12. İzmir Uluslararası Film Festivali başladı

11 yıl aradan sonra yeniden düzenlenen 12. İzmir Uluslararası Film Festivalinin açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla yapıldı.

12. İzmir Uluslararası Film Festivali başladı

Festival, Aya Seyahat filminin Türkiye'de ilk defa renkli bir şekilde düzenlenen versiyonu gösterimi ile başladı. Festivale ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Yunan Sinemasının usta ismi Kostas Ferris ve çok sayıda sevilen oyuncu katıldı. Film festivalinin sunuculuğunu Yalan Dünya dizisinin sevilen oyuncusu Hakan Meriçliler üstlendi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tunus merkezdeki gezilerinde, Tunus'ta İzmir'in bir şehir olarak isminin olduğunu ve Tunus'un Expo 2020 için İzmir'e destek vereceklerinin müjdesini vererek festival açılış konuşmasını yaptı. İzmir'de festivalin yapılmaması ve 10 yıldır ara verilmesinin çok büyük bir eksiklik olduğunu ifade eden Bakan Günay, "Salonun hınca hınç dolacağını tahmin ediyordum fakat salonun boş olmasının, soru işareti olduğunu söylemek istiyorum. Sinema alanında güzel gelişmeler yaşıyoruz. Sinema üretimimiz başladı. Geçen yıl 2010'da 60 filme çıktı" dedi.

2003-2004 yılında 2 milyona düşen Türk seyircisinin 20 milyonları yakaladığını belirten Günay sanat ile ilgili çalışmalarını şöyle anlattı:

"Seyircimiz ile Hollywood sinemasını geçtik. Alınan ödüllerde ülkemizi başarıyla temsil eden arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Tiyatroya da değinmek istiyorum. Sanatın topluma karşı sorumlulukları vardır. O farkla baktığımız zaman sanırım bu saygıyı bu nezaketi birbirimizden eksik etmeyelim. Tiyatroya 45 ayrı sahne açtık. Sergilenmesi konusunda da özgür kalmasını istiyoruz. Hayat çok zor ve bunu biraz sanatla hayatı katlanılabilir hale getiriyoruz. Toplumumuzun ve yaşam kalitemizin artması için planlar yapıyoruz."

Öte yandan festivalin ev sahibi 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Mehmet Füzün ise, "Sinema 1890'ların başında doğum sancıları çekmeye başlamış ve öyle doğmuştur.1939 da sesli film yapılmış.40 yaşında çok hızlı bir şekilde gelişimini sağladı. Fellini sinema hayatı kutsal biçimde anlatma şeklidir. Sarkosy sanat içinde olduğu maneviyatı barındırmazsa hiçbir anlam ifade etmez demiştir" şeklinde konuştu.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, "Sanat insanın bireysel ve toplumsal mutluluğun artmasının yoludur ve farklı ırktan ve toplumdan insanlar sinemayla anlaşır. Bir ülkenin gelişmişliği sanata verilen değer olarak ölçülür" ifadesini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından sinema ve tiyatronun usta oyuncularından Çolpan İlhan'a ömür boyu yaşam onur ödülünü, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan verdi. Yunanistan'ın özgün yönetmeni Kostas Ferris ise ömür boyu yaşam onur ödülünü İzmir Valisi Cahit Kıraç takdim etti. Bakan Günay açılış merasiminden sonra İzmir'den ayrıldı.

İHA

Kaynak: Diyarbakır Söz