Görüş Bildir

Türkiye için kazanma zamanı

A Milli Futbol Takımı, 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu'ndaki dördüncü maçında yarın Antalya'da Kosova ile karşılaşacak.

Türkiye için kazanma zamanı

A Milli Futbol Takımı, 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu'ndaki dördüncü maçında yarın Antalya'da Kosova ile karşılaşacak.

Antalya Stadı'nda saat 20.00'de başlayacak ve TV 8'den naklen yayınlanacak karşılaşmayı Macaristan Futbol Federasyonundan Tamas Bognar yönetecek. Karşılaşmada Bognar'ın yardımcılıklarını Balazs Buzas ve Zsolt Varga yapacak. Müsabakanın dördüncü hakemi ise Ferenc Karako olacak.

İlk 3 maçında galibiyet elde edemeyen, 2 beraberlikle dördüncü sırada yer alan ay-yıldızlı ekip, bir puan ve averajla son sıradaki Kosova karşısında 3 puanı hedefliyor.

Gruptaki diğer maçlarda, yedişer puanla zirvede yer alan Hırvatistan ile İzlanda, TSİ 20.00'de Zagreb'de, 5 puanla üçüncü sıradaki Ukrayna ile bir puanlı beşinci Finlandiya da TSİ 22.45'te Odessa'da karşı karşıya gelecek.

Türkiye, hazırlıklarını bu akşam yapacağı antrenmanla tamamlayacak. Antrenman öncesi Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, maçla ilgili basın toplantısı düzenleyecek.

Kapasitesi 33 bin kişi olan Antalya Stadı'ndaki karşılaşma için satışa sunulan biletlerin tamamı daha önce tükenmişti.

- Puan durumu

2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu'nda dördüncü maçlar öncesi puan durumu şöyle:

     Takım         O        G        B        M       A          Y       P

1. Hırvatistan  3         2         1         0         8            1       7

2. İzlanda        3         2         1         0         6            3       7

3. Ukrayna      3         1         2         0         6         3                       5

4. Türkiye       3         0         2         1         3            5       2

5. Finlandiya   3         0         1         2         3            5       1

6. Kosova       3         0         1         2         1           10      1

- Arda, Burak, Gökhan ve Selçuk döndü, Emre cezalı

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Barcelona'dan Arda Turan, Galatasaray'dan Selçuk İnan, Beşiktaş'tan Gökhan Gönül ve Beijing Guoan'dan Burak Yılmaz'ı, 2016 Avrupa Şampiyonası'ndan (EURO 2016) sonra ilk kez milli takıma davet etti.

Bu 4 futbolcu, EURO 2016'dan sonra 3'ü resmi, biri hazırlık olmak üzere 4 maçta aday kadroya alınmamıştı.

Terim'in belirlediği aday kadroya Medipol Başakşehir'den Yalçın Ayhan ve Mehmet Batdal ile Feyenoord'dan Bilal Başacıkoğlu ilk kez çağrıldı. İspanya Birinci Futbol Ligi'nde (La Liga) Deportivo'da başarılı bir sezon geçiren Emre Çolak da bir yıl aradan sonra  A Milli Takım'ın kadrosunda yer buldu.

Sarı kart cezası nedeniyle Kosova maçında forma giyemeyecek Borussia Dortmund'dan Emre Mor aday kadroya alınmadı. Ayrıca, son kadroda yer alan ancak sakatlığı bulunan Ozan Tufan ve Caner Erkin'in yanı sıra Hakan Kadir Balta, Yasin Öztekin, Olcay Şahan ve Mevlüt Erdinç de yarınki maçın aday kadrosunda yok.

Öte yandan, aday kadroya davet edilen futbolculardan Trabzonsporlu Onur Recep Kıvrak ile Bayer Leverkusenli Ömer Toprak sakatlıkları nedeniyle çıkarılırken, kaleci olarak Kayserispor'dan Muammer Zülfikar Yıldırım dahil edildi.

- Aday kadro

Türk Milli Takımı'nın Kosova maçı aday kadrosunda bulunan futbolcular şunlar:

Kaleci: Harun Tekin (Bursaspor), Muammer Zülfikar Yıldırım (Kayserispor), Volkan Babacan (Medipol Başakşehir)

Defans: Kaan Ayhan (Fortuna Düsseldorf), Gökhan Gönül (Beşiktaş), Şener Özbayraklı, İsmail Köybaşı, Hasan Ali Kaldırım (Fenerbahçe), Ahmet Yılmaz Çalık (Gençlerbirliği), Çağlar Söyüncü (Freiburg), Yalçın Ayhan (Medipol Başakşehir)

Orta saha: Bilal Başacıkoğlu (Feyenoord), Cengiz Ünder (Medipol Başakşehir), Emre Çolak (Deportivo), Hakan Çalhanoğlu (Bayer Leverkusen), Mehmet Topal, Volkan Şen (Fenerbahçe), Oğuzhan Özyakup (Beşiktaş), Okay Yokuşlu (Trabzonspor), Selçuk İnan, Tolga Ciğerci (Galatasaray), Arda Turan (Barcelona)

Forvet: Burak Yılmaz (Beijing Guoan), Cenk Tosun (Beşiktaş), Enes Ünal (Twente), Mehmet Batdal (Medipol Başakşehir), Yunus Mallı (Mainz 05)

- 545. randevu

A Milli Futbol Takımı, Kosova ile yapacağı maçla 545. karşılaşmasına çıkacak.

Türk Milli Takımı, 93 yıllık tarihinde 286'sı resmi, 258'i özel olmak üzere geride kalan 544 maçta, biri hükmen olmak üzere 204 galibiyet aldı, 126 kez berabere kaldı, 214 kez de rakiplerine yenildi.

Ay-yıldızlı ekip, 233'ü deplasmanda, 232'si evinde, 79'u da tarafsız sahada olmak üzere bu maçlarda 3'ü hükmen galibiyetten olmak üzere toplam 713 gol attı, kalesinde 792 gol gördü.

A Milli Takım, bugüne dek 86 farklı ülke milli takımıyla mücadele etti. Milliler, 544 karşılaşmanın 466'sını Avrupalılarla, 30'unu Asyalılarla, 23'ünü Amerikalılarla, 22'sini Afrikalılarla, 3'ünü de Okyanusya temsilcileriyle yaptı.

Milliler, 93 yıllık tarihinde geride kalan 544 maç içinde birini hükmen kazandı. Türkiye ile Yunanistan arasında 17 Kasım 2015 tarihinde İstanbul'daki Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda yapılan özel müsabaka 0-0 sona erdi. Bu müsabakadan 6 ay sonra FIFA, Yunanistan'ın kural dışı futbolcu oynattığı gerekçesiyle karşılaşmayı Türkiye lehine 3-0'lık skorla tescil etti.

- Kosova ile ilk resmi maç

Türkiye ile Kosova milli takımları ilk kez resmi bir maçta karşı karşıya gelecek.

Kosova, 13 Mayıs 2016'da yapılan kongrede FIFA'nın 210. üyesi olarak kabul edildi. Kosova Futbol Federasyonu, 3 Mayıs'ta da UEFA tarafından üyeliğe alınmıştı.

Öte yandan, Türkiye'nin, 21 Mayıs 2014 tarihinde FIFA'nın özel izniyle deplasmanda Kosova Milli Takımı ile yaptığı ve 6-1 kazandığı özel maç, söz konusu tarihte Kosova'nın UEFA ve FIFA üyesi olmaması nedeniyle kayıtlara geçmedi.

- Terim'le 131. milli heyecan

2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu'ndaki dördüncü maçta yarın Kosova ile karşılaşacak A Milli Futbol Takımı, teknik direktör Fatih Terim yönetiminde 131. müsabakasına çıkacak.

A Milli Takım'da teknik direktörlüğün yanı sıra yeni dönemde Türkiye Futbol Direktörü sıfatıyla görev yapan Terim, ay-yıldızlı ekipte bir maçlık ilk deneyimi hariç, üçüncü kez görev yapıyor.

Milliler, Fatih Terim yönetiminde oynadığı 130 maçta biri hükmen olmak üzere 66 galibiyet aldı. Ay-yıldızlı ekip, Terim'in saha kenarında yönettiği 65'i özel, 65'i resmi maçlarda 32 kez berabere kaldı, 32 kez de mağlup oldu.

Terim yönetiminde, 3'ü Yunanistan karşısındaki hükmen galibiyetten doğan 194 gol atan milliler, kalesinde ise 137 gol gördü.

Ay-yıldızlı ekip, Fatih Terim'in üçüncü döneminde oynadığı 38 maçın, biri hükmen olmak üzere 23'ünü kazandı, 9'unu yitirdi, 6'sında da berabere kaldı. Milliler, 20'si resmi, 18'i özel bu maçlarda, 3'ü hükmen galibiyetten doğan 58 gol atıp, 36 gol yedi.

Türk Milli Takımı, söz konusu dönemde sadece 7 maçta gol yollarında suskun kalırken, 15 maçta ise kalesini gole kapatmayı başardı.

- Antalya Stadı'nda ilk resmi maç

Türkiye-Kosova müsabakası, A Milli Takım'ın Antalya Stadı'ndaki ilk resmi maçı olacak.

Antalya Stadı'nda daha önce 24 Mart 2016'da İsveç'i, 29 Mayıs 2016'da Karadağ'ı, 31 Ağustos 2016'da da Rusya'yı özel maçlarda ağırlayan Türk Milli Takımı, ilk kez resmi bir müsabakada bu statta sahaya çıkacak.

Öte yandan Antalya'da daha önce 5 kez oynayan milliler, bu maçların ikisini kazandı, ikisini kaybetti, birinde de berabere kaldı.

Türkiye, Antalya'daki ilk maçını 31 Ekim 1984 tarihinde Antalya Atatürk Stadı'nda Finlandiya ile oynadı. Meksika'da düzenlenecek 1986 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'ndeki ilk rakip Finlandiya oldu. O günün yetkilileri, Finlandiya'nın soğuk iklim ülkesi olmasını göz önünde tutarak maçı Antalya'nın sıcağında oynatmayı tercih etti. Teknik direktörlüğünü Candan Tarhan'ın yaptığı ay-yıldızlılara karşı Finlandiya,10. dakikada Ari Hjelm ve 67. dakikada Mika Lipponen'in golleriyle 2-0 öne geçti, Türkiye 77. dakikada İlyas Tüfekçi'nin penaltısıyla farkı bire indirse de 2-1 yenilmekten kurtulamadı.

Milliler, Antalya'daki ikinci maçını 21 Ocak 1998'de Atatürk Stadı'nda Arnavutluk ile yaptı. 1998 Dünya Kupası'na katılamayan ay-yıldızlılar, Mustafa Denizli yönetiminde EURO 2000 Elemeleri'nin hazırlıklarına Arnavutluk'la oynadıkları maçla başladı ve rakibine 4-1 mağlup oldu. Türkiye'nin tek golünü Oktay Derelioğlu attı.

Ay-yıldızlı ekip, Antalya'daki üçüncü maçını, EURO 2016 hazırlıkları kapsamında İsveç ile yaptı. Yeni yapılan Antalya Stadı'ndaki ilk milli karşılaşma olma özelliğini taşıyan maçı A Milli Takım, Cenk Tosun'un golleriyle 2-1 kazandı. İsveç'in golü ise Andreas Granqvist'ten geldi.

Türkiye, aynı statta 29 Mayıs 2016'da Karadağ ile oynadı. Milliler, özel maçı Mehmet Topal'ın son dakika golüyle 1-0 kazandı.

Türk Milli Takımı, Antalya Stadı'ndaki son maçında, 31 Ağustos 2016'da Rusya ile özel müsabakada golsüz berabere kaldı.

- Türkiye 25, Kosova 164. sırada

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliğinin (FIFA) son açıkladığı sıralamada Türkiye 25, en yeni üye Kosova ise 164. durumda bulunuyor.

FIFA'nın ekim ayı değerlendirmesinde Türk Milli Takımı, 843 puanla 25. sırada yer aldı. A Milli Takım'ın 2018 FIFA Dünya Kupası Elemeleri I Grubu'ndaki rakiplerinden Hırvatistan 1027 puanla 16., İzlanda 898 puanla 21., Ukrayna 803 puanla 29., Finlandiya 337 puanla 101. ve Kosova ise 135 puanla 164. sırada kendilerine yer buldu.

- Arda ve Burak efsaneleri geçebilir

Antalya'daki maç için milli takıma yeniden davet edilen Arda Turan ve Burak Yılmaz'ın, istatistik anlamında Türk futbolunun efsanelerini geçme olasılığı bulunuyor.

A Milli Takım formasını 94 kez giyen Arda, yarın oynaması durumunda bu rakamı 95'e çıkarak ve Tugay Kerimoğlu'nu geride bırakacak. Arda Turan, forma giymesi durumunda, 120 kezle Rüştü Reçber'in ilk sırada bulunduğu ay-yıldızlı formayla en çok maça çıkan oyucular listesinde dördüncü sıraya yükselecek.   

Türk Milli Takımı'nda 21 golü bulunan Burak Yılmaz ise, Kosova filelerini havalandırması durumunda Lefter Küçükandonyadis'i geride bırakacak. Burak, yaşayacağı ilk gol sevincinde, ay-yıldızlı ekipte en çok gol atan futbolcular listesinde ikinci sırayı Tuncay Şanlı ile paylaşacak.

- 12 Kasım'da galibiyet yok

A Milli Futbol Takımı, Kosova maçının tarihi olan 12 Kasım'da daha önce 4 kez sahaya çıktı, galibiyet alamadı.

Milliler, 1961'de Dünya Kupası Elemeleri'nde evinde SSCB'ye 2-1, 2005'te Dünya Kupası Elemeleri play-off maçında deplasmanda İsviçre'ye 2-0, 2014'te evinde özel maçta Brezilya'ya 4-0 yenildi, 1986'da Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde sahasında Kuzey İrlanda ile golsüz berabere kaldı.

Bu maçlarda sadece tek gol atabilen ay-yıldızlı ekip, kalesinde 8 gol gördü.

Türk Milli Takımı ayrıca, 93 yıllık tarihinde kasım ayında yaptığı 68 maçta 24 galibiyet, 29 yenilgi aldı, 15 kez de berabere kaldı. Bu maçlarda 92 gol atan milliler, 106 gol yedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi