Görüş Bildir

Apple-FBI arasındaki şifre savaşı

Son zamanlarda FBI ile Apple arasında yaşanan şifre savaşında FBI direktörü James Comey'in konuyla ilgili yaptığı açıklamalar, FBI'ın şifre konusunu ne kadar önemsediğini de gösterdi.

Apple-FBI arasındaki şifre savaşı

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesindeki ‘Dünya Genelindeki Tehditler' başlıklı oturumunda FBI ile Apple arasında yaşanan ‘şifre savaşı' öne çıktı. FBI Direktörü Comey, Apple davasının çok boyutlu bir konu olduğunu ve ‘görevi boyunca karşılaştığı en zor mesele olduğunu' ifade etti.

'ENDİŞELERİ ANLIYORUZ'

Comey, kendilerinin bu davayı çözmekten başka bir amaç gütmediklerini, ancak konunun hassasiyeti nedeniyle ‘kişisel gizlilik' endişelerini de anladıklarını dile getirdi. Apple'ın dava sürecinde kendilerine yardımcı olduğunu ve şu anda ‘şifre' konusuyla ilgili uzlaşmayla bir yol bulmaya çalıştıklarını anlatan Comey, mahkemenin Apple'ın şifreyi kırması yönündeki kararının önemli olduğuna dikkat çekti.

'KARAR TEK BİR TELEFONLA İLGİLİ'

Mahkemenin, Apple'dan, (ilgili telefonun şifresinin) belli sayıda tekrarından sonra içeriğin silinmesi ve her tekrar arasında belli bir süre beklenmesi fonksiyonlarının devre dışı bırakılmasını talep ettiğini hatırlatan Comey, "Bu kararın başka mahkemelerce nasıl yorumlanacağını şu anda bilmemiz mümkün değil. Ancak buradaki karar, sadece San Bernardino saldırganına ait tek bir telefonla ilgilidir" dedi.

Comey, FBI'ın Apple'dan istediği yazılımın sadece tek bir telefona uygulanabilir olduğunu, başka herhangi bir telefona uygulanamayacağını kaydetti. Bu konudaki kişisel gizlilik endişelerinin çok önemli olduğunu ifade eden Comey, "Bu, bizim nasıl bir ülke olduğumuz ve kendimizi nasıl yöneteceğimizle ilgili bir şeydir" ifadelerini kullandı.

'YAZIŞMALARI OKUYAMIYORUZ'

DEAŞ'in sosyal medya araçlarını çok etkin kullanabildiğine dikkat çeken Comey, "Birine bir kez ulaştıktan sonra şifreli uygulamaları kullanmaya başlıyorlar ve biz aralarındaki yazışmaları okuyamıyoruz" dedi.

FBI, Aralık 2015'te Kaliforniya'nın San Bernardino kentinde 14 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı düzenleyen teröristlerden Seyid Rıdvan Faruk'a ait iPhone'nun şifresini kırmak için Apple'dan yardım istemiş, ancak firma yardım etmeyi reddetmişti.

Kaynak: Habertürk

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi