1985’ten bugüne Windows | Windows 1.0’dan Windows 10’a 30 yıl

İlk defa 20 Kasım 1985’te tanıştığımız kişisel bilgisayar işletim sistemi Windows, 30 yılda nerden nereye geldi. Yazılım devi Microsoft'un işletim sistemi Windows'un 30 yıllık gelişim süreci.

1985’ten bugüne Windows | Windows 1.0’dan Windows 10’a 30 yıl

PC’leri ilk kullanmaya başladığımız o günlerde MS-DOS’ta Mouse kullanmak bile lüks sayılırdı. Hatta ilk çıkan Windows 1’i çalıştırabilmek için de bilgisayarda ciddi anlamda bir yükseltme yapmak gerekiyordu.

Siyah ekranlı, multitasking özelliği dahi olmayan bilgisayar döneminden şimdi geldiğimiz noktaya baktığımızda aslında gelecekte işletim sistemlerinin nasıl olacağı hakkında da fikir yürütülebilinir.

İlk çıkan Windows 1.0 aynı zamanda PC’leri mouse yardımıyla kontrol etmenin lüksünü de sunuyordu. Bugünkü Windows sistemine oranla çok basit işlevler yerine getirebilen Windows 1.0 sayesinde yazılımları pencereler üzerinde çalıştırmak ve yazılımlar arasında geçiş yapabilmek, bilgisayar kullanıcıları için çok büyük bir devrimdi.

Windows 1.0 piyasaya çıktığında, özellikle mouse’a alışık olmayan PC kullanıcıları arasında büyük şikayetlere neden olduysa da bu işletim sistemiyle IBM, Apple ve Microsoft arasında, kişisel bilgisayar pazarındaki büyük yarış da başlamış oldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler