim üçüncülük mücadelemizdeki en önemli maçlarımızdan birisi

Torku Konyaspor Aykut Kocaman'dan 'Beşiktaş ile işimiz kolay, iş Fenerbahçe de'

Torku Konyaspor Teknik Direktörü Aykut Kocaman, Beşiktaş ve Fenerbahçe lig maçları öncesinde çarpıcı açıklamalarda bulundu. 'Fenerbahçe ve Beşiktaş, buraya gelecek ama nasıl çıkacak bilemeyiz'

Torku Konyaspor Teknik Direktörü Aykut Kocaman,  Fenerbahçe ve Beşiktaş ile oynayacakları lig maçları öncesinde çarpıcı açıklamalar yaptı. Sabah Gazetesi'ne röportaj veren Kocaman, "Şampiyonluğu belirleyici takım olmanız çok konuşuluyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

NE KİMSENİN MAŞASI NE DE KİMSENİN DÜŞMANI

Cevabı çok net oldu: "Ben hayatım boyunca ne isem o olmaya çalıştım. Fenerbahçe karşılaşması bizim üçüncülük mücadelemizdeki en önemli maçlarımızdan birisi. Ancak üçüncülük durumu olmasa bile kafamdan bir başka takıma avantaj sağlama düşüncesi asla geçmez. O hoca Beşiktaşlı, Beşiktaş'a yatar ya da o hoca Fenerbahçeli, Fenerbahçe'ye yatar düşüncesi hastalıklı bir düşünce şekli. Onurlu insanları şüphe altında bırakmamak gerek. Ne kimsenin maşası ne de kimsenin düşmanı olma lüksüne sahip değiliz. Fenerbahçe'nin, Beşiktaş'ın, Galatasaray'ın kimsenin onlara yatmasına ihtiyacı yok. Onlar zaten güçlüler. Fenerbahçe, Beşiktaş buraya gelecek. Yenebiliyorlarsa güçleri yetiyorsa bizi yenecekler. Biz futbolun doğrularını yaparak iki maçı da kazanmak için mücadele edeceğiz. Bu üçüncülük, dördüncülük yarışı için değil, her zaman böyle olacak."

BEŞİKTAŞ MAÇLARI ÇIKIŞIMIZIN ANAHTARI OLDU

Beşiktaş'ı iki maçta da yenerek kupadan elediklerini hatırlatan Aykut Kocaman, "Bu karşılaşmalar bizim çıkışımızın anahtarı oldu. Bütün sporlarda en önemli şey özgüvendir. Bu maçları kazanınca takımda inanılmaz bir özgüven oluştu. Hedefleri yükseltmemizi sağladı. Avrupa'ya gitme konusu şu anda bir ihtimal. Ancak gideceğiz gibi görüyor. G.Saray'ın ceza alma durumu var. İlk 5'in içinde olmak yetecek sanki. Avrupa'ya direkt gitmeyi çok istiyorum. Çünkü tersi bir durumda hazırlıklar erken başlıyor ve lige konsantrasyon 1 ayı buluyor. Bunu başarabilirsek bizim için çok iyi olur" ifadesini kullandı.

VOLKAN'A İHTİYACIMIZ VAR

Volkan Demirel'in Türkiye'nin en iyi kalecisi olduğunu dile getiren Aykut Kocaman, "Milli Takıma alınıp alınmama konusunda takdir hakkı benim değil. Ben olaya profesyonellik ve gereksinimler açısından bakıyorum" dedi. Tecrübeli hoca, "Bizim bilmediğimiz, onarılmayacak bir şey yapmadıysa Volkan Demirel bu ülkenin yetiştirdiği en önemli kalecilerden biridir. Onun birikimine hem Milli Takım'ın hem de ülkenin ihtiyacı var" diye konuştu. Kocaman, ay-yıldızlı ekibimiz için de, "Toparlanan, gelişen, umut verici ve kuvvetli bir takım görüntüsüne sahip" değerlendirmesinde bulundu.

BEŞİKTAŞ BİRAZ DAHA AVANTAJLI

Süper Lig'deki şampiyonluk yarışıyla ilgili görüşlerini istediğimiz Kocaman, şu ifadeleri kullandı: "Devre arası itibarıyla Fenerbahçe daha ağır basıyordu. Çünkü Beşiktaş'ın 16 maçın 4-5'inde geriye düşeceğini düşünüyordum. Beşiktaş'ın geriye düştüğü maçlar oldu ama lehine çevirmeyi başardı. Buna karşın Fenerbahçe'deki dalgalanma yeniden başladı. Son 8 hafta itibarıyla sanki Beşiktaş biraz daha avantajlı gibi duruyor."

YEREL OLMAYI SEVİYORUZ

Türk futbolunun gelişimi açısından yurt dışına daha çok futbolcu ihraç etmemiz gerektiğini üstüne basarak vurgulayan Aykut Kocaman, "Avrupa'ya 40-50 civarında oyuncu göndermeliyiz. Ayrıca teknik direktörlerimiz de Avrupa'da takım çalıştırmalı. Arz fazlalığı olması gerekiyor. Bu ülke futbolunun durumuyla ilgili bir şey. Biz ülke olarak daha yereliz, yerelliği seviyoruz. Buradaki kazancımız iyi, öğrenmeyi pek sevmiyoruz. Bazı şeyler bize zor geliyor" dedi.

TEK BAŞIMA DEĞİLİM

Aykut Kocaman, teknik direktör olarak tek hedefinin görev yaptığı takıma katkı sağlamak olduğunu söyledi. Kocaman, "Sürekli kendimi geliştiriyorum. Ancak tek başıma çalışmıyorum. Çok iyi, kuvvetli bir teknik kadrom var. Onların hakkını teslim etmem lazım. Biz çok iyi bir ekibiz. Kendimi geliştirdiğim sürece bütün hayallerime ulaşacağımı düşünüyorum ve bu doğrultuda ilerliyorum" diye konuştu.

KOCAMAN'DAN KISA KISA

- Kulüplerimiz iki şeyin üzerine kurulu; Para konusunda karar verenler ve formayı verenler. Dolayısıyla sportif direktör hep bir ara pozisyon olarak kalıyor. Bence kesinlikle çok önemli bir ihtiyaç.

- Fenerbahçe Avrupa'da yarı finale kadar gidebilirdi. Çünkü Braga'nın çok üstünde bir takımdı. Maç şanssızlığı oldu diyelim.

- Her hafta ortalama 20 bin seyirciye oynuyoruz. Konya şehir olarak futbolu seviyor ve gelişmeyi istiyor. Mükemmel bir stadımız var. Yapanların ellerine sağlık. Milli Takım maçlarında taraftar gerçekten olağanüstüydü.

- Konyaspor seyircisi stada kavgaya ya da küfür etmeye değil, eğlenmeye geliyor. Seyirci sayısından daha memnun olduğum bir konu var; Bizim stadımızda hiç küfür yok. Benim için bundan daha memnuniyet verici bir şey olamaz.

- Biz planlamamızı son 34 maça göre yapıyoruz. Bu maçlarda 59 puan toplamışız. Bu şu demektir; yüzde 99 ilk 6, yüzde 75 ilk 4. Şu anda 47 puandayız, bu ortalamayı yakalamak için 12 puan daha toplamalıyız.

- Cruyff hepimiz için bir ilham kaynağıydı. Toprağı bol olsun. Futbola çok önemli güzellikler kattı. kaynak: hurriyet

AYKUT KOCAMAN BİYOGRAFİSİ

Sakaryaspor, Fenerbahçe ve İstanbulspor takımlarında top koşturmuş olan eski Milli futbolcu. Aktif futbol yaşamının sona ermesinin ardından teknik direktör olarak çalışmaya başlayan Kocaman, İstanbulspor, Malatyaspor veAnkaraspor takımlarını çalıştırmıştır. . Fenerbahçe'de yaptığı sportif direktörlük ve teknik direktörlük görevinden 29 Mayıs 2013 tarihinde "Artık yoruldum" gerekçesiyle istifa etmiştir. Aykut Kocaman, 5 Nisan1965 tarihinde, Sakarya’ya bağlı olan Geyve ilçesinde dünyaya geldi. İstanbul’da bulunan Eczacıbaşı kulübünde jimnastik çalışmaları yapan Kocaman, bu alanda 40’a yakın madalya kazanmasının ardından futbolla ilgilenmeye başladı.

Aykut Kocaman, 1980yılında, İstanbul’da bulunan amatör futbol kulübü Kabataş Altınmızrak ile futbol hayatına başladı. 1984 yılında Adapazarı’na taşınan futbolcu, buradaSakaryaspor kulübüne katıldı ve de profesyonel olarak futbol kariyerine başladı.

1984-1988 yılları arasında Sakaryaspor forması giyen Kocaman, bu forma altında sahaya çıktığı 206 maçta toplam 100 gol kaydederek takımının en golcü futbolcusu olmayı başardı. Bu başarısı sonucunda büyük klüplerin ilgisini çeken Kocaman, 1988-1990 futbol sezonunun başında Fenerbahçe S.K. ile antlaşma imzaladı.

1988-1996 yılları arasında Fenerbahçe forması giyen Kocaman, bu yıllar arasında 3 kere gol krallığı, iki Süper Lig şampiyonluğu ve de bir Türkiye Kupası birinciliği yaşadı. Fenerbahçe ile sahaya çıktığı 212 maçta toplam 140 gol atan Kocaman, Türkiye Süper Ligi’nde en fazla gol atan 5. futbolcu olarak tarihe geçti.

1995-1996 futbol sezonunun son maçında Fenerbahçe’yi şampiyonluğa ulaştıran golü atmasına karşın Ali Şen tarafından klüpten kovulan Kocaman,İstanbulspor’a transfer oldu. 1996-2000 yılları arasında Sarı-Siyah’lı ekibin bir parçası olan başarılı futbolcu, takımıyla beraber sahaya çıktığı 77 lig maçında toplam 61 gol kaydetti.

1 kez Türkiye U-21, 15 kez de Türkiye A Milli Takım olmak üzere 16 kez milli formayı giymiş, bu maçlarda bir gol atmıştır. Akrobatik hareketleri, estetik golleri ve iki ayağını aynı oranda kullanabilmesi ile meşhurdur.

Aktif futbol yaşamını 2000 yılında noktalamasının ardından İstanbulspor'da teknik direktör olarak çalışmaya başlayan Kocaman, daha sonraki yıllarda ,Malatyaspor ve Ankaraspor takımlarını çalıştırmıştır.

2009-2010 sezonunda, Christoph Daum’un teknik direktörlüğü sırasında sportif direktör olarak Fenerbahçe’ye geldi, sezonun sonunda Daum’un Fenerbahçe teknik direktörlüğünden gönderilmesinin ardından 2010-2011 sezonunda teknik direktörlük görevini de üstlendi.

Fenerbahçe'de yaptığı sportif direktörlük ve teknik direktörlük görevinden 29 Mayıs 2013 tarihinde "Artık yoruldum" gerekçesiyle istifa etmiştir.

2004 yılında, Aykut Kocaman’ı konu alan Barış Tut tarafından "Kocaman Bir Adam Sıradışı Bir Teknik Direktörün Portresi" isimli kitap yazılmıştır.

27 Ekim 2014 tarihinde Torku Konyaspor kulübü ile anlaşarak onların teknik direktörü olmuştur.

Arzu Kocaman ile evli olan başarılı spor adamı, bu evlilikten Ekin ve Yağmur adında iki kız çocuğuna sahiptir.

Her zaman kibar ve centilmen bir oyuncu olarak gösterilen Kocaman, Türkiye Süper Ligi’nde 100’den daha fazla gol atmış olan oyuncuların arasında bulunduğu 100’ler Kulübü’nde oynadığı 352 maçta atmış olduğu 200 golle 5. sırada bulunmaktadır.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir