Görüş Bildir

TÜBİTAK Darwin’in evrim teorisi kitabının yayının durdurma kararı aldı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Darwin’in öne sürdüğü evrim teorisi ile ilgili kitapları satışını durdurma kararı aldı. İşte TÜBİTAK’ın kararının ayrıntıları…

TÜBİTAK Darwin’in evrim teorisi kitabının yayının durdurma kararı aldı

Her ne kadar TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları çatısı altında, Linda Gamlin'in Evrim isimli kitabı hala satışına devam etse de, diğer birçok Evrim Teorisi ile ilgili kitap, Tübitak tarafından yayınına son verilenlerden oldu.

Yayını durdurulan Evrim Teorisi kitapları arasında ise; Kör Saatçi, Gen Bencildir, Darwin ve Beagle Serüveni, Darwin ve Sonrası, Hayatın Kökleri, İkili Sarmal, Biyoloji Budur ve Göl İnsanları isimli, Evrim Teorisi konulu kitaplar yer alıyor.

Şu an için söz konusu bu Evrim Teorisi ile ilgili kitapların yayınına neden son verildiği, TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları tarafından açıklanmış değil.

EVRİM TEORİSİ NEDİR?

Evrim Teorisi, evrimleşmenin bir sonucu olarak türlerin değişimini ve yeni türlerin oluşumunu, evrime etki eden faktörler ve mekanizmalar ile açıklayan teoridir. Bunun yanında evrim teorisi türlerin oluşumuna dair noktaları son bilimsel araştırmaların getirdiği sonuçlar ve yeni bulgular ile açıklamaya çalışır. Charles Darwin’in ilk kez 1859’da yayınlanan “Türlerin Kökeni” isimli kitabında, Darwin’in daha ziyade doğal seçilimler temelinde açıklayarak tanımladığı biyolojik evrim teorisinin bazı detaylarında, zaman içinde yapılan daha derin bilimsel araştırmaların sayesinde gelişmeler ve ilerlemeler olmuştur. Özellikle evrimin mekanizmaları ve birbirleriyle olan etkileşimleri hakkında da daha başka evrim teorilerinin oluşabilmesini mümkün hale getirmiştir.

Bir olgu olarak Evrim, aynı zamanda ilke olarak da bilim dünyası içinde gerçekliği hakkında tartışmasız olup evrimin tanımlanmış olan mekanizmaları arasında hangilerinin daha ağır bastığı veya daha çok evrime etki ettiği, bunun yanında hangi faktörlerin hangi oranlarda evrim süreçlerinde etkili olduğu, bu çeşitli evrim kuramlarının incelediği ve açıklama getirdiği alanlardır. Evrimin nasıl olduğuna dair araştırmaların açıklanmasında bu yüzden değişik evrim teorilerinden bahsedilir.

Modern biyolojide bu evrim teorilerinden birine örnek verecek olursak, Evrim teorisini tamamlayan Ortak Ata Teorisi, bu konuda Dünya üzerinde yaşayan ya da soyu tükenmiş olan birçok canlının, hangi ortak bir atadan geldiğini inceler ve bunu bir soy ağacı oluşturarak açıklamaya çalışır. Canlıların sınıflandırılmasına dair filogenetik sistem ise bu konuda elde edilen fosil ve genetik bulguları değerlendirerek Ortak Ata Teorisini destekler ve türler arasındaki akrabalık derecelerini genetik ve anatomik benzerlikler düzeyinde inceler. Moleküler evrim ise elde edilen genetik bulguları genomlar ve alleller yardımıyla değerlendirerek yine Ortak Ata Teorisini ve dolayısıyla Evrim Teorisini destekler. Modern biyolojide canlılığın gelişimi ve oluşumu önemli bir konuma sahip olduğu ve bu konuda incelenen fenomenler birbirleriyle ilişkili olduğu için, biyolojinin tüm bu alt disiplinleri de Evrim teorisi için anlamlı olabilecek bilgileri elde ederek evrimin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunurlar. Genetik, Morfoloji, Hücre Biyolojisi, Anatomi, Biyokimya, Davranış Biyolojisi, Ekoloji ve Gelişim Biyolojisi, biyolojinin evrimi destekleyen alt disiplinlerine örnek verilebilirler.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi