Görüş Bildir

2B için ayaklandılar

Büyükşehir ile birlikte Muğla'nın Ortaca İlçesinde mahalleye dönüştürülen köylerindeki orman vasfını kaybetmiş araziler (2B) için belirlenen rayiç bedelleri yüksek bulan Gökbel sakinleri, yürüyüş düzenledi.

2B için ayaklandılar
Muğla'nın Ortaca İlçesi'nde, Büyükşehir ile birlikte mahalleye dönüştürülen köylerindeki orman vasfını kaybetmiş araziler (2B) için belirlenen rayiç bedelleri yüksek bulan Gökbel sakinleri, yürüyüş düzenledi. Ardından basın açıklaması yapan Gökbel sakinleri, köylerindeki 2B araziler için rayiç bedellerin tekrar belirlenmesini istedi.

DHA'nın haberine göre; Ortaca'nın büyükşehirle birlikte mahalleye dönüştürülen Gökbel Köyü'nün sakinleri, köylerinde orman vasfını kaybetmiş araziler (2B) için belirlenen rayiç bedelleri yüksek bularak eylem yaptı. Alacapınar Mevkisi'nde bugün 13.00'de bir araya gelen köylüler; üzerinde '2600 parsel 3000 dönüm 'Gökbel Köyümüz' 2B 150 milyona satılıyor' yazılı dev pankartla yürüyüş gerçekleştirdi. Ellerinde '2B rayiçleri el yakıyor, mülkiyet hakkım elimden alınıyor', 'Yasa çıktı diye sevindik komisyonun altında ezildik', 'ben alamazsam yabancı alacak benim geleceğim ne olacak', 'yan yana iki tarla biri 150 biri 70 lira', 'Adalet nerde sorarım komisyona' ve 'Evimi alamayacağım, Sokakta kalacağım' yazılı dövizler taşıyan vatandaşlar, yürüyüşün son bulduğu köy meydanında basın açıklaması yaptı.

'RAYİÇ BEDEL YENİDEN BELİRLENSİN'

Topluluk adına konuşan emekli Öğretmen Hakverdi Kılıçaslan, uzun yıllardır bekledikleri ve kamuoyunda 2B Yasası olarak bilinen yasanın çıkmasına ya çok sevindiklerini belirterek şunları söyledi:
"Yüzyıllardır yaşadığımız toprakların sahibi olacaktık. Biz orman köylüleri olarak kalkınma ve destek beklerken, oluşturulan komisyon tarafından belirlenen rayiç bedeller karşısında şaşkına döndük. Köyümüzde 670 parsel üç bin dönüm 2B arazisi satışa çıkmış durumdadır. 


Ortalama bir dönüm 50 bin liraya gelmekte bu da 150 milyon liraya tekabül etmektedir. Bir dönüm 2B arazisinin değeri 20 inek ya da 400 keçi, ya da 5 ton zeytinyağı ya da 200 teneke bal karşılığına gelmektedir. Aynı ada üzerinde yan yana bitişik iki tarlanın birine 150 bin lira değer biçerken, diğerine 70 bin lira rayiç bedel çıkartan komisyon, emlakçıların internet üzerinden yayınladığı fiyatları dikkate alarak köylüyü sokağa atmak için elinden geleni yapmış, yabancıya fırsat tanımıştır. Şimdiden birtakım fırsatçılar sahaya inmiş, alım gücümüzün olmadığını bilen yabancılar birer atmaca gibi pusuya yatmış beklemektedirler. Bizler orman köylüsüyüz. 2B Yasası orman köylüsünün kalkınması ve desteklenmesi için çıkartıldı. Ama komisyonun belirlediği fiyatlar bizi sokağa atıyor. Mağduriyetimizin giderilmesi için 2B arazi fiyatlarının köylünün alım gücüne göre yeniden belirlenmesini istiyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi