Teknolojik gelişmeler soba üretimini durdurdu! Odun sobaları tarih oluyor

Muş’un başlıca meslek gruplarından olan odun soba üretimi teknolojinin ilerlemesiyle adeta durma noktasına geldi. Doğalgaz ve elektrikli sobaların üretilmesiyle odun sobası tarih olmaya yakın.

Teknolojik gelişmeler soba üretimini durdurdu! Odun sobaları tarih oluyor

Kış mevsimin yaklaşması ve havaların soğumaya başlaması ile birlikte sac soba üreticilerinin de geçmiş yıllardaki kadar olmasa da yaşanan hareketlilik yüzleri güldürdü. Yukarı Çarşı mevkiinde bulunan sobacılar, yaz mevsimi boyunca üretip stok ettikleri sac sobaları satmak için hummalı bir çalışma sürdürüyorlar. Geçmiş yıllarda 20’den fazla soba üreticisinin bulunduğu, ancak gelişen teknoloji karşısında bir bir kapanan iş yerlerinden geriye kalan sadece 5 tanesi alıcılarını bekliyor. 35 yıldır sac soba imalatı yaptığını belirten ve mesleklerinin artık yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Maşallah Yoruç, sac sobaya talebin yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Geçmiş yıllarda çarşıdaki en küçük sobacı esnafının bile en az bin tane soba üretip sattığını ifade eden Yoruç, bu yıl en fazla üretim yapan esnafın bile 300’den fazla soba üretip satamadığını kaydetti.

Yukarı Çarşı’nın geçmişten beri ‘sobacılar çarşısı’ olarak anıldığını, ancak mesleklerinin teknolojiye yenik düştüğünü kaydeden Yoruç, "Sac sobalarda önceden tezek ve odun yakılırdı. Daha sonra kömür kullanımı yaygınlaşınca soba satışları düştü. Bizde buna karşılık kömür kullanımı için sac sobaları kovalı ve ızgaralı olarak üretmeye başladık. Ancak tuğlalı soba kullanımı ve kaloriferli ev sayısının artması sac sobaya talebi her geçen gün azalttı. Şimdi bırakın şehirde köylerde bile sac soba kullanımı çok fazla kalmadı" dedi.

Çeşit çeşit soba ürettiklerini kaydeden Yoruç, kuzine sobayı 80, yuvarlak kovalı sobayı 50, kovalı fırınlı sobayı 60 liradan sattıklarını kaydederek, "Sac sobanın yanında banyo kazanı da üretip satıyoruz. Yaz mevsiminde ise mangal ve semaver üretimi yapmaktayız. Ancak tüm bunlara rağmen mesleğimizin eski cazibesi kalmadı. Bizlerde yıllardır bu işi meslek edinmişiz. Başka işte elimizden gelmediği için azda olsa kazandığımıza şükrediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz