Görüş Bildir

Japonlar çıldırmış olmalı, bir elektronik derimiz eksikti!

Japon bilim adamları teknolojide çıtayı sürekli yükseltiyor. Tokyo Üniversitesi araştırmacıları bu kez ameliyatlar esnasında bazı organlardaki oksijen düzeyini ölçebilen ve bunu da deriye yapıştırarak öğrenen oldukça ince bir cihaz geliştirdi ve bu cihaz elektronik deri olarak algılanıyor. Japonların bu adımı, "Bir elektronik derimiz eksikti" dedirtti.

Japonlar çıldırmış olmalı, bir elektronik derimiz eksikti!

Tokyo Üniversitesinden araştırmacılar, gönüllüler üzerinde denenen ve başarılı olan cihazın, özellikle ameliyatlar sırasında ve sonrasında bazı organlardaki oksijen düzeyini ölçmek için kullanılacağını söyledi.

Cihaz, kırmızı, mavi ve yeşil renkte uyarı veren mikro-elektronik bileşenlerden oluşuyor. Araştırmacılar, ilerde cihaza renk yerine rakam ve yazıyla uyarı özelliğinin de ekleneceğini bildirdi.

KANDAKİ OKSİJEN KONSANTRASYONU

Çalışmayı yöneten Tomuyuki Yokota, "Geliştirdiğimiz cihaz, parmağa yapıştırıldığında kandaki oksijen konsantrasyonunu ölçüyor. Cihaz, takan kişiye herhangi bir rahatsızlık vermiyor. Cihazı, daha sonra ameliyat sırasında ve sonrasında belirli bir organdaki oksijen düzeyini ölçmek için de kullanabileceğiz." dedi.

AKILLI GÖZLÜKLER

Çalışma, Science Advances dergisinde yayımlandı.

Akıllı gözlükler, glikoz düzeyini ölçen lensler gibi giyilebilen elektroniklerin, geleceğin dünyasında önemli bir yere sahip olması bekleniyor.

Yeni buluş cihaz ile ilgili daha geniş ve detaylı bilgiyi, Science Advances dergisinden öğrenebilirsiniz.  İnsanlık için en önemli ve hayatsal değerler söz konusu olan tıp alanındaki gelişmelere yakın bir gelecekte akıllı gözlükler, glikoz (şeker) düzeyini ölçen lensler ve hatta hasta olmadan önce uyarılma gibi verileri sunan yeni teknolojik mikro-elektronik cihazların katılması içten bile değil. Yakın gelecekte giyilebilen elektroniklerin, geleceğin dünyasında özellikle insanlık için önemli bir yere sahip olması kaçınılmaz olacak.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi