47 kişilik Suriyeli'yi Gaziantep'teki o bina kaldırmadı, 3 katlı bina çöktü! Peki ölü var mı?

Ülkelerindeki iç savaştan kaçan suriyeliler, gün geçmiyor ki yeni bir yıkım ile karşılaşsın. Gaziantep'te İncilikaya Mahallesi'nde bulunan 3 katlı bir bina, büyük bir gürültü ile çöktü. Temelinin sahip olmadığı öğrenilen bina da tam 47 suriyeli vatandaşın yaşadığı öğrenildi. Peki Gaziantep'te Suriyelilerin kaldığı bina da yaşanan yıkım da ölen var mı?

47 kişilik Suriyeli'yi Gaziantep'teki o bina kaldırmadı, 3 katlı bina çöktü! Peki ölü var mı?

Ülkelerindeki iç savaştan kaçan suriyeliler, gün geçmiyor ki yeni bir yıkım ile karşılaşsın. Gaziantep'te İncilikaya Mahallesi'nde bulunan 3 katlı bir bina, büyük bir gürültü ile çöktü. Temelinin sahip olmadığı öğrenilen bina da tam 47 suriyeli vatandaşın yaşadığı öğrenildi. Peki Gaziantep'te Suriyelilerin kaldığı bina da yaşanan yıkım da ölen var mı?

Gaziantep'te ülkelerinde iç savaştan kaçarakTürkiye'ye sığınan Suriyeli mültecilerin kaldığı 3 katlı bina çöktü. İçeride yaşayan 42 vatandaşın duvardaki çatlakların büyümesi üzerine olaydan yaklaşık 2 saat önce binayı tahliye ettiği öğrenildi. 6 yıl önce yapılkan binanın temelinde eksik çimento kullanıldığı iddia edildi.

42 SURİYELİ 2 SAAT ÖNCE TERK ETMİŞTİ

İncilikaya Mahallesi 70 nolu sokakta meydana gelen olayda Suriyeli ailelerin kaldığı 3 katlı binada derin çatlakların meydana geldiği ve binanın sallanmaya başladığı öğrenildi. Bunun üzerine binada yaşayan 42 Suriye vatandaşı apartmanı tahliye etti. Tahliye işleminden yaklaşık 2 saat sonra da bina büyük bir gürültüyle yerle bir oldu.

Olayın ardından büyük bir panik ve korku yaşayan vatandaşlar, durumu polis ve itfaiyeye haber verdi. Daha sonra AFAD ve sağlık ekiplerinin de bulunduğu çok sayıda ekip olay yerine geldi. Güvenlik çemberine alınan bölgede arama kurtarma ekipleri, her ihtimale karşı enkaz arasında arama yaptı.

TEMELİNİN SAĞLAM OLMADIĞI İDDİA EDİLDİ

Öte yandan, olayın şahitleri de yaşadıkları korkuyu anlattı. Binanın sahibi Durmuş K. ile olaydan yarım saat önce birlikte olduklarını ifade eden Sabri Aslan, "Bu binada Suriyeliler oturuyordu. Böyle olacağı bir hafta önceden belliymiş. Binanın sahibi 'Evlerden çıkın' diye söylemiş. Bugün de büyük bir çatlama olunca çıkmışlar. Biz öncesinde görüştük. Bana 'Buraya 3 metre perde beton dökelim' dedi. Ayrıldıktan yarım saat sonra da bina çöktü. Temeli sağlam değilmiş. Çimentosu falan eksikti." dedi. Büyük bir faciadan dönüldüğünü dile getiren Aslan, binanın henüz 5-6 yıllık olduğuna da dikkat çekti.

Gaziantep, eski ve halk arasındaki adıyla Antep, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık sekizinci şehri. 2014 itibarıyla 1.889.466 nüfusa sahiptir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sanayi ve gelişmişlik bakımından birincidir. Ayrıca Gaziantep, Türkiye'nin hâla yaşanılan en eski kenti olup Dünya'nın da hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biridir. Bunların yanında Gaziantep, Türkiye sanayisi ve ticaretinde de çok önemli bir yer tutar. Bunun sebepleri arasında Gaziantep'in Anadolu ile Orta Doğu arasında bir konumda bulunması ve liman kentlerine yakınlığı sayılabilir. Gaziantep'in simgeleri arasında Gaziantep Kalesi sayılabilir.

Gaziantep'te çok sayıda pınar bulunmasına karşın hiç doğal göl bulunmamaktadır. Bu yüzden şehrin birçok yerine yapay göller vebarajlar inşa edilmiştir. İlin en önemli akarsuyu Fırat Nehri ve kollarıdır. Gaziantep ilinde çok az doğal orman bulunmaktadır. İldeki toprakların sadece %14'ü ormanlık alanlarla kaplıdır. Bu ormanlarda özellikle meşe ve kızılçam ağaçları hâkimdir. Meşe ormanlarının hepsi bozuk olup koruma altındadırlar. Kızılçam ormanlarının çoğunluğu yapay ormandır. Gaziantep ilinin batı ve kuzey çevreleri ormanlık, bozkır ve meralarla çevrilidir. İlin topraklarının yüzde 60'ı tarıma elverişlidir. Bu kısım, tarlalar, zeytin,antep fıstığı, meyve ve sebze bahçeleri ile bağlarla kaplıdır

İldeki başlıca dağlar, ilin batısndaki Nur Dağları ile Sof Dağları'dır. Nur ve Sof Dağları arasındaki bölge levha hareketleri sonucu oluşmuş bir çöküntüdür. İldeki en yüksek dağ ise 1496 metre yüksekliği ile Büyük Sof Dağı'dır. İldeki başlıca ovalar ise İslahiye,Barak ve Tilbaşar ovalarıdır. Gaziantep ilinde Nurdağı ve İslahiye 1. derece, Yavuzeli ve Araban 2. derece, Oğuzeli, Nizip veKarkamış ise 3. derece deprem bölgesidir

SADECE ÜZERİMİZDEKİ EŞYALARIMIZ KALDI"

Binada yaşayan Suriyeliler de gözyaşlarını tutamadı. Aliye Meyho yaşadığı korkuyu ağlayarak anlatırken, binanın ambar olarak kullanılan en alt katında oturan Abdullah Hatan isimli Suriyeli ise "Biz savaştan kaçıp buraya geldik. Bina çöktü ve bütün eşyalarım enkazın altında kaldı. Şuan üzerimdeki giysilerim dışında hiçbir şeyim yok." diye konuştu.

"ÇATLAKLAR BÜYÜYÜNCE KAÇTIK"

Bir başka Suriyeli de kolonlarda çatlaklar meydana geldiğini öne sürerek, "Çatlaklar büyüyünce bina sallandı. Biz de hemen kaçtık. 2 saat içerisinde de bina çöktü. İçeride kimse yoktu." ifadelerini kullandı. Öte yandan olayla ilgili soruşturma başlatılırken, emniyet ekipleri bina sahibi Durmuş K.'nin ifadesine başvurdu.

Kaynak: Diyarbakır Söz