2016 kehanetleri! El Nino dünyayı kasıp kavuracak!

El Nino tüm dünyayı vuracak! Tarihteki en şiddetli El Nino'nun, gelecek yıl on milyonlarca insan için açlık ve hastalık tehlikesini artırması bekleniyor

 2016 kehanetleri! El Nino dünyayı kasıp kavuracak!

El Nino tüm dünyayı vuracak! Tarihteki en şiddetli El Nino'nun, gelecek yıl on milyonlarca insan için açlık ve hastalık tehlikesini artırması bekleniyor

Küresel iklimi etkileyen El Nino'nun, 2016 yılında kıtlığı ve hastalıkları, milyonlarca kişiyi mağdur edecek şekilde artırması bekleniyor.

BBC'nin haberine göre, yardım kuruluşları, El Nino'nun dünyanın bazı bölgelerinde kuraklığa, bazı bölgelerinde ise sellere yol açacağı ve felaketlerin milyonlarca insanı etkileyeceği konusunda uyardı.

Uzmanların görüşlerine yer verilen haberde, El Nino'nun etkisinin en şiddetli şekilde Afrika kıtasında görüleceği, bölgede gıda sıkıntısının şubat ayında artacağı belirtildi.

Küresel ortalama sıcaklığı yükselten El Nino, 2015'in kayıtlara geçen  en sıcak yıl olmasını sağlamıştı. İngiltere'nin Reading Üniversitesi'nden Nick Klingaman, konuyla ilgili  yaptığı açıklamada, pek çok tropikal ülkede yağışların yüzde 20 ila 30 oranında  azaldığını belirterek, "Endonezya, bugüne kadarki en şiddetli kuraklığı yaşadı.  Hindistan'da Muson yağmurları normalin yüzde 15 altında seyretti. Brezilya ve  Avustralya'da da aynı şeyi bekliyoruz" dedi. Kuraklık ve sellerin devam ediyor olması, yardım kuruluşlarını El  Nino'nun potansiyel etkileri konusunda endişeye sürüklüyor. Afrika kıtasında günümüzde yaklaşık 31 milyon kişinin gıda  sıkıntısıyla karşı karşıya olduğu ve bu durumdakilerin üçte birinin Etiyopya'da  yaşadığı belirtiliyor. Oxfam gibi yardım kuruluşları, 2016'da Etiyopya'da 10,2 milyon, Güney  Afrika'da da Mart ayından önce üç milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç  duyacağını vurguluyor. EL NİNO NEDİR?

Güney Amerika'nın batı kıyısındaki Büyük Okyanus'ta yüzey sularının  ısınmasına İspanyolcada "erkek çocuk" anlamına gelen El Nino, soğumasına ise "kız  çocuk" anlamına gelen La Nina deniliyor. El Nino Güney Salınımları'nın (ENSO) bir parçası olarak kabul edilen  El Nino, iki ila yedi yılda bir Büyük Okyanus'taki akıntının tersine dönmesiyle  oluşuyor. El Nino, yarattığı ısıtıcı etki nedeniyle kasırgalara, şiddetli  yağışlara, su baskınlarına, kuraklıklara, yangınlara ve tarım ürünlerinde  kayıplara yol açıyor. Bütün bunların sonucunda salgın hastalıklar artabiliyor ve  çok sayıda ölüm yaşanabiliyor. Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), Kasım ayında son 15 yılın en güçlü,  son elli yılın da en güçlü üç El Nino doğa olayından birinin yaşandığını  açıklamıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz