Apple'dan 'akıllı' teknolojiler

Dünyanın önde gelen teknoloji firması Apple, yazılım geliştiricileri etkinliğinde önümüzdeki dönemde tüketicilerin kullanımına sunmayı planladıkları bir takım yeni teknolojilerini tanıttı. Yenilikler arasında Siri'nin geliştiricilere açılması ve Apple Watch'da engelliler için yapılan geliştirmeler de var..

Apple'dan 'akıllı' teknolojiler

eni iOS 10, kullanıcıların kilit ekranına gelen bildirimleri daha detaylı şekilde görebilmesini sağlayacak. “3D Touch” bildirim ekranı genişlerken, uygulamalarla etkileşim de hızlanacak. Kullanıcılar, bu sayede bir mesaj geldiğinde, mesajın detaylarını daha kolay görebilecek, gelen mesajları cevaplayabilecek. “Raise to Wake” adlı özellikle, cihaz yerinden kaldırıldığında otomatik uyanacak.

iOS 10’da Siri, daha akıllı ve kullanışlı hale gelecek. Nitekim Apple, Siri’yi geliştiricilere açtığını duyurdu. Böylece birçok Oyun ve uygulamaya, doğrudan doğruya sesli komutlarla Siri üzerinden ulaşılabilecek. Kullanıcılar mesaj gönderme işlemini Siri ile yapabilecek, WeChat, WhatsApp, Uber, Runtastic, Runkeeper, MapMyRun ve Skype gibi uygulamalara da Siri desteği sunulacak.

iPhone ve iPad cihazlarından sonra “Mac” bilgisayarlarda da kullanılabilecek Siri, iOS 10 ile daha akıllı olacak. Yapay zekası artırılan Siri, kullanıcıların bilgilerinden faydalanarak, onlara çeşitli tavsiyelerde bulunabilecek. Örneğin trafik yoğunsa alternatif rota sunacak ya da “harita uygulaması”ndan restoran rezervasyonu yaptırılabilecek.

Yeniden tasarlanan Apple Music ise, daha basit kullanımlı olacak. Tasarımı diğer uygulamalara uydurulan “Apple haberler” ise, anında “flaş” haberleri kullanıcılara sunacak.

Temmuzda sunulması beklenen iOS 10 uygulamasıyla, akıllı ev imkanı da geliyor. Nitekim “Apple Home” uygulamasıyla kullanıcılar, evdeki “HomeKit” destekli aletleri kontrol edebilecek. Bu özellik, bir süre sonra Apple’ın akıllı saatinde de görülebilecek. Apple, yeni sistemiyle mesajlaşmayı da daha akıllı hale getiriyor. Kullanıcılar, yazdıkları mesajların balonlarını büyütüp küçültebilecek. Örneğin kullanıcı “aşkını” anlatırken büyük, üzüntüsünü anlatırken de küçük baloncuk kullanabilecek. Ayrıca kelimeler de, kolayca emojiye dönüştürülebilecek. Uygulama, metne göre “emoji önerisi” de yapabilecek.

Apple’ın ödeme sistemi “Apple Pay”de ise, internet alışverişlerinde “parmak iziyle ödeme* geliyor.

Saat yardım çağıracak

Tüm bunların yanı sıra Apple’ın akıllı saati de, güncellemelerden nasibini aldı. Saat, yakın zamanda hareket takibiyle tekerlekli sandalyeye bağımlı olanlara da spor yapmaları konusunda da yardımcı olacak. Böylelikle tekerlekli sandalye üzerindeki kişinin hareketleri takip edilebiliyor.

Ayrıca WatchOS ile bundan böyle yardım çağırılabilecek. Tuşa basılı tutulduğunda, cihaz, otomatik yardım çağırırken, kişinin konumunun yanı sıra tıbbi detaylarını da yetkililere sunabiliyor. Tabii bir de WatchOS 3.0 ile gelen, “nefes” ve “kalp ritmi” takibi var. Bu özellik, kullanıcının kalp ritmini izleyip, gerektiğinde derin nefes alıp vermesini isteyebiliyor.

Kaynak: Milliyet

Kaynak: Diyarbakır Söz